Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi"nde, önceki yönetimlerin döneminde ihtiyacı kat kat aşan ilaç alımı yapıldığı belirlendi. Bazı ilaçların “4 bin yıl”, bazılarının “152 yıl”, bazılarının da “27 yıllık” ihtiyacı karşılayacak miktarda satın alındığı ortaya çıktı.
DÜ Rektörlüğü"ne Prof. Dr. Ayşegül Saraç"ın atanmasının ardından, Tıp Fakültesi Hastanesi yönetimi de değiştirildi. Hastanenin yeni yönetimi, hastane depolarındaki ilaçları araştırınca, ihtiyacı aşan çarpıcı alım rakamlarıyla karşılaştı. Depolarda yıllarca yetecek kadar ilaç bulunurken, tekrar ilaç alımı ihaleleri yapıldığı ve miadı dolmuş çok miktarda ilacın olduğu belirlendi.
Hastane Başhekimi Doç. Dr. Sait Alan, hastanedeki ilaç depolarında yaptırdıkları ve aylar süren sayım sonucunda bazı ilaçların onlarca yıl yetecek ölçüde satın alındığını belirterek, şöyle konuştu: “Hastanede Bactrim ilacı bir yılda 74 adet kullanılmışken, 2 bin adet alınmış. Yani 27 yıl yetecek kadar alım yapılmış. Açık kalp ameliyatında kullanılan anestezi ilacı Rapifen, 2008"de sadece 1 tane kullanılmışken, tam 4 bin adet alınmış. Yani 4 bin yıl yetecek kadar Rapifen ilacı alınmış. Steril 900 bin adet ve steril olmayan 1,5 milyon olmak üzere toplam 2 milyon 400 bin adet eldiven alınmış. Firmanın yetiştiremediği 1 milyon kadar eldiven teslimatını ise iptal ettik. 850 bin şişe serum alınmış. Tansiyon ilacı Karvezit ise 152 yıllık ihtiyacı karşılayacak miktarda alınmış.”

"Depolarda yer yok"
Alan, depolarının dolu ve gelen ilaçları koyacak yer olmadığını belirterek, “Bu ilaçları koymak için ondan fazla depomuz yetmeyince bazı laboratuvar ve derslikleri depoya çevirdik. Gelecek olan bazı alımlar için de firmalara "sizde kalsın daha sonra elimizdekiler bittikçe alırız" dedik. Bazı firmalar ise teslim etmeleri gereken ilaçları çabucak bize vermek istiyor. Onlar da "nerede tutalım?" diyor. Yani firma da bunları koyacak yer bulamıyor” dedi.

14 bin adet ilacın kullanım süresi geçmiş
Depodaki ilaçlardan kullanım süreleri geçenlerin de belirlendiğini kaydeden Başhekim Doç. Dr. Sait Alan, “Miadı geçenleri belirledik. Eldeki mevcut ilaçları gördük. Yıllık ihtiyacımızı bildiğimiz için fazla olanları tespit ettik. Şu anda miadı geçmiş 14 bin adet ilaç ile 8 bin 500 adet medikal malzemesi var. Bunlar çöpe gidecek. Bunların maliyetinin net rakamını çıkarmak zor ama milyonlarca TL"yi buluyor. Dekanlık konuyla ilgili soruşturma yapacak ve ardından suç duyurusunda bulunulacak” diye konuştu.

MİLLİYET