Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası'nda gümüş madalya kazanan, fakat dopingli çıkan Etiyopyalı Dengersa'nın Cumhuriyet altınlarıyla kayıplara karışması, bütçe görüşmelerine damgasını vurdu

Türkiye adına Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası'nda 2005 yılında gümüş madalya kazanan Etiyopyalı atlet Tezeta Dengersa'nın, doping kullandığının tespit edilmesinin ardından 400 Cumhuriyet altınıyla kayıplara karışması bütçe görüşmelerine damgasını vurdu. TBMM Genel Kurulu'nda GSGM bütçesi ile ilgili söz alan CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın da bulunduğu görüşmelerde, 'Devşirme sporcularla başarı arıyoruz, başarı varmış gibi de kendi kendimize övünüyoruz. Başarılı gördüğümüz, ödül verdiğimiz yabancı asıllı devşirme sporcu dopingli çıkıyor, ödülü geri alacaksınız, ama sporcu ülkesine kaçmış, bulamıyorsunuz. Parayı almış kaçmış, maalesef Atletizm Federasyonu'nda böyle bir sorunla karşı karşıyayız' açıklamasını yaptı.

DUYAR DUYMAZ TÜYDÜ
ÖDÜL yönetmeliği gereği, antrenörü Ertan Hatipoğlu'nun da yararlandığı, 400 Cumhuriyet altını tutarında para ödülü verilen Dengersa'nın idrar numunesinde doping maddesi tespit edilince, Atletizm Federasyonu tarafından 2 yıl yarışmalardan men edildi. Verilen ödülün geri alınmasına karar verilirken bu cezayı duyan Etiyopyalı, soluğu ülkesinde aldı. Atletizm Federasyonu yetkilileri ise, Ertan Hatipoğlu'nun kendi payına düşen ödülü geri verdiğini belirterek, 'Olay artık bizden çıktı. Devlet bu işin takipçisi. Biz o dönem gereken bütün işlemleri yaptık. Ancak sporcuya ulaşamadık. İş uluslararası boyut kazandı. Bu nedenle devletin yetkili mercileri konuyu takip ediyor' diye konuştu.