Bu arada, Didim"deki operasyon sırasında olayı organize ettiği ileri sürülen Türk vatandaşı bir kişi de insan tacirliği suçlamasıyla gözaltına alındı.
Edinilen bilgiye göre, ilk mülteci operasyonu Didim"de gerçekleştirildi. Didim"e bağlı Akköy beldesinin Taşburun mevkiinde devriye görevi yapan Akköy Jandarma Karakol Komutanlığı"na bağlı ekipler, şüphe üzerine yaptıkları operasyonda yasa dışı yollardan Yunanistan"ın Sisam adasına kaçma hazırlığı içerisinde olan 24 Filistin, 3 Somali, 1 Ruanda ve 2 Eritre uyruklu toplam 30 mülteciyi ele geçirdi. Operasyon sırasında ayrıca, mültecileri para karşılığı yasa dışı yollardan yurt dışına kaçırma işini organize ettiği iddiasıyla 55 yaşındaki Türk vatandaşı İ.B."de insan tacirliği suçlamasıyla gözaltına alındı.
Kuşadası"nda gerçekleştirilen bir başka operasyonda ise ihbar üzerine harekete geçen Kuşadası Jandarma Bölük Komutanlığı"na bağlı ekipler Kuşadası"na bağlı Güzelçamlı beldesi sınırları içerisinde bulunan Dilek Yarımadası Milli Parkı"nda yasa dışı yollardan Yunanistan"ın Sisam adasına kaçma hazırlığı yapan Moritanya uyruklu 4 mülteciyi yakaladı.
Bu arada, pasaport kanununa muhalefet suçundan Kuşadası ve Didim"de mahkemeye çıkarılan 34 mültecinin sınır dışı edilmesine karar verildi. Mülteciler, daha sonra Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi"ne teslim edildi.