47 milyar 500 milyon dolar. Dudak uçuklatan bir rakam. 30 Eylül'de sona eren mali yıl içinde resmi verilere göre Amerikan istihbaratına ayrılan bütçeydi. Amerikan istihbaratının ayrıca bir "örtülü ödeneği" de bulunduğu iddia ediliyor.

Ulusal İstihbarat Direktörü (CIA Başkanı) Michael McConnell "Bu rakam 2007 mali yılına göre 4 milyar dolar fazlaydı" açıklamasını yaptı.
DİNLEME, BİLGİ TOPLAMA, SAHA OPERASYONLARI VE PSİKOLOJİK HARP

2007 yılında Amerikan Kongresi'nin aldığı bir kararla artık ABD istihbaratı harcamalarını açıklamak zorunda.


AP haber ajansına göre bu harcamalar 1998 yılında ilk kez basına sızdığında, 26.7 milyar dolar civarındaydı.

İşte bu muazzam rakamlar, ABD'nin dünyayı nasıl kolayca dinlediğini, nasıl bilgi topladığını ve nasıl müdahale edebildiğini, kısacası nasıl dünyayı açıkca olduğu kadar farklı bir biçimde de değiştirebildiğini biraz olsun açıklayabiliyor.

Bu para, CIA ve buna benzer Amerikan istihbarat birimleri tarafından, devasa iletişim izleme (telefon dinleme, internet takibi, e-posta izlemesi), hızlı bilgi toplama, casus uyduları ve casusluk faaliyetlerinde (saha operasyonları, psikolojik harp) kullanılıyor.

DÜNYAYI AĞ GİBİ SARDI

Rus İnter-Tass haber ajansının haberine göre Michael McConnell'in yönetimi altında, CIA başta olmak üzere 16 istihbarat birimi bulunuyor. Ve bunlar dünyayı müthiş bir ağ gibi sarmış durumda.

HÜRRİYET