Tasarıya göre İstanbul"da Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, İstanbul Ön Asya Üniversitesi, Süleyman Şah Üniversitesi, Samsun"da da Canik Başarı Üniversitesi kurulacak.

YÖK Teşkilat Kanunu"nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısına göre İstanbul"da Fatih Sultan Mehmet Han, Sinan Ağa Bin Abdurrahman, Nurbanu Valide Sultan, Hatice Sultan ve Hacı Abdülaziz Ağa mazbut vakıfları adına Fatih Sultan Mehmet Vakıf üniversitesi kurulacak. Tasarıya göre ayrıca, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından İstanbul"da Ön Asya Üniversitesi, Sistem Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından Süleyman Şah Üniversitesi, Samsun"da da Başarı Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı ile Tanrıverdi Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı tarafından Canik Başarı Üniversitesi kurulacak.

Tasarının gerekçesinde Türkiye"de 2007-2008 eğitim öğretim yılında üniversitelerin açıköğretim ve diğer yükseköğretim kurumları hariç önlisans, lisans ve lisansüstü programlarda eğitim gören toplam 1 milyon 746 bin 534 öğrencinin 166 bin 157'sinin vakıf üniversitelerinde öğrenim gördüğünü belirtildi. Gerekçede “Devlet kaynakları ile değil kendi yarattıkları kaynaklarla kazanç amacı gütmeden vakıflar tarafından, kanunla kurulan kamu tüzel kişiliğine sahip vakıf üniversiteleri Türk yükseköğretiminin ayrılmaz bir parçası ve önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu Tasarı ile kurulacak yeni vakıf yükseköğretim kurumları, Türkiye'nin genç nüfusunun yükseköğrenim talebini karşılamakta yardımcı olacaktır. “denildi. / vatan