İngiltere'de yayınlanan çalışma, günlük Aspirin kullanımının bağırsak kanserine yakalanma riskini azalttığını ortaya koyuyor.

Oxford Üniversitesi yayınlarından olan "The Lancet" dergisinde yer alan makale beş yıl boyunca günlük 75 mg. (standart hapın çeyreği) kadar Aspirin kullanmanın bağırsak kanseri riskini dörtte bir oranında, ölümleri ise üçte bir oranında azalttığını öne sürüyor. Daha önceki çalışmalar da standart aspirin haplarının günlük kullanılması halinde kalp hastalıklarına yakalanma riskini önemli ölçüde azalttığını ortaya koymuştu.

Kraliyet Tıp Topluluğu"nun düzenlediği panelde konuşan araştırmacılar, son çalışmanın halk sağlığı açısından önemini vurguladılar. Araştırma, Aspirin'in bağırsak dışındaki diğer organlara yönelik olarak gelişen kanserler üzerinde etkili olup olmadığına da eğiliyor.

Araştırma ekibinden sinirbilimci Prof. Peter Rothwell, bizzat kendisi de çalışmada belirtilen günlük aspirin dozunu almaya başlamış ve yakın bir zaman içinde orta yaşlı kişilere bunun standart olarak uygulanacağını öne sürüyor. Rothwell, kanserin kendini gösteme ihtimalinin yükselişe geçtiği 45 yaş ve sonrasında ilacı almanın oldukça yarar sağlayacağını söylüyor.

İlacın kullanımına ilişkin farklı görüşler de mevcut. Uzmanlar, önleyici olarak kimlerin günlük Aspirin dozu alması gerektiği konusunda ikiye ayrılmış durumda. Çünkü yüzyıl önce bir ağrı kesici olarak üretilen aspirinin ince bağırsakta görülen kanama riskini artırdığı biliniyor. Bu nedenle ilacın genele yayılmasından çok, kansere karşı potansiyel risk grubunda olanlar tarafından kullanılması gerektiğine dikkat çekiliyor.