Çiçek, idam edilen Menderes için "Milli mücadelenin gazilerindendir" derken, Adnan Menderes de TBMM Başkanı Çiçek'in ziyaretinin, ''fevkalade manidar ve kendi başına çok açık bir mesaj mahiyetinde'' olduğunu söyledi ve babası için "şehit edildiler" dedi.
 
Saat: 15:11
 
 
 
ANKARA- TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bugün Türkiye'nin sahip olduğu birçok imkan ve nimetlerin başlangıcının, Adnan Menderes ve Demokrat Parti dönemi olduğunu belirterek, ''Kulluktan efendiliğe giden mücadelede 'Yeter, söz milletindir' sözü bizim ufkumuzu aydınlatan ve demokrasi mücadelemizin en önemli gerekçesi oldu'' dedi.
 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Adnan Menderes'in ölümünün 50. yılı dolayısıyla oğlu Aydın Menderes'i evinde ziyaret etti. Ziyarette Cemil Çiçek'in eşi Gülten Çiçek de yer aldı.
 
Çiçek çifti, Aydın Menderes ve eşi Ümran Menderes tarafından evin bahçesinde karşılandı. Yaklaşık 1 saat süren ziyaretin ardından TBMM Başkanı Çiçek ve Aydın Menderes gazetecilere açıklamada bulundu.
 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, millet adına, Meclis Başkanı olarak, Zorlu, Polatkan ve Menderes'in idam edilişlerinin 50. yılında, Menderes ailesinin üzüntüsünü paylaşmak ve taziyede bulunmak için ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi.
 
"MENDERES MİLLİ MÜCADELE GAZİSİDİR"
Türkiye'nin demokrasiye, bölgesindeki pek çok ülkede olduğu gibi kanlı olaylarla olmasa da sıkıntılar yaşayarak ulaştığını vurgulayan Çiçek, ''Bağımsızlık mücadelemizde merhum Menderes de bu mücadelenin içinde olmuş ve İstiklal Madalyası sahibi olmuştur. Menderes, milli mücadelenin gazilerindendir, demokrasi mücadelemizde de bu 3 büyük devlet adamı şehidimizdir. Gazi ve şehit olan merhum Menderes'i bu vesileyle 50 yıl sonra bir daha rahmetle anmak istiyoruz'' dedi. Çiçek, şunları söyledi:
 
ANAYASA MESAJI
''Buradan hepimizin çıkartacağı dersler vardır. Eğer geride hoş seda bırakılırsa, bu millet hiçbir zaman unutmuyor, unutmayacak, bizde unutmadık. Bugün sahip olduğumuz birçok nimetin, hizmetin başlangıcı rahmetli Menderes, Demokrat Parti dönemidir. Çarıktan lastiğe ve ayakkabıya, kara sabandan pulluk ve traktöre, o dönemde kavuştuk. Kulluktan efendiliğe giden mücadelede 'Yeter, söz milletindir' sözü, bizim ufkumuzu aydınlatan ve demokrasi mücadelemizin en önemli gerekçesi oldu. Bize düşen bundan geriye gitmeden, onların bıraktığı, bize emanet ettiği demokrasi mücadelesini, millete her alanda söz ve karar sahibi yapma mücadelesini sonuna kadar götürmektir. Bu bizim en önemli görevimizdir ve işte bunun yolu 1 Ekim'le beraber çalışmaya başlayacak Meclisi, milletimize, bu mücadeleye yakışan sivil bir anayasayı ileri demokrasiyi gerçekleştirecek, bir anayasayı milletimize armağan etmektir.''
 
"ŞEHİT EDİLDİLER"
Aydın Menderes de Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın, 16 Eylül'de, Adnan Menderes'in de 17 Eylül'de idam edildiklerini anımsatarak, ''İnsanların öldürüleceği değil, doğacağı öyle güzel bir günde şehit edildiler. Şehitlerimizi rahmetle anıyorum'' dedi.
 
TBMM Başkanı Çiçek'in ziyaretinin, ''fevkalade manidar ve kendi başına çok açık bir mesaj mahiyetinde'' olduğunu ifade eden Menderes, idamların 50. yılında kendilerini yalnız bırakmadığı için Çiçek çiftine ve TBMM'ye teşekkür ederek, şükranlarını arz etti. (A.A)Avrupa Ligi'nde Beşiktaş'ın İsrail'in Maccabi Tel Aviv takımını İstanbul'da 5-1'lik skorla yendiği maç, İsrail basınında geniş şekilde yer alırken, gazeteler maçı ''Hezimet'', ''Türk Hamamı'' gibi manşetlerle verdi.
 
Haberlerde, maçtan resimler yanı sıra bir grup göstericinin maç öncesi ve sonrasında yaptığı protestoların fotoğrafları da gazetelerde yer aldı. İbranice yayımlanan Yedioth Ahronot gazetesi, maçın sonucunu ilk sayfasından ''Türkiye'de Hezimet'' başlığıyla duyurdu. Spor sayfasının manşetinde ise Maccabi Tel Aviv takımı için ''Savunmasız Kaldılar'' başlığı atıldı.
 
Gazete, İstanbul'da tribünlerin sakin olduğunu, ancak Maccabi Tel Aviv'in sahada 5-1 yenildiğini belirtirken, maç için İsrail'den ''13 cesur taraftar''ın İstanbul'a gittiği, diğerlerininse maçı TV'de seyretmeyi tercih ettikleri vurgulandı.
 
Yine İbranice yayımlanan İsrael Hayom (İsrail Bugün) gazetesi, ilk sayfasında kullandığı fotoğrafa, ''İçeride oyun, dışarıda gösteri'' başlığını attı. Maccabi Tel Aviv'in yenildiği maç öncesinde ve sonrasında Türkiye'de binlerce kişinin gösteri yaptığını öne sürdü.
 
Gazetenin spor sayfasında ise başlık ''Türk Hamamı'' oldu. Haberde ise Maccabi Tel Aviv'in Avrupa Ligi'ndeki bu ilk maçını unutmak isteyeceği ifade edilirken, ''Sarılı takım, Beşiktaş'ı krizden çıkardı. 30 bin taraftarın önünde 5-1 yenildi'' denildi.
 
Haaretz gazetesi ise spor sayfasında, ''Türkiye futbolda İsrail'i şimdiden yendi'' dedi.
 
Haberde, maçın ayrıntıları aktarılırken, İsrail Terörle Mücadele Bürosu'nun uyarılarını dinlemeyen 11 Maccabi taraftarının maçı tel örgüler arkasında seyrettiği kaydedildi.
 
MACCABİ'NİN SİTESİ HACKLENDİ
Habere göre, maçtan sonra Türk bilgisayar korsanları Maccabi Tel Aviv'in sitesine girip, bir büyük Filistin bayrağı da yerleştirdiler.
 
Ayrıca, stadyumda İsrail aleyhine sloganlar atılmasına izin verilmediği ve taraftarların susturulduğu kaydedildi.
 
Haaretz'in İngilizce baskısının maçla ilgili başlığında ise, ''Maccabi Tel Aviv'in taraftarlarına bir özür borçlu olduğu'' kaydedildi.
 
'COME AGAIN'
Maariv gazetesi ise, ''İstanbul'da güç gösterisi'' başlığı altında kullandığı haberinde, stat dışındaki protesto gösterilerinin ve olağanüstü güvenlik önlemlerinin resimlerini kullandı.
 
Haberde, bin kadar göstericinin Maccabi Tel Aviv'in Türkiye'de bulunmasını protesto edip, İsrail aleyhtarı pankartlar taşıdıkları ve Mavi Marmara olayını herkesin unutmadığını hatırlattıkları vurgulandı.
 
Maccabi Tel Aviv takımının ''zaten yenilmesinin beklendiğini ve bu beklentinin de gerçekleştiğini'' dile getirilen haberde, ''Konuştuğumuz herkes 'Come again' dedi. Sahadaki sonuca bakarsanız, bir İsrail takımının Türkiye'ye gelmesine kimse karşı çıkmaz'' değerlendirmesi yapıldı.
 
Maariv, spor sayfasında da, ''Beşiktaş'ın Maccabi Tel Aviv'i koşulsuz, şartsız; siyaset karıştırmadan yendiği'' belirtilirken, ''Peki, Özür diliyoruz'' başlığı kullanıldı. Haberde, ''Sahada kimin iyi kimin kötü olduğu aşikardı. Beşiktaş çok iyiydi'' denildi.
 
'YAHUDİLERİ GÖMECEĞİZ' İDDİASI
Ynet haber sitesi ile maçla ilgili olarak Maccabi'ye karşı düzenlenen gösteride ''Yahudileri gömeceğiz'' denildiğini iddia etti.
 
İsrail radyosu ise Taksim'deki gösteride, ''Siyonist katilleri Türkiye'de istemiyoruz, Mavi Marmara'yı asla unutmayacağız'' gibi pankartlar kullanıldığını dile getirdi.