Maraş"ta santral açılışında Güler Sabancı ile görülen Başbakan Nükleer enerjiye karşı çıkanlara “radyasyon riski olduğu için acaba bilgisayar kullanmıyor mu” sorusunu yönellti.


Recep Tayyip Erdoğan, enerji yatırımlarına verdikleri önem sayesinde, geçmişte Bakanlar Kurulu"nun elektrik sıkıntısı nedeniyle palto ile toplantı yapıp enerji ithal edilen günlerden enerji ihraç eder bir noktaya gelindiğini, rüzgâr, doğalgaz ve jeotermal kaynaklar kullanılıp, özel sektör yatırımlarının artması ile bunun başarıldığını söyledi. Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu"nun açıkladığı projeler için "Kaynak nerede?" diye sorulduğunda, "Kaynak benim adım" dediğini hatırlatarak, “Popülist vaatleri için ismini kaynak gösteren anamuhalefet lideri, Türkiye"nin enerji ihtiyacını da mı o kaynaktan sağlayacak? Falancanın, filancanın ismi ile bu iş olmaz. Bu iş hesap işi” diye konuştu. Erdoğan, Mersin ve Sinop"tan sonra 4 nükleer santral daha yapılacağını vurguladı.
İstanbul"dan Kahramanmaraş"a gelirken uçağının arızalanması üzerine Ankara"ya inip uçak değiştiren Başbakan Erdoğan, Kahramanmaraş"ta Hacınınoğlu Hidroelektrik Santrali"nin açılış törenine katıldı. Erdoğan, nükleer enerji ile ilgili olarak şu görüşleri ortaya koydu:

Bilgisayar ve köprü riski!
“Japonya"daki çok büyük ölçekli depremi fırsat bilerek, nükleer enerji konusunda bilgi eksikliği içinde yorumlar yapılıyor. Şu anda dünyada 442 nükleer enerji santrali bulunuyor. Bu santraller enerji üretiyor. Hem de bütün tedbirleri alınmak suretiyle güvenle üretiyor. Riski var mı, tabi var. Patlayabilir. Şimdi "patlayabilir" diye geçenlerde söyledim, tabi bu malum şahıs veya şahıslar tarafından eleştiri aldım. Riski var patlayabilir diye biz tüpgaz kullanmayacak mıyız? Riski var diye arabaya binmeyecek miyiz? İstanbul"un Boğaz Köprüsü"nün üzerinden geçmeyecek miyiz? Olur ya halatlar kopabilir, deprem esnasında kopabilir. Geçmeyecek miyiz? İşte bu zihniyete sorarsanız geçmeyeceksiniz.

TV seyretmiyor mu?
Boğaz"ın altından tüp geçit yapıyoruz, raylı sistem kuruyoruz. Oradan geçmeyecek miyiz, riski var havasız kalabilirsin. Bu anlayış hiçbir zaman aklın bilginin, deneyimin tecrübenin ortaya koymuş olduğu eserlere yönelik, başında hep olumsuzdur, "no" tuşuna basarlar, bittikten sonra "yes" tuşuna basarak geçerler. Bunların yaptığı budur. Nükleer enerjiye karşı çıkanlar radyasyon riski olduğu için acaba bilgisayar kullanmıyor mu, televizyon seyretmiyor mu? Siz bir yandan Türkiye"yi büyütmekten bahsedecek, bir yandan hayal tacirliği, umut tacirliği yapacak, ama diğer yandan enerjiyi nereden temin edeceğini açıklamayacak, enerji yatırımlarına karşı çıkacaksınız.”

milliyet