METRİS’İN YOLUNU TUTTULAR
KCK soruşturması kapsamında Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanan 34 zanlıdan kadın olanları Bakırköy Kadın Tutuktevi’ne diğerleri ise Metris Cezaevi’ne gönderildi. Polis, zanlıların cezaevi araçlarına bindirilmesi ve araçların adliyeden çıkışı sırasında yoğun güvenlik önlemi aldı.

Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde KCK soruşturması kapsamında cumhuriyet savcıları tarafından ifadeleri alındıktan sonra tutuklanmaları talebiyle nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edilen 43 kişiden 34’ü tutuklanırken 9 kişi serbest bırakıldı. Önceki gün sabah saatlerinde Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine sevk edilen 46 kişinin ifadeleri, soruşturmayı yürüten özel yetkili Cumhuriyet savcıları Adnan Çimen ve İsmail Tandoğan’ın yanı sıra adliyede görevli diğer savcılarca akşam saatlerinde tamamlanmıştı.

SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYESİ
Bu kişilerden 41’i avukat olmak üzere 43’ü savcılık tarafından tutuklanmaları talebiyle İstanbul Nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesine sevk edilmişti. Mahkeme Başkanı Hakim Mehmet Ekinci kararında silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan 34 şüphelinin tutuklanmasına, 9 kişinin serbest bırakılmasına karar verdi. Ayşe Batumlu Kaya hamile olduğu, diğer isimler Fırat Aydınkaya, Mahmut Alınak, Mehmet Ayata, Nevzat Anuk, Nezahat Paşa Bayraktar, Sabahat Zeynep Arat (Asrın hukuk bürosu sekreter) ve Yalçın Sarıtaş hakkındaki suç vasfının değişme ihmali gözetilerek serbest bırakıldı.

AVUKATLIK ADI ALTINDA ÖRGÜT ÜYELİĞİ
Tutuklanan isimlerin avukatlık adı altında örgüte her türlü desteği verdikleri belirtiliyor. Edindiğimiz bilgilere göre, avukatların tutuklanmasında dinlemeye takılmaları etkili oldu. Avukatların telefon görüşmelerinde sürekli Kandil’dekilerle görüştükleri, örgüt mensuplarıyla yakın temasta oldukları tespit edildi. Avukatların Kandil’i kutsal bir mekan gibi gördükleri, Kandil’e gidemedikleri için hayıflandıkları kaydedildi. Bazı avukatların Önderlik Komitesi’nde yönetici oldukları tespit edildi.

ERGENEKON SORUSUNA KIZDILAR
Savcıların sorguda “Ergenekon’a üye misiniz?” sorusuna avukatların sert cevaplar vermeleri dikkat çekti. Avukatlardan Mustafa Eraslan, Ergenekon sorusuna “Tarafıma Ergenekon örgütü ile ilgili sorulan sorulardan büyük bir rahatsızlık duydum. Bu örgütün tüm Kürt halkına zulmettiğini ve bizlere bir mezar taşını bile çok gördüğünü bilmekteyim” dedi. Avukat Fırat Aydınkaya ve Fuat Coşacak da savunmalarında Ergenekon sorusuna sert karşılık vererek “Ergenekon’la ilişkilendirilmekten hicap duyarız” cevabını verdiler.

‘ÖCALAN’DAN TALİMAT ALMADIK’
Şüphelilere İmralı’da Öcalan ile neden görüştükleri soruldu. Avukatlar, müvekkil-vekil ilişkisi çerçevesinde Öcalan ile görüştüklerini, herhangi bir talimat almadıklarını öne sürdüler. BDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Aysel Tuğluk, Beşiktaş adliyesine gelerek tutuklu avukatlara destek oldular. Çok sayıda avukat da gün boyunca adliye bahçesinde tutuklu arkadaşlarının serbest bırakılmasını bekledi. Zaman zaman adliye önünde protestolar yapıldı. Mahkemenin tutuklama kararından sonra basın açıklamalarıyla karar kınandı. Bu arada İzmir Barosu Başkanı Sema Pektaş’ın, avukatların savunmasında çok sert ifadeler kullandığı, Hakim Mehmet Ekinci ile tartıştığı öğrenildi.

BELEDİYE BAŞKANININ OĞLU DA VAR
Tutuklanan isimler arasında Siirt Bağımsız Belediye Başkanı Selim Sadak’ın oğlu Hakzan Sadak da var. Oğul Sadak’ın savunmasında, “Ben İmralı’ya vekil müvekkil ilişkisi içerisinde gittim. Kesinlikle kimseden talimat almadım. Kimseye talimat vermedim. PKK ile hiç bir ilgim ve alakam yoktur. Ben medyada çıkan haberlerden dolayı mesleğimi yapamaz hale geldim” dediği öğrenildi.

CEZAEVİNE GÖNDERİLENLER

Silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan tutuklananlar:
Asya Ülker, Aydın Oruç, Bedri Kuran, Cemal Demir, Cemo Tüysüz, Davut Uzunköprü, Doğan Erbaş,
Fuat Coşacak, Hakzan Sadak, Hüseyin Çalışçı, Mehmet Bayraktar, Mehmet Deniz Büyük, Mehmet Nuri Deniz, Mehmet Sani Kızılkaya, Mensur Işık, Mizgin Irgat, Muharrem Şahin, Muhti Öztüzün, Mustafa Eraslan, Osman Çelik, Sabahattin Kaya, Serkan Akbaş, Servet Demir, Şakir Demir, Şaziye Önder, Veysel Besek ve Yaşar Kaya.

Silahlı terör örgütü yönetme suçundan tutuklananlar:
Cengiz Kapmaz, Cengiz Çiçek, Emrah Emekçi, Faik Özgür Erol, Hadice Korkut, İbrahim Bilmez, Özgür Güneş.

Alınak barodan avukat istemedi
KCK soruşturması kapsamında çıkarıldığı mahkemece serbest bırakılan eski DEP Milletvekili Mahmut Alınak, barodan avukat istemedi. Kendi özel avukatını istedi. Alınak savunmasında, “Hakkımda hiçbir delil yoktur. Şiddetin sonlanması için yapmış olduğum gayretler ve bunlardan biri olarak Abdullah Öcalan ile görüştüm. Avukat olarak görüştüm. Bir talimat almadım. Talimat da vermedim. Suçsuzum. Serbest bırakılmayı talep ediyoruz” dediği öğrenildi.

Diyarbakır’da 32 tutuklama
PKK’nın şehir yapılanması KCK’ya yönelik operasyonda gözaltına alınarak Diyarbakır Adliyesi’ne çıkarılan 42 kişiden 32’si de tutuklandı. Sorgularının ardından önceki sabah adliyeye sevk edilen 42 kişiden 4’ü savcılıktaki ifadelerinin ardından serbest bırakılırken, 38 kişi tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye gönderilmişti. 38 zanlıdan 6’sı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, 32 kişi tutuklandı.

Şırnak’ta 4 kişi gözaltına alındı
Şırnak’ın Cizre ve İdil ilçesinde KCK operasyonları kapsamında dün sabah saat 03:00 sıralarında Jandarma tarafından 4 kişi gözaltına alındı. Bölücü terör örgütüne yardım ve yataklık ettikleri iddiası ile gözaltına alınan zanlılar Emniyete götürüldü. Zanlılar, ifadelerinin ardından Diyarbakır’a gönderilecek. Diğer taraftan, evlerindeki aramada bilgisayar ve bazı cep telefonların ele geçirildiği öğrenildi.

Türkiye