AKP hükümetinin darbelerin yasal dayanağı olarak gösterilen TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35'inci maddesinin değiştirilmesi için çalışma yaptığı bildirildi.

Başbakanlık’ta yıl başından beri sürdürülen çalışmaya göre TSK’nin Türkiye Cumhuriyeti’ni koruma görevinin madde metninde tutulması ancak “kollama” misyonunun değiştirilmesi öngörülüyor. Hükümetin TSK’den değişiklik için “olumlu sinyal” aldığı ve değişkliği TBMM’nin açılmasının ardından yasalaştıracağı ileri sürüldü.

Değişklikle TSK’nin “Türkiye Cumhuriyeti’ni kollamak ve korumaktır” görevi muhafaza edilecek, ancak bunu yaparken demokratik parlamenter sisteme bağlı kalınacağına vurgu yapılacak. “Silahlı Kuvvetler’in vazifesi; Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti’ni kollamak ve korumaktır” ifadelerini içeren 35. maddeye “kollama ve koruma” görevini demokratik parlamenter sisteme bağlı kalarak yapacağı yönünde bir ifade ekleneceği bildirildi.

Geçen yasama döneminde CHP, 35. maddenin “Silahlı Kuvvetler’in vazifesi, Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti’ni parlamenter demokratik sistemin işlerliği çerçevesinde ve anayasaya bağlı olarak korumaktır” şeklinde değiştirilmesi için Meclis’e teklif vermişti. Teklif görüşülemediği için kadük kalmıştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geçen hafta verdikleri değişiklik teklifini 1 Ekim’de yenileyeceklerini açıklamıştı. BDP’li Hasip Kaplan’ın da geçen yasama döneminde bu yönde Meclis’e verdiği bir teklifi olmuştu. Cumhurbaşkanı Abullah Gül, geçen nisan ayında maddenin değiştirilmesi çağrısında bulunmuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, 12 Haziran seçim sürecinde 35. maddenin çok muğlak olduğunu vurgulayıp değiştirileceği mesajını vermişti.


İlk adım EMASYA’da atıldı

2010’un şubat ayında dönemin Genelkurmay Harekât Başkanı Korgeneral Mehmet Eröz ile İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş arasında imzalanan protokolle valilikler talep etmese bile askere toplumsal olaylara müdahale etme yetkisi veren EMASYA (Emniyet, Asayiş, Yardımlaşma) Protokolü yürürlükten kaldırılmıştı.

Cuntanın dayanağı olmuştu

1961 yılında mevzuata giren TSK’nin İç Hizmet Yasası’nın 35. maddesi, cunta lideri Kenan Evren tarafından 12 Eylül 1980’de gerçekleştirdikleri darbenin “yasal dayanağı” olarak gösterilmişti.

Cumhuriyet