Kadınların topuklu ayakkabı tutkusu çoğu zaman, ayakta acı veren yaralara ve parmak deformasyonlarına neden oluyor. Topuklu ayakkabılarıyla güne güvenle başlayan kadınların ayak çilesi yanlarında taşıdıkları babetler sayesinde bir nebze olsa giderilse de, toplumda en yaygın görülen ayak problemlerinin başında parmak deformasyonu geliyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı, Ayak ve Ayak Bileği Cerrahı Prof. Dr. Tahir Öğüt, ne pahasına olursa olsun topuktan vazgeçmeyen kadınlara 4 santimi aşmamalarını öneriyor.

Ayak başparmaklarındaki şekil bozukluklarını tarifleyen Halluks Valgus hastalığının ucu sivri, yüksek topuklu ayakkabılar ve kovboy çizmelerinden kaynaklanabildiğini kaydeden Prof. Dr. Tahir Öğüt, geniş taraklı, yumuşak derili, 3-4 cm’yi aşmayan topuklu ayakkabılarla deformitenin ilerlemesinin çok büyük ölçüde engellenebileceğini belirtti.

Sıfır topuk da önermiyoruz
Ayaktaki ağrıları ciddiye almanın gerekliliğine ve ayak sağlığın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Öğüt toplumda en yaygın olarak görülen ayak problemlerinin başında başparmak deformitesinin geldiğini söyledi ve şu şekilde devam etti:

“Ayak sağlığı için kadınların giydiği ayakkabının topuğu 4 santimi aşmamalı. Yüksek topuklu ayakkabılar omurgayı bozduğu gibi ayak sağlığına da zarar veriyor. Uygun ayakkabı dar olmayacak, parmak uçları sivri, dar burunlu, sert tabanlı olmayacak. Tümüyle dümdüz, sıfır topuk da önermiyoruz. Derisi yumuşak olmalı. Aslında en önemlisi ayağın kendini en doğal hissedebileceği ayakkabıdır. Bunun istisnaları da var. Bazı ayak durumları var ki onlarda sert taban önerebiliyoruz. Sentetik, naylon, lastikli çorap önermiyoruz.”

Başparmak ikinci parmağın altına kayabilir
Prof. Dr. Tahir Öğüt ayrıca şu açıklamalarda bulundu:

“Zamanla estetik problem haline gelmeye başlayan bu hastalık tedavi edilmez ise başparmak ikinci parmağın altına kayabilir ve başparmağın üzerine çıkan ikinci parmağın sırtında sürekli ayakkabı basısına bağlı ciddi nasırlar oluşabilir. Biyomekaniği tamamen değişen ayak tabanında da nasırlar görülebilir.”