Mahmur Kampı'ndan 26 kişilik bir grup Silopi'den Türkiye'ye giriş yaparak teslim olacak. Yarın Kandil'den 8 ve Çarşamba günü de Avrupa'dan 12 kişilik bir grup geliyor. Mahmur'da 'demokratik çözüm ve barış grubu'na katılmak için 400'ü aşkın kişi başvurdu. Kamp yönetimi ise bunların arasından 26 kişiyi seçti.

Mahmur Kampı'nda Öcalan'ın çağrısına uyan 26 kişilik ilk grup bugün Silopi'den Türkiye'ye giriş yapacak. Bu grupu yarın Kandil'den gelecek 8 kişi ve Çarşamba günü de Avrupa'dan gelecek 10-12 kişilik grup izleyecek. Kandil'dekiler de Mahmur Kampı'ndan gelenler gibi Silopi'de teslim olacak. Avrupa'dan gelenler ise İstanbul'dan teslim olacak.

 TÜRK KARŞILAYACAK

Silopi'den teslim olacakları DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, başta olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri karşılayacak. İstanbul'da teslim olacak grubu ise DTP'nin Eşbaşkanı Emine Ayna karşılayacak.

OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

PKK'ya yakınlığıyla bilinen ANF ajansının haberine göre Mahmur'daki üç gün önce olağanüstü bir toplantı yapıldı. Kampta kalanlardan 'demokratik çözüm ve barış grubuna' katılmak isteyenlerin başvuruları kabul edildi. Gruba katılmak için 400'ü aşkın kişi başvuruda bulundu. Bunlar arasından 9 kadın, 4 çocuk ve 13 erkek seçildi. Seçilenler arasından Kuzey Irak'taki Selahaddin Üniversitesi'nin öğrencileri de bulunuyor.

Habere göre Mahmur Grubu, bugün Habur Sınır Kapısı'ndan giriş yaptıktan sonra ellerindeki mektupları, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Meclis Başkanlığı'na gönderecek. Mektupta grubun talepleri yer alacak.

200'Ü BULACAK

Teslim olacaklar için hukuki bazı önlemler alındığı belirtiliyor. Kimlik ve durum tespitlerine göre teslim olanların TCK 221. madde çerçevesinde kısa sürede serbest bırakılması bekleniyor. Bugün başlayacak teslimler için 'aybaşından itibaren her an bekliyorduk' diyen bir yetkili, işlerin planlandığı gibi gitmesi halinde önümüzdeki ayın sonun kadar teslim olacakların sayısı 200'ü bulacağını söyledi.

BU ŞANS KULLANILSIN

10 yıl önce yine Öcalan'ın çağrısı ile teslim olan Barış Meclisi Üyesi Seydi Fırat, 1999'da yakalanılan şansın kullanılamıdığını ifade ederek, “Ama bu kez olaya daha samimi yaklaşan bir hükümet var. Bu kez bu şansı Türkiye olarak en iyi şekilde kullanacağımızı düşünüyorum” dedi.


DTP'de hummalı hazırlık


Mahmur Kampı'ndan Türkiye'ye giriş yapacak grup için Şırnak'ın Silopi ilçesinde DTP ilçe örgütü tarafından hazırlık çalışmaları başlatıldı. Partiye ait otobüs ile şehrin işlek cadde ve mahallelerinde Kürtçe ve Türkçe anonslar yaparak halk tören alanına davet etti. Anonsta, “Barış elçilerini karşılamak için yarın sabah 08.00'de Başköy'de yapılacak törene tüm halkımız davetlidir” denildi. Silopi Belediye Başkanı Emin Toğurlu da esnafı tek tek dolaşarak tören alanına çağırdı. DTP Diyarbakır İl Başkanlığı da grubu saat 11.00'de Batıkent Meydanı'nda karşılamak üzere 100 bin el ilanı hazırladı. Türkiye'ye gelenlerin gözaltına alınma olasılığına karşı Şırnak ve Diyarbakır Barosu'ndan 20'yi aşkın avukat da Habur Sınır Kapısı'nda bekleyecek. DTP, Habur Sınır Kapısı'na 1 kilometre uzaklıkta bulunan TIR Parkı'nda ise karşılamaya gelenler için çadır ve seyyar tuvaletler kurdu. Çalışmalar çevre belediyelerin araçlarınca yürütüldü. DTP Parti Meclisi üyesi ve eski Silopi Belediye Başkanı Mahsin Konur, gelecek grubu 100 bin kişi ile karşılamaya hazırlandıklarını söyledi


Mahmur'dan geleceklerin künyesi

Mahmur Kampı'nda gelecek grupta yeralan kişilerle ilgili bilgiler şu şekilde:


Kamil Yüksel: 1959 Şırnak-Silopi doğumlu. Kamil Yüksel ile birlikte 1977, Zaho doğumlu Hamsiye ve üç çocuğu grupta yer alıyor.

Nurettin Turgut: 1960 Hakkari doğumlu.

Musa Tomak, eşi 1985 Cizre doğumlu eşi Nurcan Tomak ve Rojda isimli kızları.

Yusuf Şen: 1949 Uludere doğumlu, 1994'da Türkiye'den ayrıldı.

Cane Kabul: 1969 Şırnak doğumlu, 1993'te Türkiye'den ayrıldı.

Sait Şedal: 1955 Yüksekova doğumlu, 1994'te Türkiye'den ayrıldı.

İsmail Ayaz: 1988 Şırnak doğumlu, 1994'te Türkiye'den ayrıldı.

Ayşe Kara: 1983 Uludere doğumlu, 1994'te Türkiye'den ayrıldı.

Sosin Yaman: 1954 Uludere doğumlu, 1994'te Türkiye'den ayrıldı.

Abdullah Yaman: 1992 Uludere doğumlu, 1994'te Türkiye'den ayrıldı.

Emine Sağat: 1955 Şırnak doğumlu, 1992'te Türkiye'den ayrıldı.

Melekşa Soydan: 1973 Yüksekova doğumlu. Gruba 1971 doğumlu eşi Mikail Soydan ile katılıyor. Her ikisi de 1995'te Türkiye'den ayrıldı.

Haci Sorgül: 1955 Cizre doğumlu, 1994'te Türkiye'den ayrıldı.

Mehmet Adanmış: 1970 Siirt doğumlu, 1993'te Türkiye'den ayrıldı.

Fatma İzer: 1987 Şırnak doğumlu

Nizar Buldan: 1987 Yüksekova doğumlu, 1994'te Türkiye'den ayrıldı. Üniversite öğrencisi.

Bülent Aka: 1983 Yüksekova doğumlu, 1994'te Türkiye'den ayrıldı. Selahaddin Üniversitesi'nde hukuk mezunu.

Mehmet Kaçan: 1970 Uludere doğumlu, 1993'te Türkiye'den ayrıldı.

Zehra Tunç: 1985 Uludere doğumlu, 1994'te Türkiye'den ayrıldı. Selahaddin Üniversitesi öğrencisi.

Açılımın en büyük sınavı yargıyla

Barış Meclisi Sözcüleri'nden Hakan Tahmaz, PKK kaynaklarından bir hafta öncesine kadar gelen sert açıklamaların Öcalan'ın çağrısıyla yumuşadığını bunun da Öcalan'ın süreçteki etkisini gösterdiğini söyledi. Süreçte en büyük korkusunun yargı olduğunu belirten Tahmaz, “Türkiye'de yargı ne yazık ki toplumsal değişimi kavramaktan uzak. Demokratik açılımın ilk adımı olan ve bizatihi İçişleri Bakanı'nın düzenlediği toplantıya soruşturma açabilen yargı, süreçte çok belirleyici olacak. Demokratik açılımın en büyük sınavı belki de yargı ile olacaktır” diye konuştu./yeni şafak