Bağdat'a 9 bakanı ve 30 işadamı ile adeta çıkarma yapan Erdoğan, sağlıktan turizme, teröre karşı mücadeleden ulaştırmaya kadar 48 maddelik dev bir işbirliği paketini imzaladı.

Başbakan Erdoğan ile Irak Başbakanı Maliki ve ilgili bakanların imza attığı pakette iki ülke sınır kapılarının üçe çıkarılması, İstanbul-Bağdat demir yolunun inşaası, Irak doğalgazının Türkiye üzerinden dünyaya dağıtılması gibi önemli projeler yer aldı.

Başbakan Recep Tayyip erdoğan 9 bakan, üst düzey büroktar ve çok sayıda işadamının katılımıyla Irak'a tarihi bir çıkarma gerçekleştirdi. Bağdat'ta Irak Başbakanı Nuri El Maliki tarafından karşılanan Erdoğan daha sonra Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile Yardımcıları Tarık Haşimi ve Adil Abdülmehdi ile biraraya geldi.

Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Ortak Kabine Toplantısı sırasında özellikel teröre karşı mücadele ve Kuzey Irak masaya yatırılırken, sağlıktan ulaştırmaya, enerjiden turizme kadar 48 ayrı mutabakat muhtırası imzalandı. Anlaşmalarla Suriye'den sonra Türkiye'nin Irak ile çok boyutlu stratejik ilişki ağını geliştirdi.

IRAK iLE TARİHİ BAŞLANGIÇ

Suriye ile vizeleri kaldıran türkiye ırak ile sınır kapısını üçe çıkarma kararı alırken, İstanbul ile Bağdat arasında demiryolunun inşa edilmesini kararlaştırdı.

Irak gezisini 'Son yılların en önemli teması' olarak değerlendiren Başbakan Erdoğan, ziyaretin farklı anlamları da bulunduğunu belirterek, gezinin ticari ve ekonomik boyutunun yanısıra iki ülke ve bölgenin geleceği açısından çok önemli adımlar atıldığını kaydetti. Özellikle teröre karşı mücadelede Türkiye-ABD ve Irak arasında kurulan üçlü mekanizma konusunun toplantılarda değerlendirildiğini belirten Erdoğan, terörün sona ermesi konusunda tüm adımların atıldığını kaydetti.

AÇILIM TERÖRE KARŞI

Demokratik açılımın sadece Kürt halkı için olmadığının altını çizen Başbakan Erdoğan, bu adımların terörü sona erdirmek için atıldığını söyledi. ABD'nin PKK bazı PKK liderlerini uyuşturucu kaçakcısı ilan ederek malvarlıklarının dondurulduğu hatırlatan Başbakan Erdoğan, yıllardır ABD ve Avrupalı liderlere PKK'nın en önemli mali gelirinin uyuşturu oludğunu anlattıklarını hatırlatarak, ABD'nin bu adımı atmasının çok önemli olduğunu kaydetti.

Başbakan Erdoğan ve Irak Başbakanı Nuri El Maliki başkanlığında gerçekleşen . ortak bakanlar kurulu toplantısına Zafer Çağlayan, Ahmet Davutoğlu, Beşir Atalay, Mustafa Demir, Recep Akdağ, Binali Yıldırım, Mehdi Eker, Taner Yıldız ve Veysel Eroğlu katıldı.

Kerkük etnik ya da mezhebi unsura teslim edilemez

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Kerkük bir etnik unsura teslim edilemez, edilmemelidir, bir mezhebi unsura da teslim edilmemelidir' dedi. Irak Ulusal Meclis Başkanı Ayad El Samarrayi ile yaptığı görüşmenin ardından açıklama yapan Erdoğan Kerkük konusuna dikkat çekti. Yakın bir komşusu olarak Türkiye'nin, Irak'a her şeyiyle her türlü desteği vermeye hazır olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: 'Kerkük konusuna değinmek istiyorum. Kerkük tüm Iraklıların olmalıdır. Kerkük bir etnik unsura teslim edilemez, edilmemelidir. Bir mezhebi unsura da teslim edilmemelidir. Ki aksi takdirde Irak'ın geneli için orası bir sıkıntı kaynağı olacaktır. Bunu kardeş bir ülkenin Başbakanı olarak hatırlatmayı kendime görev telakki ediyorum. Zor gibi görülüyor ama bunun başarılması lazım" diye konuştu.

Geleceği inşa ediyoruz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bağdat'ta gerçekleştirilen Irak Türkiye Yüksek Düzeyli İstişare Konseyi toplantısının Ortadoğu bölgesi için de tarihi bir başlangıç noktası olduğunu söyledi. Davutoğlu, "Bu sadece Türkiye ve Irak arasında değil, bölgemiz için de tarihi bir başlangıç noktasıdır. Bu anlayışın bölgemize sirayet etmensi yayılmasını istiyoruz." dedi. "İstanbul ve Bağdat ortak medeniyetimizin iki büyük şehri ve biz iki ay içerisinde bu iki şehri ortak bir kabine gerçekleştirircesine ortak bir hedefe yöneldik." ifadelerini kullanan Davutoğlu, "Bu toplantılarımız ile İstanbul ve Bağdat, Ankara ve Bağdat Türkiye ve Irak bir daha hiç kopmayacak şekilde irtibatlanacak" dedi./yeni şafak