Hastanede 27 bebeğin ölümünün nedenleri arasında "38 yaşında anneliğin" gösterilmesi tepki çekti
Sağlık Bakanlığı, Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir ayda 27 bebek ölümüyle ilgili nedenleri sıralarken 38'i "ileri yaş" olarak gösterince yeni bir tartışmanın kapısını araladı. Bakanlığın, bebek ölümleriyle ilgili resmi yanıt verdiği CHP İzmir milletvekili Canan Arıtman, "38 ileri bir yaş değildir. Dünyada annelik yaşı giderek ileriye doğru gidiyor" dedi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, CHP İzmir milletvekili Canan Arıtman'ın bebebek ölümleriyle ilgili soru önergesini yanıtladı. Yanıtta, bebek ölümlerine neden olan 8 gerekçe şöyle sıralandı: Akraba evliliği, ileri anne yaşı (38), yüksek tansiyon, kötü gebelik, şeker yükleme testi bozukluğu, bebek zarının erken yırtılması ve bebek sularının erken boşalması, bebeği çevreleyen zar ve dokuda enfeksiyon.
'İHMAL TESPİT EDİLEMEDİ'
Bakan Recep Akdağ, yanıtta, "İnceleme sonucunda, yapılan tetkik, müdahale ve tedavilerle ölüm olayı arasında sebep sonuç ilişkisi kurulamamış, herhangi bir suç niteliği taşıyan durum, tıbbi hizmet açısından dikkat ve özen eksikliği ile ihmal yanında bilinçli taksir durumu da tespit edilmemiştir" diye konuştu. Arıtman ise bu yanıta tepki gösterdi. Kadınlardaki östrojen hormonunun gebelikte yüksek miktarda salgılandığına dikkat çeken Arıtman, "Kadının ileri yaşta hamile kalması; bu hormonu da tetikler. Kadın üzerinde, inanılmaz etkisi vardır. Bedeni yeniden onaran bir hormondur. Bir kadın menopozdan önce hamile kalırsa, her şeyi değişir. Menopozla birlikte gelen tehlikeler ortadan kalkar. Kalp krizi geçirme riski kalkar. Damar hastalıkları problemleri her şey yeniden düzenlenir" dedi. Arıtman, ileri yaş hamileliğinin dünyada da giderek desteklendiğini söyledi.

'RİSK OLUŞTURMAZ'
PROF. DR. FARUK BUYRU: Annenin 38 yaşında olması yeni doğan ölüm riski olarak kabul edilemez. O bebekler yoğun bakım şartlarının yetersizliğinden ve enfeksiyondan hayatını kaybetti.
OP. DR. SEVAL TAŞDEMİR: İleri yaş annelerde bebeklerde gelişme geriliği ve genetik hastalıklar daha sık görülür. Ancak 27 bebeğin ölümünü açıklamak için annelerin yaşı, bilimsel bir cevap değil.
PROF. DR. SEYFETTİN ULUDAĞ: O bebekler enfeksiyondan öldü. Her yaştaki kadın erken doğum yaptığında bebek enfeksiyondan ölebilir. 38 yaş bu konuda suçlanamaz.
YÜCEL KARAMAN: İleri yaşta, 38 yaş üzerinde bebek ölümlerinde artış söz konusu değil. Bebeklerde anomali artabilir. Bu da ölüm sebebi değildir. Erken doğumlarda ölüm riski çok fazla olabilir.
DR. GÜLNİHAL ŞARMAN: İleri yaş genellikle çoğul gebelikleri kolaylaştıran bir durumdur. İleri yaşın bebek ölümlerini kolaylaştırdığı hakkında bir bilgim yok.
DOÇ. DR. BÜLENT URMAN: Annenin yaşının ileri olması bebeğin ölümünü kolaylaştırmaz. Böyle şey yok. Bebek sağlıklı doğmuşsa, annenin yaşı ileri diye ölmez.

'RİSK OLUŞTURUR'
PROF. DR. SEZAİ ŞAHMAY: İleri yaş, çocuk ve anne sağlığı açısından risklidir. Sorunlu anneler büyük hastanelere gider, çoğu hastane bunları kabul etmez, hekimler sorumluluk almak istemez.