Başbakan Yardımcısı Ekren, düzenleme ile mali disiplinini bozmayacak şekilde paket halinde vergi indirimlerine gidileceğini söyledi


İç pazarın daraldığı kriz sürecinde ekonomi çevrelerinin dört gözle beklediği önlem paketinin ayrıntılarını Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren açıkladı. Bakan Ekren, katıldığı bir televizyon programında seçimlerden sonra "Geçici vergi indirimini de bir paket halinde düşünüyoruz" dedi. Ekren, ekonomiyle ilgili 4. paketi 'bir aksilik olmazsa, muhtemelen seçim öncesi çıkaracaklarını' bildirdi.
ALTI SEKTÖRE ÖZEL UYGULAMA

Bakan Ekren, tekstil, otomotiv, demir-çelik, denizcilik, müteahhitlik ve turizm sektörlerini içeren özel paketle kredi, vergi, istihdam teşviki gibi kolaylıklar getirileceğini belirtti. Ekren yeni pakete ilişkin, "Krize ilişkin tedbirleri 2008'in ikinci yarısından bu yana adım adım almaya başlamıştık. Arka arkaya gelen bu dördüncü paket olacak. Pakette altyapı yatırımları ve faiz indirimleri de yer alacak” dedi.

İNİSİYATİFLERE BAKACAĞIZ...

“Son pakette ortaya çıkan tablonun tamamlanması için gerekli inisiyatifler ne ona bakacağız” diyen Ekren sözlerine şöyle devam etti: “Birinci inisiyatif Eximbank'a kullanılacak. İçerideki talep konusunda da sıkıntı çekilmemesi gerekir. Talebi artırmak için vergi düzenlemelerine ilişkin de mali disiplini bozmayacak şekilde inisiyatif kullanacağız. Kredi mekanizmasının sağlıklı çalışabilmesi için bir düzenleme gerekiyor. Son pakette dış talep, dış fonlamadaki daralma dikkate alınacak."

KURDAKİ YÜKSELİŞ NORMAL

Dolarda son günlerde yaşanan yükselişi değerlendiren Ekren şöyle konuştu: "Yabancıların kendi ülkelerindeki likidite sorunlarını çözmek için likit piyasalardan çıkması normal. Kurda yükselişe de normal olarak bakmak lazım. Uluslararası yatırımcılara bakınca, ülkeleri grup olarak da değerlendiriyorlar. Türkiye'yi de Doğu ve Orta Avrupa sınıfında görüyoruz. Ancak oralarda yaşanan sorunlar bizde yaşanmıyor.”

3 GÜNDE 900 MİLYON $ ÇIKTI

Dolarla beraber açık pozisyonu olan dolarla borçlanan ekonomik birimlerin de dolar talebi başladığını belirten Nazım Ekren, “Merkez Bankası bu nedenle döviz satım ihalelerine başladı. Perşembe, cuma ve pazartesi 3 gün boyunca günlük 500 ile 900 milyon dolar arası çıkışlar oldu” diye konuştu.


Büyümede revizyona gidilecek

Başbakan Yardımcısı Ekren, yüzde 4 büyümenin revize edilip, edilmeyeceği yönündeki bir soru üzerine, "Revize yapılacak" dedi. Nazım Ekren, şöyle devam etti: "Zaten önümüzdeki dönemde 3 tane önemli dokümanı açıklayacağız. Bunları ne zaman yapacağız? 2008'in son çeyreğinin ve 2008'in tamamının gayri safi yurtiçi hasıla rakamları bu ay sonunda yayınlanacak. Aynı şekilde yine bu ay sonunda 3 aylık bütçe rakamları da ortaya çıkmış olacak. Ayrıca 2009 bütçesi öncekilere göre daha fazla açık verecek. Bütçenin daralması yerine genişlemesi zaten kaçınılmaz. Böyle bir ortamda bütçe daralmaz, genişler."


Merkez Bankası'nın zamanlaması doğruydu

Ekren, kur yükselmeye başladığında değişik nedenlerle açık pozisyonu olan ya da dolarla borçlanmış ekonomik birimlerin ya da firmaların dolar talebinin başlamış olabileceğini belirterek, "Bu noktadan bakıldığında Merkez Bankası uzunca bir süredir yapmadığı döviz satım ihalelerine tekrar başlamış oldu. Zamanlaması doğruydu, piyasadaki tansiyonu da doğru ölçüyordu. Tabii bağımsız kurum olduğu için her zaman aldığı kararları ekonomideki genel çerçeveyi dikkate alarak uyguladığını söyleyebiliyoruz" diye konuştu. Ekren, önlemleri anlatırken otomotiv üretiminde Şubat ayındaki daralmayı gösteren son dakika bilgisi ekrana geldi. Ekren bunun üzerine, "Biriken stokların eritilmesi konusundaki inisiyatifimizin doğru olacağını gösteren bir gösterge" diye konuştu. Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşmanın ne zaman olacağına ilişkin Ekren, IMF ile olan ilişkilerin seçimle bir bağlantısı olmadığını söyledi. Ekren, müzakere edilen belli konuların toplumla paylaşıldığını, o çerçevede içinde makul bir noktaya gelineceğini ve ne zaman biterse açıklanacağını olacağını söyledi.


Çalışan ve emekliye bir defalık 300 lira

Başkan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren, iç tüketimi artırarak piyasayı canlandırmak üzere memur veya emeklilere 200-300 TL tutarında harcama amaçlı bir defaya mahsus ödeme yapılması yönünde çalışmaları olduğunu aktardı. Ayrıca Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, paketteki bu uygulamanın kalıcı bir iyileştirme olmadığını belirtere, bunun sadece memur ve emekli ile sınırlı kalmaması gerektiğini savundu. Öte yandan sanayi üretimindeki düşüşe de değinen Ekren, "şok" düşüş yaşandığının belirtilerek, "Buradaki en önemli faktör, kapasite kullanım oranında talep yetersizliğinden kaynaklanıyor." ifadelerini kullandı.