TÜRK-İŞ, DİSK, KESK ve HAK-İŞ işçi ve memur konfederasyonlarının öncülüğünde Taksim Meydanı'nda düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamasına katılanlar, çeşitli yönlere doğru dağıldı.
 
O PANKART 34 YIL SONRA AYNI YERDE
 
1 Mayıs 1977'ye damgasını vuran, ellerinden zincirlenmiş işçi pankartı 34 yıl sonra aynı yerde.
 
34 yıllık 1 Mayıs pankartı büyük ses getirdi. Reuters haber ajansı afişin fotoğraflarını tüm dünyaya geçti.
 
1 Mayıs 1977'de Atatürk Kültür Merkezi (AKM) binasına asılan 33x15 metre boyutlarındaki 'zincirlerini kıran işçi' pankartı yeniden yapıldı. 12 Eylül 1980 darbesi öncesi yaşananların konu edildiği "Ayhan Hanım" film ekibinin 1 Mayıs olaylarının çekimleri için birebir ölçüleri ile yaptırdığı pankart DİSK'in özel isteği üzerine yeniden AKM'ye asıldı.
 
Pankartın AKM binasına asılma işlemi sabah saatlerinde 3 vinç yardımıyla gerçekleştirildi.
 
Yönetmenliğini Levent Semerci'nin yaptığı filmin ressamları tarafından 18 günde tamamlanan pankart için 495 metrekare kumaş, 380 kilo boya kullanıldı.
 
34 YILLIK AFİŞİN İZNİ BAKANDAN
 
Taksim’deki AKM’ye asılan dev boyuttaki, ellerinden zincirlenmiş işçi afişi damgasını vurdu. Sendikaların 34 yıl sakladığı afişinin AKM’ye asılması için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay izin verdi. Bakan Günay, üç vinç yardımıyla asılan afişle ilgili olarak, "Örgütlü emek herşeyi başarır" dedi.
 
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 34 yıl sakladığı afişi, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın oluruyla 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda Taksim’de AKM binasına astı. Kutlamalara damgasını vuran, ellerinden zincirlenmiş işçi afişi, 1977 yılında da aynı yere asılmıştı. Ak Parti İzmir milletvekili adayı olan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, seçim bölgesinde siyasi çalışmalarını yürütürken DHA’ya yaptığı açıklamada, talebin DİSK’ten geldiğini belirterek, sevinerek kabul ettiğini ifade etti. Günay şunları söyledi:
 
"1 Mayıs ülkemizde uzunca bir süredir yasadışı ilan edilmişti ve Taksim’de kullanılmıyordu. Yasallaşma talebi vardı, ancak gerçekleşmesi rüyaydı. Geçen yıl hükümet 1 Mayıs’ı İşçi Bayramı ilan ederek, özgürlükçü bir adım attı. Hükümet yatırımcının önünü açtığı gibi emeğin de önünü açıyor. Bu dev afişi, bakanlığa ait olan AKM binasına asma talebi sendikalardan geldi ben de destekledim. Afiş çok büyük oduğu için üç vinç yardımıyla asılmış. Örgütlü emek herşeyi başarır."
 
 
Yüzbinler dört koldan Taksim Meydanı'na geldi, görkemli kalabalıkla kutlamalar rengarenk ve bayram havasında geçti. YGS mağduru öğrenciler de meydandaydı. Alanda Kürtçe ve Ermenice şarkı da çalındı.
 
İstanbul, güneşli bir pazar gününde 1 Mayıs Bayramı'nı kutluyor. Kutlamaların merkezi Taksim Meydanı, 1977'deki kutlamalarla aynı tasarımla güne merhaba dedi. Kürsü 1977 yılıyla aynı yerde ve AKM'ye ünlü 1 Mayıs afişi asıldı. DİSK tarafından 34 yıldır saklanan tarihi afiş kutlamalara damgasını vurdu.
 
Taksim Meydanı'na ulaşan tüm yollar saat 07.00 gibi araç trafiğine kapatıldı, meydanın çevresindeki bayrak ve kamera direkleri tırmanılmaması için güvenlik güçlerince yağlandı. Polisler köpeklerin yardımıyla meydanda ve platformda bomba araması yaptı.
 
Sendikalar, siyasi partiler ve dernekler ile çeşitli sivil toplum örgütleri meydana yürümek için kortej oluşturdu. DİSK, CHP ve DSP Şişli Halaskargazi Caddesi'nden, TÜRK-İŞ Dolmabahçe'den, HAK-İŞ Mete Caddesi'nden, KESK ve BDP de Şişhane'de toplandı ve Taksim'e doğru yürüyüşe geçti.
 
Şişli Halaskargazi Caddesi üzerinde oluşturulan DİSK kortejinin başında, eski DİSK Genel Başkanı ve CHP İstanbul Milletvekili adayı Süleyman Çelebi ile konfederasyon yöneticileri yer aldı.
 
Taksim Mete Caddesi üzerinde toplanan HAK-İŞ konfederasyonuna bağlı sendikaların üyeleri de 'Emek, Barış, Özgürlük ve Demokrasi İçin 1 Mayıs' yazılı pankartın arkasında sıralandı. Davul ve zurna eşliğinde bir süre eğlenen grup, polis kontrol noktasından geçtikten sonra Taksim Meydanı'na ulaşmak üzere yürüyüşe geçti.
 
ÖNDER VE TUNCEL KORTEJDE
 
Şişhane'de toplanan KESK ve BDP kortejinde İstanbul bağımsız milletvekili adayları Sırrı Süreyya Önder ve Sebahat Tuncel de yer aldı.
 
MEHTERAN TAKIMI ÇALDI
 
Mete Caddesi üzerinden meydana gelen HAK-İŞ konfederasyonunda 'Yaşasın 1 Mayıs' sloganları atıldı, kortejdeki mehteran takımı çeşitli marşlar çaldı.
 
Sendikalar dört koldan meydana ilerlerken İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da alınan güvenlik önlemlerini yerinde denetledi.
 
NEDİM ŞENER VE AHMET ŞIK UNUTULMADI
 
Ergenekon soruşturması çerçevesinde gözaltına alınan gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın meslektaşlarının yanı sıra, YGS'deki şifre skandalını protesto eden öğrenciler de Taksim'deydi.
 
 
 
KAZANCI YOKUŞU'NDA İZDİHAM
 
Sendikaların dört koldan meydana yürüyüşü sürerken protokol Kazancı Yokuşu'nda hayatını kaybedenler için kırmızı karanfil bıraktı. 1 dakikalık saygı duruşunun ardından karanfil bırakılırken izdiham yaşandı.
 
KIRMIZI GÜLLER ÜZERİNE 1 MAYIS
 
Gülüp oynayarak akın akın Taksim'e gelen işçiler meydanı doldururken, geleneksel Taksim Anıtı'na çelenk bırakma seramonisi bu yıl da gerçekleşti. Kırmızı güllerin üzerine yazılmış 1 Mayıs çelengi Taksim Anıtı'na bırakıldı.
 
KÜRTÇE ŞARKI ÇALINDI
 
Taksim yükünü alırken, alanda rengarenk görüntüler dikkat çekti. Meydanda bu yıl Kürtçe ve Ermenice şarkı da çalındı. Sahneden yükselen şarkılara işçiler halaylarla eşlik etti.
 
AK PARTİ DE MEYDANDA
 
Törene AK Parti'den ilk kez kalabalık bir katılım oldu. Feyzullah Kıyıklık, İbrahim Yiğit gibi isimler meydandaydı. CHP İstanbul milletvekilleri Mehmet Sevigen, Bayram Meral ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de Taksim'deydi.
 
ÇETİN DOĞAN'IN EŞİ DE KATILDI
 
Taksim'deki kutlamalara DİSK'in öldürülen genel başkanlarından Kemal Türkler'in eşi Sebahat ve kızı Nilgün Türkler, sanatçı Rutkay Aziz ve Orhan Alkaya ile halen 'Balyoz Planı' davası kapsamında tutuklu bulunan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın eşi Nilgün Doğan da katıldı.
 
EZELİ RAKİPLER KOLKOLA GELDİ
 
Beşiktaş, Galatasaray ve Fenarbahçe taraftarları 1 Mayıs için kolkola Taksim Meydanı'na yürüdüler.
 
YAĞLI DİREKLERE TIRMANDILAR
 
İlgisiz kişilerin girişlerinin engellenmesi amacıyla Cumhuriyet Anıtı'nın çevresi güvenlik kuvvetlerince 3 sıra bariyerle çevrildi.
 
Anıtın alt kısımlarındaki mermerlere de anıta çıkışların engellenmesi amacıyla yağ sürüldü. Bu önlemlere rağmen bazı kişilerin ellerindeki döviz ve flamalarla anıta tırmandıkları ve kutlamayı buradan izledikleri görüldü.
 
 
 
ORTAK 1 MAYIS MESAJI
 
Kutlamalar 1 Mayıs ortak açıklamasının 3 işçi tarafından okunmasıyla başladı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
 
'Bizler bu ülkenin işçileri, kamu emekçileri, meslek sahipleri, emeklileri, işsizleri, yoksulları, kadınları, gençleri olarak, tüm dünya emekçileriyle birlikte 1 Mayıs alanlarında, emeğin bayramındayız. Barış için, özgürlük için, demokrasi için, saygın bir iş için, savaşsız bir dünyada sömürüsüz, baskısız, insan onuruna yaraşır bir yaşam için birlikteyiz.
 
1 Mayıs güvencesiz, esnek, kuralsız çalışmanın, taşeronlaşmanın yaygınlaştırıldığı koşullarda karşılandı. Emekçilerin yarısı kayıt dışında çalışıyor, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller korunuyor ve örgütlenen işçiler işten atılıyor. İş kazası adı verilen işçi cinayetleri durmak bilmiyor. Torba yasa ile her alanda emekçilerin hak ve çıkarları geriye götürülmek isteniyor.
 
İşsizliğin önlenmesini, kıdem tazminatı hakkımızın korunmasını, esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışma biçimlerinden vazgeçilmesini istiyoruz. İşsizlik Sigortası Fonu'nun amacı dışında kullanılmasına karşı çıkıyoruz. Sağlık ve sigorta alanındaki mağduriyetlerimizin giderilmesini istiyoruz. Asgari ücretin insan onuruna yakışır olmasını, vergi adaletsizliğinin giderilmesini istiyoruz. İş cinayetlerinin önlenmesini, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılmasını istiyoruz.
 
Taşeronlaşma ve kayıt dışı ekonominin engellenmesini, özelleştirilmenin durdurulmasını istiyoruz. Antidemokratik sendikal yasaların değiştirilmesini, toplu pazarlık ve örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl bir şekilde çözümünü, din, vicdan ve düşünce özgürlüğünün toplumun tüm kesimlerinde hakim kılınmasını istiyoruz. Cezaevlerindeki yaşam koşullarının insan onuruna yakışır bir şekilde iyileştirilmesini, ağır hastaların tahliye edilmesini istiyoruz. Doğal yaşamın korunmasını ve ekolojik çevrenin katline son verilmesini istiyoruz.
 
Kadına yönelik şiddetin engellenmesini, istihdamda kadın emeğine daha çok yer verilmesini istiyoruz. Engellilerin toplumsal yaşama eşit bireyler olarak katılmasının sağlanmasını istiyoruz. ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda güvenlik ve adaletin kuşkulara yer bırakmayacak şekilde sağlanmasını istiyoruz. Biz 1 Mayıs 1977'nin aydınlatılmasını ve kaybettiklerimizin faillerinin bulunmasını, adalet önüne çıkarılmasını istiyoruz. Biz Arap halklarının mücadelesini destekliyor, onlara yapılan tüm antidemokratik müdahaleleri kınıyoruz.'
 
'Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu' adına hazırlanan ortak bildiri ise Türkçe olarak Süleyman Batur, Kürtçe olarak da tekstil işçisi Ruşen Bana tarafından okundu.
 
 
 
POLİS "F1" KASKI İLE GÖREV YAPIYOR
 
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün toplumsal olaylarda görev yapan çevik kuvvet ekipleri için aldığı özel teknolojik kasklar, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde kullanılıyor. Arama noktasının hemen yanında görevli bir çevik kuvvet polisi kaskındaki kamera ile giriş noktasını görüntüledi. Kameraya bağlı cihaz sayesinde kaydedilen görüntüler anında polis merkezine ulaştırılıyor.
 
İŞÇİLER KÜRSÜYÜ İŞGAL ETTİ
 
Bu arada, Kardeş Türküler'in konseri sırasında kürsüye çıkan bazı Konak Belediyesi temizlik işçileri, “Zafer bizim olacak. Konak Belediyesi Taşeron Temizlik İşçileri” yazılı pankart açtı.
 
İşçiler, bir süre kürsüde slogan attıktan sonra görevliler tarafından aşağıya indirildi.
 
Kürsü önünde eylemlerini sürdüren gruptan bir kişi, “Bu kürsüler bizim ama onlar bizim yerimize çıkıp konuşuyor. Biz de bu kürsüleri onlara bırakmayacağız. Onların baskıları bizi yıldıramaz” dedi.
 
“Ölmek var dönmek yok”, “Zafer direnen işçilerin olacak” şeklinde sloganlar da atan grup, türkülere de eşlik ederek oynadı.
 
KESK KORTEJİNDE İLGİNÇ GÖRÜNTÜLER
 
Öte yandan, Tepebaşı'nda toplanarak Tarlabaşı Bulvarı üzerinden Taksim Meydanı'na ulaşan KESK kortejinde yer alan “Yeşiller Grubu”, “Doğanın ve insanın sömürüsüne son” yazılı pankartın arkasında şarkılar söyleyerek alana girdi. Bu gruptaki bazı kadınların, çeşitli sembollerle yüzlerini boyadıkları görüldü.
 
Emeğin Partisi (EMEP) üyelerinden bazıları da kuklalar taşıdı. Gruptan bir kişi, aşçı elbisesi giyerek, “Aşçıyım, açım, doyuruyorum ama doyamıyorum” yazılı pankart taşıdı.
 
“Kartal Lisesi öğrencileri” imzalı pankart taşıyan bir grup ise “Parasız, sınavsız üniversite istiyoruz” şeklinde slogan attı.
 
“Bağımsız Gazeteciler Platformu” pankartının arkasından gelen grup da “Biz iyi çocuk değiliz, krala çıplak deriz” yazılı pankart taşıdı. Karikatürcüler Derneği üyeleri de çizdikleri çeşitli karikatürleri taşıyarak yürüdü.
 
Kutlama nedeniyle seyyar satıcılar, üzerinde “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı ve bazı resimler bulunan tişörtleri 10 liraya sattı.
 
Seyyar simitçilerin miting nedeniyle tezgahlarına doldurdukları simitleri sabah saatlerinde tanesi 1 liraya satarken, mitingin sona ermeye başladığı saatlerde ise 4 tanesini 1 liraya sattıkları görüldü.
 
Güvenlik önlemleri kapsamında Taksim Meydanı ve çevresindeki çöp bidonları ve konteynerlerinin kaldırıldığı dikkat çekti.
 
FENALAŞAN GENÇ KIZA GÖREVLİLER MÜDAHALE ETTİ
 
Ruhi Su Dostlar Korosu, 1 Mayıs Marşı’nı okudu. Vatandaşların eşlik ettiği marş sonrası bu kez sahneye Grup Yorum çıktı. Meydanda toplanlar Grup Yorum’un şarkılarına eşlik etti. Ardından Kardes Türküler sahneye çıkarak şarkı söyledi. Bu arada 1 Mayıs kutlamaları sırasında fenalaşanlar da oldu. Fenalık geçiren bir genç kıza görevliler müdahale etti.
 
BELEDİYENİN TAŞERON İŞÇİLERİNDEN KORSAN EYLEM
 
Bu arada Kardeş Türküler’in sahne aldığı sırada Konak Belediyesi’nde çalışan taşeron işçiler ellerindeki "Zafer Bizim Olacak" afişleriyle sahneye çıktı. 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafindan sahnede müdahale edilen işçiler bir süre slogan attıktan sonra asağı indi. Asağı inen işçiler bir süre Kardeş Türküler’in türküleri eşliğinde halay çekti. PTT işçileri de kürsü önünde pankart açtı.
 
NİLGÜN TÜRKLER: BABAMIN BİZİ GÖRDÜĞÜNE İNANIYORUM
 
Taksim’deki 1 Mayıs kutlamalarına katılanlar arasında DİSK’in eski Başkanı Kemal Türkler’in kızı Nilgün Türkler, CHP’nin eski milletvekili Mehmet Sevigen, Muş Milletvekili Sırrı Sakık da vardi. Nilgun Türkler, "Yıllar önce 1976 1 Mayis’inda babam Kemal Türkler ile buradaydım. Bugün de 1 Mayis alanındayım. Ben bütün dünya emekçilerinin 1 Mayis’ını kutluyorum" dedi.
 
ANKARA
 
Ankara'daki 1 Mayıs kutlamalarına katılacak gruplar Gar binası önünde toplandı. Sıhhiye'ye yürüyen kalabalağın içinde Türk-İş, DİSK, KESK, bazı siyasi parti, meslek ve demokratik kitle örgütleri vardı.
 
Kortejin önünde 'Yaşasın 1 Mayıs, Birlik, Mücadele, Dayanışma' yazılı pankart yer alırken, sloganlar atıldı, davul zurna eşliğinde halaylar çekildi.
 
53 bin kişilik Sıhhiye meydanının büyük bölümü doldu, kutlamalar başladı. Ankara'daki kutlamalar da coşkulu geçiyor.
 
İZMİR
 
İzmir'deki 1 Mayıs kutlamalarının adresi ise Gündoğdu Meydanı'ydı. Binlerce kişinin katıldığı kutlamalarda marşlar sölendi, halaylar çekildi ve konserler verildi.
 
DİYARBAKIR’DA 1 MAYIS MİTİNGİNE, BDP VE CHP’LİLER DE KATILDI
 
DİYARBAKIR’da, düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mitingine, BDP’nin desteklediği bağımsız adaylar ve CHP’nin Diyarbakır il başkanı ve milletvekili adayları da katıldı. Kürt sorununa demokratik ve barışçıl çözüm ile ilgili istemlerinin dile getirildiği konuşmalardan sonra Dağkapı Meydanı’ndaki mitingte halaylar çekildi.
 
Diyarbakır’da, sendika, sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri ve bazı sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği kutlamalar Dağkapı Meydanın’da yapıldı. Mitinge, BDP Genel Başkan Vekili Hamit Geylani, yardımcısı Filiz Koçali, BDP’nin Diyarbakır ve Siirt’ten desteklediği bağımsız Milletvekili adayları Leyla Zana, Nursel Aydoğan, Gülten Kışanak, BDP Siirt milletvekili Osman Özçelik, CHP Diyarbakır il başkanı Muzaffer Değer ve milletvekili adayları Haşim Özkoyuncu, Vedat Şahbaz, Abdülmecit Tut, Derya Erdemoğlu, Elif Öcan Kılıç Kap adaylarıda katıldı.
 
BDP’nin seçim otobüsü üzerinde yapılan konuşmalarda, daha çok Kürt sorunu ile ilgili istemler dile getirildi ve BDP’nin desteklediği bağımsız adaylara Meclis’e girmeleri için destek istendi. Mitingte konuşan BDP’nin Genel Başkan yardımcısı Filiz Koçali, AK Parti hükümetinin baskı uyguladığı bütün kesimlerin BDP’nin desteklediği adaylar arasında yer aldığını belirterek, bunların 12 Haziran’da yapılacak seçimlerde meclise göndermek için destek istedi.
 
Türkçe ve Kürt konuşmaların yapıldığı, Kürtçe marşların çalındığı miting de, KESK Şubeler Platformu ve DİSK adına konuşmalar yapıldı. Miting sırasında yine Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümünü içeren pankart ve dövizler taşınması dikkat çekti. Diyarbakır’da yaklaşık 2 saat süren ve 2 bin kişinin katıldığı miting, halayların çekilmesi ile sona erdi.
 
TÜRKÇE-KÜRTÇE PANKART
 
Kutlamalar kapsamında Taksim Meydanı’ndaki The Marmara Oteli önüne kürsü hazırlandı. Kürsünün üzerine "Emek, Barış, Demokrasi ve Özgürlük" ile Kürtçe ve Türkçe olarak "Yaşasın 1 Mayıs" yazıları bulunan pankartlar asıldı.
Meydanın içinde polis görev almazken, meydanı çevreleyen tüm binaların çatı katlarında keskin nişancılar konuşlandırıldı.
 
Kürsüden 1 Mayıs’ın Türkiye’de kutlanmasının yasal süreci ve bu süreç içindeki yasaklar ve bunun kaldırılması için verilen mücadele anlatıldı. Bazı kişilerin Cumhuriyet Anıtı’na çıkarak flama ve döviz açtı. Beşiktaş’ın ünlü taraftar grubu Çarşı’nın üyeleri de Taksim Meydanı’ndaki kutlamaya katıldı.
 
Vatan
 
2.20110501182007.jpg
 
 
3.20110501182022.jpg