AK Parti Aydın Milletvekili Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, 2009 yılından bu yana 400 yüz bini aşkın özürlüye maaş başlandığını, eğitim ve sağlık hizmeti verildiğini belirtti.
AK Parti hükümetinin özürlü ve engellilere yönelik pozitif ayrımcılık uyguladığını ifade eden Mehmet Erdem, “Toplumumuzun ayrılmaz parçası ve gerçeği olan engellilerimiz ve engelli ailelerimize daha iyi hayat şartları sağlamak için ülkemiz imkânları dâhilinde çabaladığımızı belirtirken, engelli vatandaşlarımızın eğitim, istihdam, barınma, iyileştirme ve bakımının sağlanması, ailelerinin desteklenmesi, vatandaşların engellilik konusunda bilinçlendirilmesi gerekli çalışmalarla beraber tüm yasal düzenlemeleri de adım adım tamamlamaktayız” dedi.
AK Parti iktidarı döneminde özürlülere bağlanan aylıklarda yüzde 200 ile 300 oranında artış sağlandığına işaret eden Erdem, “2009 Eylül ayı itibariyle 446 bin 748 kişiye özürlü maaşı bağladık. Özürlü vatandaşlarımızın evde bakımı için bakım ücreti uygulamasını başlattık. 2009 yılı Kasım ayı itibariyle, 204 bin 652 özürlü kişi için, 767 milyon 746 bin 457 TL bakım ücreti ödedik. 18 yaşından küçük özürlü çocuğu olan muhtaç ailelere ve her ikisi de özürlü olan çiftlerin her birine özürleri oranında ilk kez biz maaş bağladık. Sosyal güvencesi olsun olmasın tüm özürlü çocuklara ücreti devlet tarafından karşılanarak özel eğitim imkanı tanıdık. Böylece 214 bin özürlüye eğitim verdik. 2009 Kasım ayı itibariyle 61 merkezde 4 bin 524 özürlümüze Rehabilitasyon hizmet verdik. Özürlülere Gelir Vergisi muafiyeti getirdik. Özürlülere karayolu taşımacılığında yüzde 50 indirim getirdik. Özürlü vatandaşlarımızın tamamına ücretsiz servis uygulaması başlattık” diye konuştu.
Derecesi ağır özürlülerin maaşlarının evlerine kadar götürüldüğünün altını çizen Erdem: şunları söyledi: “Elli ve üzerinde personel çalıştırmakta olan kurum ve kuruluşlarda özürlü çalıştırma zorunluluğunu en az yüzde 3"e çıkardık. Kamuda ise bu oranı yüzde 4"e çıkardık. Yasal kotanın üzerinde çalıştırılan özürlülerin primlerinin yarısını devlet ödemektedir. Özürlü çalıştırmayan işverenlerden alınan aylık para cezasını caydırıcı bir orana çıkardık. Bütün özürlülerin yararlanabileceği Meslek Edindirme Kursları açtık ve işe yerleştirmede özürlülere öncelik verdik. Özürlülere diş tedavilerini özel tedavi merkezlerinde yaptırma imkanı tanıdık. Bakıma Muhtaç Özürlü Çocuğu Bulunan Kadınlara 5 yıla kadar Erken Emeklilik Hakkı tanıdık. Özürlülerin emeklilik sürelerini önemli oranda kısalttık”