İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlendiği, Akbank’ın sponsorluğunda gerçekleştirilen 31. Uluslararası İstanbul Film Festivali, bu hafta sonu, 31 Mart Cumartesi gününden itibaren başlıyor. Sinemaseverlere hem film gösterimleri hem de zengin etkinliklerle dolu dolu iki hafta yaşatacak festival ilk haftasonuna da hızlı girecek.
Festival konukları arasında yer alan Terence Davies, John Madden, Jens Lien, Helvécio Marins Jr., Morteza Farshbaf, Carl Bessai, Marius Holst, Tony Kaye, Morten Tyldum, Robert Wieckiewicz ve Benno Fürmann film gösterimlerine ve sunumlara katılacak isimler arasında yer alıyorlar.
30 Mart Cuma akşamı gerçekleştirilecek festivalin açılış töreninde Onur Ödülü de alacak olan yönetmen Terence Davies ayrıca 31 Mart Cumartesi saat 16.00’da İKSV Salon’da “Belirsizliğin Keyfi ve Tehlikeleri” başlıklı bir sinema dersi de verecek; etkinliğin moderatörlüğünü ise sinema yazarı Esin Küçüktepepınar üstlenecek. Yönetmenin son filmi Aşkın Karanlık Yüzü (The Deep Blue Sea) festivalin açılış filmi olarak gösterilirken, ayrıca “Yıllara Meydan Okuyanlar” bölümü kapsamında 31 Mart Cumartesi günü 13.30 seansında ve 1 Nisan Pazar, 19.00 seansında Atlas Sineması’nda seyircilerle buluşacak. Davies cumartesi gösterim öncesi, Pazar günü de film sonrasında seyircilerle biraraya gelerek soruları cevaplayacak. 2 Nisan Pazartesi günü ise Persepolis filmi ile tanıdığımız Marjane Satrapi de saat 16.00’da başlayacak ve İKSV Salon’da düzenlenecek bir sinema dersi verecek.
Hafta sonu “Akbank Galaları” kapsamında John Madden’in son filmi Hayatımın Tatili (The Best Exotic Marigold Hotel) 31 Mart Cumartesi 21:30 seansında Nişantaşı City's Sineması ve 1 Nisan Pazar günü yine 21:30 seansında AFM Fitaş Salon 4’te yönetmenin katılımıyla gösterilecek.
Aile İçinde bölümünde yer alan Sons of Norway / Norveç’in Evlatları filminin yönetmeni Jens Lien 31 Mart Cumartesi günü 11:00 seansında Atlas Sineması’ndaki gösterime katılarak seyircilerin sorularını cevaplayacak. Gene aynı bölümde yer alan ve yönetmenliğini Carl Bessai’nin üstlendiği Sisters & Brothers filmi, 1 Nisan Pazar günü saat 11.00’de Beyoğlu Sineması’ndaki gösterimi, yönetmenin katılımıyla gösterilecek.
Polonyalı yönetmen Greg Zglinski’nin ikinci uzun metrajlı filmi olan ve 2011 Varşova Festivali’nde Robert Wieckiewicz’e En İyi Erkek Oyuncu ödülünü getiren Cesaret (Wymyk) filmi 1 Nisan Pazar günü Atlas Sineması’nda 13:30 seansında oyuncu Wieckiewicz’nin katılımıyla sinemaseverlerle buluşacak.
Brezilyalı yönetmen Helvécio Marins Jr. ise “Genç Ustalar” bölümünde gösterilecek ilk uzun metrajı filmi Girimunho-Döngü’nün 31 Mart Cumartesi günü 13.30 seansında Beyoğlu Sineması’nda gerçekleştirilecek gösterimde olacak. Aynı bölümün öne çıkan bir başka ismi olan İranlı yönetmen Morteza Farshbaf’ın ilk uzun metraj filmi Yas (Mourning) ise 31 Mart Cumartesi 19:00 seansında Fitaş 1’de yönetmenin katılımıyla gösterilecek.
31 Mart Cumartesi 21:30 seansında Fitaş Salon 1’de, başrolde Adrien Brody’yi seyrettiğimiz Detachment filmi yönetmen Tony Kaye’nin katılımıyla gösterilirken, 1 Nisan Pazar Atlas Sineması’nda yönetmen Marius Holst’un da yer alacağı 11:00 seansında Kongen av Bastøy-Şeytan Adasının Kralı adlı filmi seyircilerle buluşacak.
Polonya sinemasının en ünlü ve başarılı kadın yönetmenlerinden olan Agnieszka Holland’ın son filmi In Darkness “Yıllara Meydan Okuyanlar” bölümünde karşımıza çıkarken, filmin 1 Nisan Pazar 16:00 seansında Atlas Sineması’ndaki gösterimi başrol oyuncusu Benno Fürmann sunumu ile başlayacak.
Ücretsiz sinema dersine katılmak isteyenler [email protected] adresine e-posta atabilirler.
Biletler, Biletix satış kanallarının yanı sıra 10.00-19.00 saatleri arasında Atlas, Beyoğlu, Nişantaşı City’s ve Rexx salonlarında.