Önümüzdeki yıl tamamlanacak GAP Projesi, yaklaşık 4 milyon kişiyi iş sahibi yapacak.

Bölgede, sulamadan turizme kadar çok sayıda girişimci yatırım atağına kalktı.

Hükümet , Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) 2012 yılı sonunda tamamlanması için kesenin ağzını açtı. Proje bittiğinde 1.82 milyon hektar alan sulanabilecek, yılda 27 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek, 3.8 milyon kişiye istihdam sağlanacak, kişi başına gelir yüzde 209 artacak... Bölgedeki bu muazzam potansiyeli gören pek çok girişimci sulamadan turizme, tekstilden tarıma yatırım atağına geçti...

YABANCILAR SIRADA
Para dergisinin haberine göre; özellikle son dönemde Türkiye'nin Ortadoğu'ya yönelik diplomatik açılımıyla bölge işadamları vizenin de kalkmasıyla birlikte GAP yatırım imkanlarını değerlendirmeye başladı. Yabancıların yatırım vaatleri henüz araştırma aşamasında olsa da, yerli yatırımcı bölgeyi yeni bir fırsat olarak görüyor. Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) yer kalmadığı için yenileri açılıyor. GAP İdaresi ise hazırlıklarına başladığı yeni turizm master planıyla bölgeyi turizm cenneti yapmaya hazırlanıyor.

HER ÜRÜN VAR
Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin 170 milyar dolarlık ihracat kapasitesine sahip Ortadoğu'ya açılan penceresi. Türk şirketlerin yatırımı için teşviklerin yanı sıra, bölge ülkelerinin ortaklığının da rahat sağlanabileceği öngörülüyor. Tarım açısından da önemli bir yatırım alanı haline gelen bölgede, narenciye dışında her ürün yetişiyor. Hatta yılda 2-3 ürün alınabiliyor. Devlet yardımlarıyla birlikte meyve suyu üretiminden et kombinasına, turizmden tekstile kadar birçok sektörde başarı sağlanabileceği artık örnekleriyle görülüyor.

DEV PROJE 9 İLİ KAPSIYOR
-2008-2012 yıllarını kapsayan GAP Eylem Planı çerçevesinde, projede; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak yer alıyor.
-75 bin 193 kilometrelik yüzölçümü ile ülkenin yüzde 9.7'sini oluşturuyor.
-GAP bölgesi nüfusu 7 milyon 462 bin 892.
-GAP kapsamında 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali inşaa edilecek.
-Yılda 27 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek.
-2010 fiyatlarıyla kamu yatırımları finansman ihtiyacı 42.1 milyar TL.
-Nakdi harcanan miktar 30.6 milyar TL.
-9 hidroelektrik santrali tamamlandı.
-Proje, bölgede 1 milyon 82 bin alanın sulamaya açılmasını öngörüyor.
-2009 sonunda Fırat ve Dicle havzasında 300.397 alan sulamaya açıldı.
-GAP bölgesinde karayolu ağı uzunluğu 35 bin 528. Bunun 265 kilometresi otoyol, 5 bin 941 kilometresi devlet ve il yolu, 29 bin 322 kilometresi köy yolu.
-Bölgenin 7 ilinde havaalanı bulunuyor.
-13 Organize Sanayi Bölgesi projesi tamamlandı. Faaliyete geçen 533 firmada 91 bin 466 kişi istihdam edildi.