Malatya’da öğretmen Mehmet Arac’a ait otomobilde gaz sıkışması sonucu patlama meydana geldi. Otomobilde büyük hasar meydana gelirken, sürücü ağır yaralandı. Uzmanlar, 10 yıllık ömrünü tamamlayan LPG tanklarında patlama riskinin çok yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

Malatya’da önceki gün LPG’li bir otomobilde gaz sıkışması sonucu yaşanan patlama, otogaz sektöründeki denetim eksikliğini yeniden gündeme getirdi. Öğretmen Mehmet Arac’ın otomobilinde sızıntı sebebiyle biriken gaz, sürücünün çakmağı yakması üzerine bomba gibi patladı. Otomobilde büyük hasar meydana gelirken, araç sahibi de ağır yaralandı.

TANKLARIN ÖMRÜ 10 YIL

Avrupa Standartlarına göre otomobillere takılan LPG tanklarına en fazla 10 yıl ömür biçiliyor.

Bu süreyi dolduran tankların mutlaka değiştirilmesi gerekiyor. Çünkü uzmanlara göre 10 yılı doldurmasına rağmen değiştirilmeyen her tank, pimi çekilmiş bomba özelliği taşıyor.

Türkiye’de araçlarda LPG dönüşümü yasal olarak 1995-1996 yıllarından itibaren başladı.

Normalde 2001 yılında montajı yapılan LPG tanklar bile, bu sene ömrünü doldurdu. Yani, 1995- 2001 yıllları arasında takılmış bulunan bütün tankların çoktan değiştirilmiş olması gerekiyor.

TRAFİKTE 3.5 MİLYON ARAÇ VAR

Ülkemizde LPG’li araç sayısı 3.5 milyon. 1995-2001 yılları arasında dönüşüm yaptırmasına rağmen, hâlâ LPG tanklarını yenilemeyen araç sayısının ise 350-400 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Bir başka deyişle; LPG kullanan her 10 araçtan birinin acilen trafikten men edilmesi gerekiyor. Hergün en az 350 bin araç patlamaya her an hazır bir bomba gibi trafikte seyrediyor. Bir otomobildeki LPG tankını yenilemenin maliyeti ise 100 ila 200 lira arasında değişiyor. Uzmanlar, arzettiği tehlike gözönüne alındığında, tank fiyatlarının insan hayatından çok daha ucuz olduğuna dikkat çekiyor.

Ercan SEKİ-Türkiye Gazetesi