İstanbul Özel Hizmet Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Güldehan Akbaş , 4 saat sigara dumanına maruz kalmanın 10 adet sigara içmeye bedel olduğunu kaydetti.

Akbaş yaptığı açıklamada, sigara içilenlerde görülen hastalık hemen hepsinin pasif içicilerde de görüldüğünü ifade ederek, 4 saat sigara dumanına maruz kalanların, 10 adet sigara içen kişilmer kadar sigaradan etkilendiğini belirtti. Akbaş, pasif içicilerin sigaranın içerdiği yaklaşık 3 bin 700 çeşit kimyasal maddeden zarar gördüklerini kaydederek, pasif içicilerde akciğer kanseri riskinin, sigara içenlere oranla 1,5 kat daha fazla olduğunu ifade etti.

SİGARA İÇEN BABANIN ÇOCUKLARINDA KANSER ÖNLEME GENİ BULUNMUYOR

Çocuk kanserlerinin yüzde 15'inde sigaranın rolü olduğunu belirten Akbaş, "Babanın sigara alışkanlığından dolayı kanser önleyici genden yoksun çocuklarda kanser, diğer çocuklara oranla daha sık görülmektedir. Çünkü çocukların akciğerleri tam gelişmemiştir. Çocuklar yetişkinlerden daha sık nefes alıp verirler ve sigara dumanına daha fazla maruz kalırlar. Bu nedenle bu çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları, bronşit ve astım daha sık görülür" dedi.

(ANKA)