Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB büyükelçileriyle düzenlediği Van-Bahçesaray gezisine katılan gazetecilere son olayların değerlendirmesini yaptı.
Bağış"ın “Ocağına ateş düşen sadece 11 askerin ailesi değil. Kandırılmış çocukların aileleri de acı çekiyor” demesi üzerine “Devletin bunu söylemesine alışık değiliz. Hele böylesine hassas bir zamanda. Tepki görmekten çekinmiyor musunuz?” diye sordum. Bağış yüzüme baktı ve “30 yıl söylemedik. Ne oldu?” cevabını verdi.
Başmüzakareciyle sohbetimizden bazı başlıklar şöyle:
- Geçen yıl “misafir sanatçı” olarak Fekiye Teyran etkinliğine katılmıştım. Vanlılara, gelecek yıl AB delegelerini getirmeye söz verdim.
-İlk defa devlet, Kürtçe bir etkinliğe (Fekiye Teyran) sponsor oldu. Elçiler Bahçesaray"da köylü teyzelerle satranç oynayacaktı. Olamadı...
-Yunus Emre"yi, Mevlana"yı biliyoruz. Okullarda Shakespeare, Cervantes öğrettik. Neden Fekiye Teyran"ı öğretmeyelim? Neden bu toprakların değerlerine sahip çıkmayalım?
-Şimdiye kadar sorunları hep buzdağının ardına gizledik. Zamanla sorunlar kabardı. Buzdağının erimesi bazılarını rahatsız ediyor.

Herşey tesadüf olamaz

- Bir şeylerle oynuyorlar... Balyoz sanıklarının tahliyesi, Erzincan savcısının tahliyesi, Ahmet Türk"e yumruk atanın serbest kalması, hepsi peş peşe oldu. Yargıda peş peşe olan olaylar tesadüf değil.
- PKK, Anayasa değişikliği süreci başladıktan sonra saldırıları artırdı. Zaten BDP"nin parti kapatma maddesinde oy kullanmaması her şeyi anlatıyor.
- Zıt zanettiğimiz çevreler, farklı uçlar aynı tavrı koyabiliyor. Halkın huzura kavuşmamasını isteyen zihniyet her yerde var. Türkiye batıdan doğuya kayıyor diyenler AB reformlarına karşı.
- Devletin Kürt vatandaşına, Kürt kültürüne saygı duymasından rahatsız olan çevreler var. Bu çatışmadan nemalanıyorlar.
- AB ülkeleri, şimdiye kadar ne şiş yansın ne kebap politikası uyguladı. Kendi ülkelerinde yaşayan çok sayıda Türk ve Kürt var, çatışmanın kendi topraklarına sıçramasından korktular. Ama denge politikası onlara da yaramadı.
- (Baykal ve Bahçeli"nin açıklamalarının sorulması üzerine) Acının üstüne siyaset istismarı bana çok iğrenç geliyor.
-(Habur"dan gelenlerin tutuklanması konusunda): Başbakan"ın dediği gibi yasama ve yürütme, açılımdan yana...

Vatan