İstanbul İl Özel İdaresi tarafından yapılacak restorasyon sonrasında binanın 4 dilde eğitim verecek uluslararası nitelikte Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne dönüştürülmesi planlanıyor.

İSTİHBARAT SERVİSİ

İstanbul İl Özel İdaresi, Fatih’te inşa edilen ve 1873 yılında faaliyete geçen Darüşşafaka’nın eski okul binasını yeniliyor. Burası restorasyon sonrası 4 dilde eğitim verecek Anadolu İHL olacak. Binanın restorasyonu için gerekli olan zemin ve çatı etüt çalışmalarına başlandı. Bina ile ilgili neler yapılması gerektiği konusunda titiz analizler yapılırken, özellikle ahşap olan zemin ve çatının çok kötü durumda olduğu bildirildi.

DÖRT DİLDE EĞİTİM VERECEK SÜPER İHL

Restorasyon sonrasında eski Darüşşafaka binasının yenilenerek uluslararası nitelikte bir Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne dönüştürülmesi planlanıyor. Tarihi bina, Hazine tarafından 2008 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın kullanımına tahsis edilmişti. Hüseyin Çelik’in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde, binada faaliyet gösterecek okulun adı; “Fatih Sultan Mehmet İmam Hatip Okulu” olarak onaylandı.

Tadilatının tamamlanmasının ardından önümüzdeki yıllarda eğitim öğretime başlayacak olan Fatih Sultan Mehmet İmam Hatip Okulu’nda yüzde 30’u Türkiye’den yüzde 70’i diğer Müslüman ülkelerden gelecek olan öğrencilere Türkçe, İngilizce, Arapça ve Farsça dillerinde eğitim verilecek.

GEÇMİŞİ CEMİYET-İ TEDRİSİYYE-İ İSLÂMİYE’YE UZANIYOR

Darüşşafaka’nın temelinde, Osmanlı döneminde Müslümanların kurduğu ilk eğitim-öğretim derneği olan “Cemiyet-i Tedrisiyye-i İslamiye” yatar. Bu kuruluşun başlıca hedefi; Osmanlı toplumunda İslam unsurunun, modern hayatın gerektirdiği bilgilerle donatılarak gelişmesi olarak ifade ediliyor. İlk gelirini Kapalı Çarşı’da bulunan 105 dükkânın kirasının bağlanmasıyla oluşturan cemiyet; zamanla devletin, yüksek devlet memurlarının, esnafın ve halkın değişik kesimlerinden pek çok vatandaşın yaptığı bağışlarla gitgide büyüdü.

DARÜŞŞAFAKA İSLÂM YETİMLERİ İÇİN KURULDU

Cemiyetin gelişmesiyle birlikte daha büyük ölçekli bir okulun kurulması gündeme alındı. Fransa’daki “Prytanéé Militarie De La Fleshe” okulu örnek alınarak yapılan çalışma kapsamında kız-erkek İslam yetimlerinin eğitim görecekleri Darüşşafaka kuruldu. 28 Haziran 1873’te eğitime başlanan okulda; Tanzimat devrinde, rüştiyelerin nitelikli memur yetiştirmekte yetersiz kaldığı görüşünden hareketle açılan bir dizi üst kademe okuldan birisi oldu. Okulun mezunları uzun yıllar, yüksekokul mezunu kabul edildi.Bağışlarla inşa edildi 2 bin 800 metrekarelik taban alanlı, dört katlı kâgir-ahşap bina Fatih’te Darüşşafaka Caddesi üzerinde bulunuyor.

Okul binası; ağırlıklı olarak halkın yaptığı bağışlarla gerçekleştirildi. Binanın tasarımını İtalyan Barrironi yaparken, mimari projelerini ise Ohannes Kalfa tarafından çizilmiş. Eski konak ve kışla yapılarının okul olarak kullanıldığı yıllarda yaptırılan bina, okul olarak tasarlanmış ilk yapılardan birisi oldu. Binanın bulunduğu araziye 1953’te ve ardından da 1973 yılında birer bina daha inşa edildi.

Okulun doğal başkanı ‘Başbakan’ 1873 yılından beri varlığını sürdüren Darüşşafaka’nın Osmanlı’da doğal başkanı ‘Sadrazam’dı. Cumhuriyet ile birlikte bu sıfat ‘Başbakan’a geçti. Darüşşafaka Cemiyeti’nin Başkanı şu anda doğal olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sayılıyor. Darüşşafaka’nın Fatih’teki bu binası ve üzerinde bulunduğu arsa Ziraat Bankası tarafından ‘Bankacılık Yüksek Okulu’ yapılmak üzere 1993’te yaklaşık 10 milyon dolara satın alındı. Ziraat Bankası, bu binayı uzun yıllar arşiv ve depo olarak kullandı. Ana yapıyı korumak için 10 milyon harcanması gerektiğini anlayan Ziraat Bankası, tadilat yapmayı rantabl bulmadığı için sonraki yıllarda binayı Milli Emlak’a devretti. Milli Emlak ise aynı binayı Hazine’ye bağışladı.
yeniakit