Muz örümceğinin zehri, ereksiyon sorununu tarihe gömebilir.

Çoğu insan yatak odasında bir örümcek görürse, hızla ondan kurtulmanın yolunu arar. Ama yeni bir araştırma, bir örümceğin yatak odasında çok faydalı olabileceğini ortaya koydu.

Güney ve Orta Amerika'da görülen, muz örümceği ya da Phoneutria nigriventer adıyla bilinen bir örümceğin tek bir ısırığının dört saat süren ereksiyon gibi yan etkileri olduğu ortaya çıktı.

Georgia Tıp Fakültesi uzmanları, örümceğin bu özelliğinin, ereksiyon bozukluklarıyla ilgili tıbbi müdahalelerde çığır açabileceğini düşünüyor.

Doktor Kenia Nunes, "Phoneutria nigriventer örümceğinin zehri, birkaç çok zengin karışıma sahip molekül içeriyor. Bu moleküller toksinler olarak adlandırılıyor ve daha sonra bu zehirde farklı aktiviteleri olan çeşitli toksinler olduğunu keşfettik. Bu yüzden bir insan bu örümcek tarafından ısırıldığında farklı semptomlar gözlemliyoruz. Bunlar arasında penisin sürekli olarak ereksiyon halinde olmasına neden olan priapism de bulunuyor" diyor.

Tabi bunun yanı sıra başka yan etkiler de var. Uzun ve acılı ereksiyonlar kas kontrolünün kaybı, şiddetli acı, zorlukla nefes alma sonucunu doğuruyor. Eğer panzehir verilmezse kişi, oksijen yetersizliğinden ölüyor.

Ancak Doktor Nunes'a göre, örümceğin yan etkilerinden hem kadınlar hem de erkeklerde cinsel fonksiyon bozukluklarının tedavisinde yararlanılabileceğini söylüyor.

Cinsel Tıp dergisinde yayınlanan araştırmasında Nunes, fareler üzerinde yapılan deneylerde toksinin ereksiyon bozukluğunu normalleştirebildiğini anlatıyor.

Örümcek zehri, Viagra gibi ilaçlardan farklı bir şekilde çalışıyor. Nunes, MSNBC'ye yaptığı açıklamada, "Bazı hastalar geleneksel tedaviye cevap vermiyor, bu alternatif bir tedavi olabilir" diye konuştu.

Doktor, toksinin kadınlarda da işe yaramasını umuyor, ama bu konuda çalışmalara henüz başlamamış. Şimdiye kadar bu örümcek tarafından ısırılan 7 bin kişiden sadece 10'u ölmüş.

Gazeteport