Adada son iki gündür süren "ayin krizi" nedeniyle görüşmelere ara verilirken, Fransız AFP ajansı, tüm dünyaya Kıbrıs'ta yaşanan bir insanlık dramını ve sonrasındaki mutlu sonu duyurdu

35 yıl önce köyünü Rum askerlerine karşı savunan 15 yaşındaki Kıbrıslı Türk Fethi Akıncı, çatışma sırasında Rum askeri Yiannis Maratheftis'i başından ve Göğüsünden vurdu. Rum askerinin yanına giden fethi, öldüğünü görünce onu orada bıraktı.

Ancak Yiannis, 40 gün hastanede kaldıktan sonra hayata yeniden döndü. İki Kıbrıslı, olayın gerçekleştiği günden 35 yıl sonra çatışmanın yaşandığı bölgede tekrar buluştu.

14 yaşında mücahitlere katılan Fethi Akıncı, 1974'te Lefke'deki köyünü korumak için silahlı mücadele veriyordu. Kendi sözleri ise şöyle: " O gün köyde nöbet tutuyordum. Bize doğru gelen iki Rum'u gördüm. Kaskları parlıyordu. Hemen ateş ettim ve birini vurdum. Diğer ise kaçtı. Yanına gittim ve bedenini gördüm. Ölmüştü. Onu orada bıraktım. Her zaman o askerin ailesini düşünüyordum" Akıncı aradan 35 yıl geçtikten sonra Rum yazar Panicos Neocleous'un "Unutulmayan: 1974" kitabında, vurduğu askerin isminin Yiannis Maraftheftis olduğunu ve orada ölmediğini ve yaşadığını öğrendi. Yazarla bağlantıya geçti ve kendisiyle tanışmak istediğini söyledi. Yiannis de kabul etti. AFP'ye konuşan Yiannis, " 21 yaşındaydım ve askerliğimin bitmesine birkaç gün kalmıştı. Telsizciydim. Bir gün Lefke'ye saldırma ve bedeli ne olursa olsun işgal etme emri geldi. Bu operasyon sırasında vuruldum. 40 gün hastanede yattım. Kafamda hala kurşundan kalan 8 küçük parça var"dedi. Yiannis Kuzey'de buluşmayı kabul etmemesi üzerine Güney'de bulunan iki asker yaptıklarından dolayı pişman değil. Yiannis ise Akıncı'yı kendisini vurduğu için suçlamıyor. Buluşmayı gerçekleştiren Rum yazar ise olayı şöyle özetliyor: " Birbirlerini vuran iki insan bile affedebiliyorsa, diğerleri için barışmak çok kolay olmalı.