Başbakan Erdoğan’ın yurda dönüş çağrısı yaptığı sürgündeki sosyalist Kürt aydını ve ozan Kemal Burkay 31 yıl aradan sonra dün Türkiye’ye döndü. Burkay, dün THY’nin tarifeli uçağı ile Stokholm’den Türkiye’ye döndü.
 
16.45’te alana inmesi planlanan uçak yarım saatlik gecikmeyle 17.20’de indi. Burkay’ı Atatürk Havalimanı’nda sevenleri karşıladı. Karşılama sırasında izdiham yaşandı. Kendisini en yakın hissettiği siyasi parti Hakpar mensupları tarafından karşılandı.
 
Burkay hakkında Kürdistan Sosyalist Partisi adlı örgütün kurucusu ve yöneticisi olduğu gerekçesiyle, 1974’te Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca bir soruşturma başlatılmış, 6 yıl boyunca bir sonuca ulaşamayan soruşturma, Burkay’ın 1980 yılının Nisan ayında Türkiye’den ayrılmasının ardından, rafa kalkmıştı. Geçtiğimiz sene soruşturma dosyasını yeniden açan savcılık, Burkay hakkında kovuşturmaya yer olmadığı gerekçesiyle, takipsizlik kararı verdi ve Burkay’ın Türkiye’ye dönmesinin önündeki tek engel de kalkmış oldu.
 
Başbakan Erdoğan bir süre önce yaptığı konuşmada Burkay’ı Türkiye’ye dönmeye çağırmıştı. Burkay, aynı dönemde PKK tarafından da tehdit edilmişti. 12 Eylül sonrasında vatandaşlıktan çıkartılan Burkay’a 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde vatandaşlığı iade edilmişti. Burkay’ın yayınlanmış 60’tan fazla eseri bulunuyor. Bunlardan en ünlüsü ise, Sezen Aksu’nun seslendirdiği “Gülümse” şiiri.
 
‘Açılıma destek için geldim’
 
Burkay ayağının tozuyla düzenlediği basın toplantısında, “Kürt sorunu diyalogla çözülür. Hükümeti attığı adımlar konusunda cesaretlendirmek lazım” dedi
 
Kemal Burkay, hükümetin başlattığı açılım sürecinin zaman zaman duraklasa da tüm engellere rağmen süreceğine inandığını belirterek, “Ben de buna destek vermek istiyorum. Ülkeye geliş nedenim bu” dedi. İsveç’ten 31 yıl sonra Türkiye’ye döndükten sonra Taksim Hill Otel’de basın toplantısı düzenleyen Burkay, “Beklemediğim kadar büyük bir ilgiyle karşılandım. Bu ilgi şahsımdan ziyade 30-40 yıldır verdiğim mücadeleyedir. Herkese teşekkür ediyorum” dedi.
 
Özal’la gelen şans kaçtı
 
Burkay, “31 yıldır yurt dışındaydınız, ne değişti de dönüyorsunuz?” sorusuna muhatap olduğunu bildirdi ve şöyle devam etti: “Bu kadar zaman ülkemden ayrı kalacağımı tahmin etmiyordum. Ancak şimdi dönüş koşulları oluştuğu için döndüm. 1993’te Özal’ın girişimiyle bir yumuşama olmuştu. Ne yazık ki bu şans heder edildi. Şimdi son 2-3 yılda bu şans tekrar önümüze çıktı. Ama bu süreci sabote etmek isteyenler hep sahnede. Tüm bunlara rağmen umutsuz olmamalı. TRT 6’nın bir devlet televizyonu olarak yayına girmesini, BDP’nin kapatılmamasını çok önemsiyorum. Sorunu çözmek için olanaklarımız var, eğer yeniden sabote etmezsek. Eğer Özal ile üzerinde çalıştığımız protokol gerçekleşseydi bugün Kürt sorununu konuşmazdık.”
 
“Öcalan, ’Artık yokum, Kandil ve hükümet beni kullandı’ dedi. Aynı gün siz buradasınız, o yoksa siz mi varsınız?” sorusunu da Burkay, şöyle yanıtladı: “O sahneden çekiliyorsa ben sahneye çıkıyorum diye bir şey söz konusu değildir. Geçmişimde bir örgüt yöneticiliği vardı ama bugün bir örgüt yönetmiyorum. Öcalan çekilebilir, o dediğiniz şeyi geçmişte de söyledi. Bugün 31 yıl sonra bir sürgün, gurbette bir kalp kriziyle ölmeden döndü, bu önemli bir şey.”
 
Sosyalistler iyi işi desteklemeli...
 
Burkay, sözlerine şöyle devam etti: “AK Parti hükümetinde Cumhurbaşkanı Gül’ün yaptığı açıklama önemliydi. Dedi ki, ’Kürt sorunu en önemli sorunumuz, bu sorun çözülmedikçe Türkiye düze çıkamaz ve bu sorun şiddetle değil diyalogla çözülür’. Bu, Türk siyaseti açısından bir kırılma noktasıydı. Sonra Başbakan da aynı açıklamaları yaptı ve böylece Kürt açılımı konuşulmaya başlandı. Bir de AK Parti hükümeti iyi şeyler yapınca ne biz sosyalistler ne de Aleviler gereken desteği vermedik. Kürt kesiminden bir kısım da bu açılım sürecine destek vermedi hatta TRT 6’dan bile rahatsız oldular. Hükümeti attığı adımlar karşısında cesaretlendirmek lazım. Hükümet en ufak bir adım attığında kendisine toptan bir cephe açılıyor.”
 
 
DİPNOT:
Sezen Aksu’nun da okuduğu, Kemal Burkay’a ait meşhur ’Gülümse’ şiirinin dizeleri şöyle:
"Hadi gülümse bulutlar gitsin
İşçiler iyi çalışsın, gülümse
Yoksa ben nasıl yenilenirim
Belki şehre bir film gelir
Bir güzel orman olur yazılarda
İklim değişir, Akdeniz olur, gülümse.
Sazlarım vardı, ırmaklarım vardı çok
Çakıltaşlarım vardı benim
Ama sen başkasın anlıyor musun
Tut ki karnım acıktı, anneme küstüm
Tüm şehir bana küskün
Bir kedim bile yok anlıyor musun
İklim değişir, Akdeniz olur, gülümse."
 
vatan