Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, Türkiye'deki hemşire sayısını gelişmiş ülkelerin dörtte biri kadar olduğunu belirterek, ''O halde bu sayıyı 4 katına çıkarmamız lazım. Yani bu kardeşlerimizi ölene kadar çalıştırabiliriz, öldükten sonra çalıştıramayız. O halde onlar ölmeden imdadına diğerlerini yetiştirelim'' dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın tüm illerden ''Yılın hemşiresi'' ödülüne layık gördüğü sağlık çalışanları için, Antalya'daki Harrington Park Resort Otel'de tören düzenlendi. Törende konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, Türkiye'deki hemşirelerin toplum tarafından empatiye ve övgüye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Türk hemşirelerinin evlerindeki sorunları işine taşımadan gerek yurtiçinde, gerekse yurtdışında görevinin gereğini yerine getirdiğine dikkati çeken Tosun, ''Türkiye'deki hemşire sayısını gelişmiş ülkelerle mukayese ettiğimizde dörtte biri kadar. Yani bir hemşiremiz 4 hemşire olarak çalışıyor. Bu büyük bir sorumluluk, büyük bir fedakarlık'' dedi.

Bu kadar özveri beklenen hemşirelerin haklarına yönelik çalışmalar da yaptıklarını belirten Tosun, Hemşirelik Kanunu'nun çıktığını, Sağlık Bakanlığı olarak sağlık çalışanlarına yönelik önemli görevleri yerine getirdiklerini söyledi.

Mesleğinin kanunu olan, sağlık dışında çok az meslek olduğunu kaydeden Nihat Tosun, bu kanun kapsamında hemşireliğin artık sadece üniversite mezunu düzeyinde yapılacağını bildirdi.

Tosun, şöyle konuştu:

''Önümüzdeki sene sağlık meslek liselerine öğrenci alımı duruyor. Bundan sonra sadece üniversite mezunu olacak. Türkiye'deki hemşire sayımız gelişmiş ülkelerin 4'te biri civarında. O halde bu sayıyı 4 katına çıkarmamız lazım. Yani bu kardeşlerimizi ölene kadar çalıştırabiliriz, öldükten sonra çalıştıramayız. O halde onlar ölmeden imdadına diğerlerini yetiştirelim. Ülkemizde genç insan gücü var. Her geçen gün daha kaliteli, modern hastanelerimiz var. Onları, şefkatini bekleyen hastalarımız, kadrolarımız var. Herşey hazır. Bu organizasyonun adımlarını attık. Yıllık yaklaşık 20 binin üzerinde mezun hemşireye ihtiyacımız var. Bugün bu rakamı 10 bin civarına çıkarıyoruz. Demek ki bir bu kadar daha ihtiyaç var. Bu okullara giden arkadaşlarımızın önümüzdeki 15-20 yıl işsizlik derdi de yok.''

Nihat Tosun, Türk hemşirelerin sadece yurtiçinde değil, komşu ülkelerde de görev yaptıklarını, savaş ve afetlerin yaşandığı ülkelerde hasta ve yaralılara hizmet verdiklerini kaydetti.

Hemşirelik Kanunu'yla hemşirelerin çalışma sürelerinin azaltıldığını, ücretlerin yükseltildiğini anlatan Tosun, hemşirelerin niteliklerini artırmaya yönelik kurslar da düzenlediklerini bildirdi. Hemşirelerin gelirlerine de değinen Tosun, ''Bugün kazandığınızın, hakkınız olanın daha altında olduğunu biliyoruz, bunu daha yukarılara çıkarmak istiyoruz. Ülkenin ekonomisini yapan, bütçeyi yapan kişiler de biliyorlar. Kamu olarak, bakanlık olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz'' dedi.

-SAĞLIK İL MÜDÜRÜ BİLGİN-

Antalya Sağlık İl Müdürü Adem Bilgin de, yeterli çalışma ortamı, iş doyumu, değerli olduğunu hissetme, takdir edilmenin hemşirelikte başarıyı beraberinde getirdiğini söyledi.

Motivasyonu artırmak için hemşireler üzerindeki fazla iş yükünün azaltılmasının önemine işaret eden Bilgin, ''Hemşirelik hizmetlerinin uluslararası standartlara uygun olarak yürütülmesini arzu etmekteyiz. Görevlerini özveriyle yürüten hemşirelerimizin yeterli koşullarda mesleklerini icra edebilmeyi hak ettikleri düşüncesindeyim'' dedi.

Bilgin, hemşirelerin aynı zamanda, zaman yönetimi, stres yönetimi, problem çözme yetileri, iletişim, yaratıcılık, liderlik gibi konularda da kişisel eğitim almış olması gerektiğini, hemşirelerin bilimsel gelişmeleri takip etmelerinin sağlanmasının da önemli olduğunu vurguladı.

Antalya Vali Vekili Fuat Ergün ise, hemşirelik hizmetlerinin sağlık hizmetlerinin olmazsa olmazı olduğunu söyledi. Hemşirelerin görevlerinin bilincinde olduğunu belirten Ergün, ''Sizlerin en mutlu olduğu an, hastanızın iyileştiği andır. Size tek tavsiyem şudur: Bakımından sorumlu olduğunuz hastayı sanki anneniz, sanki eşiniz, sanki babanız, sanki çocuğunuz veya en sevdiğiniz kişi olarak görüp, empati yapmanızdır. Sizlerin başarısı parayla ölçülmez. Sizlerin başarısı, şifayla taburcu ettiğiniz her hastanın size minnetle, şükranla ve gülen gözlerle bakmasıdır'' dedi.

Hemşireleri temsilen konuşan Batman'da görevli İrfan Demir, bu konuşmayı 81 ilden gelen ve gösterdikleri başarı gösteren tüm hemşireler adına yaptığını söyledi. Hemşirelerin ülke genelindeki sıkıntılarının benzer olduğunu anlatan Demir, hemşireliğin ülkede hala meslek olarak kabul görülmediğini ifade etti. Demir, hemşirelerin yaşadıkları bütün sıkıntılara rağmen özveriyle çalışmaya devam ettiğini kaydetti.

Diyabakır'da görev yapan hemşire Zübeyde Esin Yılmaz ise, görev yaptığı kentten seçilmiş olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Güleryüzlü olmayı çok sevdiğini anlatan Yılmaz, meslektaşlarına kendilerinden ilgi bekleyen herkese güleryüz göstermeleri önerisinde bulunduğu ve bu sayede sorunların büyük bölümünü çözebileceklerini ifade etti.

Törende Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinden oluşan halk dansları topluluğu Teke yöresi oyunlarını sergiledi. Konuşmaların ardından ''Yılın Hemşiresi'' seçilen sağlık çalışanlarına ödülleri verildi.

A.A.