Seyrantepe stadının bitirilmesi için yapılacak yeni ihaleye ilişkin AA muhabirin sorularını yanıtlayan Yaşar Aşçıoğlu, Seyrantepe'yi yapacak olan şirketin Ali Sami Yen'in yerine de inşaat yapacağı için kendilerine cazip geldiğini ve ihaleye girmek istediklerini belirtti.
Geçen sene ihalesini kazandıkları eski Likör Fabrikası arazisine biri 55, diğeri 45 katlı iki rezidans düşündüklerini ve projeyi tamamlayarak belediyeye verdiklerini söyleyen Aşçıoğlu şunları kaydetti:
“Bunların altına çarşı yapmayı düşünüyorduk. Ancak çarşı çok küçük olacağı ve bölgedeki çarşılarla herhangi bir şekilde rekabet edemeyeceği için projenin çarşı kısmını iptal etmiştik. Şu anda belediyede olan projemizde çarşı yok. Seyrantepe projesi çıkınca bizim, çarşıyı yeniden yapma şansımız doğdu. Seyrantepe'yi almamız halinde mevcut projeyi büyük bir ihtimalle çöpe atacağız. Yeni baştan İstanbul'un siluetine yaraşır ve yakışır değişik bir proje yapmayı planlıyoruz.”
Likör Fabrikası arazisinde uygulayacakları projenin Ali Sami Yen projesine ihtiyacı olduğunu ifade eden Aşçıoğlu, “Biz Eren'i bekliyorduk. Eren ile çarşıları birleştirecektik. Fakat birleştiremeyeceğimiz anlaşılınca biz çarşıyı iptal etmek zorunda kaldık. Şimdi hal böyle olunca alışveriş merkezini birleştirmek için Seyrantepe'yi mecburen almamız gerekiyor. Çünkü, orada çok ciddi bir kaybımız vardı. Bu projeyi alırsak onu geri döndürme şansımız doğacak' şeklinde konuştu.
“EN BÜYÜK ÇARŞI HALİNE GELİR”
Aşçıoğlu, iki projenin yan yana yapılması durumunda, 60 dönüm arazi içerisinde net olmamakla birlikte yaklaşık 4 blok rezidans ve 125 bin metrekarelik bir çarşı olacağını anlattı.
Yaşar Aşçıoğlu, “Şu anda Orta Doğu'nun ve Avrupa'nın en büyük çarşısı Cevahir. Bu, ondan büyük olur. Türkiye'nin, Avrupa'nın ve Orta Doğu'nun en büyük çarşısı haline gelir” dedi.
Seyrantepe, Ali Sami Yen ve Likör Fabrikası arazisi üzerinde yapılacak üç proje için yaklaşık 600 milyon dolarlık bir yatırım gerektiğini belirten Aşçıoğlu, Seyrantepe ihalesine de Likör Fabrikası Arazisi ihalesindeki konsorsiyumla birlikte gireceklerini kaydetti.
“MECBUR OLMASAM ASLA ALMAM”
Seyrantepe ihalesi ile ilgili şartnameyi aldıklarını ifade eden Aşçıoğlu, “Arkadaşımızı yolladık, daha çıkmamıştı, orada birkaç saat 'tavuğun yumurtasını beklediği” gibi bekledi, şartnameyi aldı geldi” dedi.
Yaşar Aşçıoğlu, Seyrantepe'nin zor bir proje olduğunu, şartları ağır olduğu için başta ihaleye girmediklerini belirterek, “İşin doğrusu, benim buraya girmek gibi bir niyetim asla olmazdı. Ben mecbur olduğum için almak istiyorum. Mecbur olmasam asla almam. İki proje (Likör ve Ali Sami Yen arazileri) birleştiği zaman çok değerli hale geliyor ve sinerji yaratıyor. Seyrantepe'yi alırsam çarşıyı yeniden yapar duruma gelirim” şeklinde konuştu.
“ÇATIDA SORUN VAR”
Seyrantepe projesinin 540 gün süresi olduğunu, ihaleyi almaları durumunda bunu 365 günde bitirmeyi planladıklarını söyleyen Aşçıoğlu, şunları kaydetti:
“Çatıda sorun var. 365 günde belki bitmezse çatısı bitmeyebilir. TOKİ Başkanının dediği gibi, biz yaparsak 365 günde burada futbol oynanacak. Çatıyı araştırıyoruz. Eren Talu'nun yaptığı görüşmelerde de çatının yetişmesinde sorun olduğunu biliyoruz. Siparişten sonra 540 günde yetişebiliyor. O da devre arasında futbol oynandığı tarihe denk geliyor. O zaman iki sezonu feda etmen gerekiyor. Bu ne Galatasaray'ın ne de bizim işimize gelir. Dolayısıyla belki kapanan çatı hariç biter, burada futbol oynanır duruma gelir. Çatının haricinde her şeyin yetişebileceğine inanıyoruz. Çatıyı yetiştiremiyoruz demiyoruz, yetiştirebiliriz. Çinliler'le, Güney Koreliler'le, Almanya ile görüşüyoruz.”
175-200 MİLYON DOLAR DAHA PARA HARCANMASI GEREK”
Seyrantepe projesine 175 milyon dolar ile 200 milyon dolar arasında daha para harcanması gerektiğini ifade eden Aşçıoğlu, “Bizim burayı yapmakla ilgili nakit paramız hazır” şeklinde konuştu.
Yaşar Aşçıoğlu, “Likör projemize bitişik olan bu proje normalde bize yakışır. Ama diğer rakiplerimiz girer alırsa da hayırlı olsun, ben onlarla komşu olacağım. Her şeye rağmen eğer mecbur olmasaydım bu projeye girmezdim. Kucağımda kalmış bir çocuk haline geldi. Kendi projemin menfaati için almalıyım” dedi.
İşi Eren Talu'nun yapması için çok uğraştığını, Talu'ya finansör, ortak aradığını ancak, beceremediğini belirten Aşçıoğlu, kendisinin neden ortak olmadığına ilişkin olarak da, “Yapsaydı olurdu. Çarşıları alttan birleştirecektik ama onun da, benim de ortaklarım var. Ortağa, 'gel şuna da ortak olalım' denmez. Ama gönül isterdi ki keşke burayı Eren bitirseydi, gönlünü, kalbini koydu” diye konuştu