Yazarımız Mehveş Evin ise Kusturica'nın belediyesi AKP'de olan Bursa'da dört ay önce düzenlenen festivale konuk olduğunu hatırlattı ve 'yönetmenin Sırp kimliği, Antalya'nın misafiri olunca mı aklınıza geldi?' diye sordu...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Boşnak asıllı Sırp yönetmen Emir Kusturica'na tepki olarak Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne katılmacağını söyledi.

"OLUMSUZ, ANLAMSIZ, SEVİMSİZ BİR TUTUM ALDI"

Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ven Ciabao ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Günay, " Antalya Film Festivali hepimizin önemsediği bir sanat ekinliği. Bakanlık olarak yıllardır destekliyoruz. Başka bir vesile ile Antalya'ya gideceğim ancak katılmayacağım. Çünkü önemli bir sinema adamı Emir Kusturica ancak Balkanlar'da yaşanan iç savaş sırasında sadece kendi halkının duyarlılıklarına karşı değil savaş konusunda da, ortak insanlık dünyasının benimsediği değerler karşısında olumsuz, anlamsız, sevimsiz bir tutum aldı. Hepimizi üzdü bu. Ben savaş sırasında Bosna'ya gittim. Kamuoyundan yükselen sese duyarsız kalamam o yüzden katılmayacağım" dedi.

"YAKIN BİR GELECEKTE O DEPOLAR BİZE TAHSİS EDİLECEK"

Topkapı Sarayı'nın depolarıyla ilgili tartışmanın da sorulduğu Günay, "Sonuca varıyoruz. Yakın bir gelecekte o depolar bize tahsis edilecek. Biz hükümet içinde bu konuları uyum içinde çözüyoruz zaten. Sayın başbakan da bu konuda bir nihai karara varmış görünüyor. Bu yasama dönemi sona ermeden, bakanlık dönemim içinde Topkapı Sarayı'nın bütününü tarihi dokusun uygun hale getirmiş olacağız" diye konuştu

Benzer bir çıkış yönetmen Semih Kaplanoğlu'ndan gelmişti.

Ekip olarak festivale katılmayacaklarını duyuran Kaplanoğu, bunun gerekçesini şöyle anlatmış: “Sayıları yüz binlerle ifade edilen Bosnalı sivilleri sadece inançları ve Boşnak oldukları için katledenleri, on binlerce kadına tecavüz edenleri savunan bir "sanatçının" AKSAV yönetimi tarafından himaye edilmesi bizim vicdanımızı acıtmaktadır.”

MEHVEŞ EVİN SORUYOR: ŞİMDİ Mİ AKLINIZA GELDİ?
Bu gelişmelerin yanı sıra Milliyet Gazetesi yazarı Mehveş Evin, Bursa'da 4 önce düzenlenen festivali gündeme getirdi.

Evin yazısında belediyesi CHP'de olan Antalya'da düzenlenen Altın Portakal'a katılacağı için protesto edilen yönetmen Emir Kusturica'nın dört ay önce belediyesi AKP'de olan Bursa'daki festivalde krallar gibi karşılandığını hatırlattı.

İşte O yazı: KUSTURICA PROTESTOSU İÇİN GEÇ KALDINIZ

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI: KUSTURICA TEPKİLERİ ART NİYETLİ

ANTALYA (DHA)

ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, bu yıl 47'ncisi düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne katılacak dünyaca ünlü yönetmen Emir Kusturica"yla ilgili eleştiriler konusunda, “Tepkiler art niyetli” dedi. Yönetmeni bundan birkaç ay önce AK Parti'li belediyenin Bursa'da konuk ettiğini ve kimsenin sesini çıkarmadığını belirten Akaydın, CHP"li belediye davet ettiği için tepki gösterildiğini iddia etti.

Yugoslavya"nın parçalanması sonrası çıkan iç savaşla ilgili sözleri nedeniyle festivale katılımı tartışma yaratan Emir Kusturica'nın jüri üyesi olarak festivale davet edilmesine yönelik eleştiriler üzerine açıklama yapan Başkan Akaydın, CHP'li belediye oldukları için kendilerine yönelik kışkırtma yapıldığını iddia etti. Akaydın, “Altın Portakal festivalleri zaman zaman siyasi anlamda sömürü ve kışkırtma konusu yapılmıştır. Zannediyorum böyle bir olayla karşı karşıyayız. Oktoberfest olayında olduğu gibi kötü niyetli bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler var. Türkiye'nin aklı başında, sanatı seven çevreleri bunun farkında” dedi.

Kusturica'nın bu yıl 25 Haziran'da AKP'li Bursa Belediyesi tarafından konuk edildiğini ve kentte bir konser verdiğini hatırlatan Akaydın, o dönem böyle bir tartışma yaşanmadığına dikkat çekti. Akaydın, “Buna hiç ses çıkarmayan odaklar, neden CHP'li Belediye Başkanı, Kusturica'yı davet ettiğinde böyle bir tepki gösteriyor. Bunu takdirinize sunuyorum” ifadesini kullandı. Akaydın, Kusturica için ek güvenlik önlemleri alınacağını da belirtti.

YÖNETMEN KAPLANOĞLU'NA TEPKİ

Gazetecilerin, "Bal" filminin yönetmeni Semih Kaplanoğlu"nun festivali protesto etmesiyle ilgili sorularını yanıtlayan Akaydın, “Kusturica'nın geleceği iki ay önceden belliydi. Neden bu tepkiyi Altın Koza bitimine kadar sakladı da, Altın Koza'da ödül alınca sahneledi? Bu davranışını anlayamadım” yorumunu yaptı.

17'nci Altın Koza Film Festivali"nde "En İyi Film" ödülünü aldığı için Altın Portakal'da yarışma dışı kalan ve sadece özel gösterimi yapılacak olan "Bal" filminin yönetmeni Semih Kaplanoğlu"nun, Kusturica'yı gerekçe göstererek festivali protesto ettiğini açıklamıştı.

SANATÇILAR KENTE GELİYOR

Bu akşam başlayacak 47'nci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin konukları da kente gelmeye başladı. Antalya Havalimanı'ndan kente giriş yapan konuklar arasında Oscar ödüllü belgesel film yönetmeni Megan Mylan (Belgesel Film Yarışması jüri üyesi), eleştirmen Atilla Dorsay (Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jüri üyesi), açılış gecesinin sunuculuğunu yapacak ünlü oyuncular Doğa Rutkay, Hakan Yılmaz, festivalin açılış resepsiyonu sunucusu Eylem Şenkal, şarkıcı Melike Demirağ ve Yılmaz Güney Vakfı Başkanı Fatoş Güney de bulunuyor.

DORSAY: AŞIRI MİLLİYETÇİ TAVIR İÇİNDE

Antalya Havalimanı"na girişte bir açıklama yapan Atilla Dorsay, ünlü yönetmen Emir Kusturica'nın festivale katılmasıyla ilgili tartışmalara değindi. Dorsay, “Kusturica dünya çapında bir sanatçıdır. Festivale gelişinin protesto edilmesi tatsız bir davranış. Antalya'ya yakışmıyor. İcabında eleştirelim ama sanatına bakalım” dedi.

"Bal" filminin yönetmeni Semih Kaplanoğlu"nun Kusturica'nın katılımı nedeniyle festivali protesto etmesiyle ilgili de Dorsay, “Kaplanoğlu, aşırı milliyetçi bir tavır içine giriyor. Çok daha liberal, özgürlükçü biri olduğunu düşünüyordum. Umarım bu tavrını sürdürmez” ifadesini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Kusturica tepkileri nedeniyle festivale katılmayacağını bildirmesiyle ilgili festival yönetiminden henüz bir açıklama yapılmadı.