Van'da geçen yıl yaşanan 7.2 büyüklüğündeki depremde yıkılan ve 30 kişiye mezar olan Sevgi Apartmanı ile ilgili bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda C20 olması gereken beton dayanımının binada ortalama C6 olarak belirlendiği ve bunun da birinci derecede deprem bölgesi için çok düşük bir oran olduğuna dikkat çekildi. Raporda ayrıca binanın statik projesinin olmadığı ve eksik donatılardan dolayı yıkımın gerçekleştiği yer aldı.

Van'da geçtiğimiz yıl 23 Ekim ve 9 Kasım'da meydana gelen depremlerde yıkılan binalarla ilgili soruşturmalar devam ediyor. Van'da Sefa Apartmanı ile Bayram Oteli hakkında hazırlanan bilirkişi raporlarının ardından Erciş'te ilk depremde yıkılan Sevgi Apartmanı ile ilgili bilirkişi raporu da Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaştı.

30 kişiye mezar olan Sevgi Apartmanı ile ilgili Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alemdar Bayraktar, Prof. Dr. Halil Karadeniz, Prof. Dr. Şakir Erdoğdu ve Yrd. Doç. Dr. Zekai Angın'ın hazırladığı bilirkişi raporunda, binanın yapımında kullanılan malzemelerin kalitesiz olduğuna dikkat çekildi. Birinci derece deprem bölgelerinde beton dayanımının C20 olması gerektiğinin belirtildiği raporda binanın beton dayanımının ise C6 olduğu ve yıkımın en büyük nedeninin bu olduğu vurgulandı.

"SADECE ZEMİN RAPORU VAR"

24 sayfalık raporda bina ile ilgili eksiklikler detaylı bir şekilde açıklandı. 4 aşamada yapılan değerlendirmede binanın zemin raporu hariç, statik hesap raporu, statik proje, kolon, kiriş, temel ve döşeme projelerinin olmadığı ortaya çıktı. Bundan da belediyenin ilgili birimi ve yapı sahibi sorumlu tutuldu. Raporda, binanın yapım aşamasındaki taşıyıcı sistemi ve yapı malzemeleri ile ilgili durumu anlatan ?röleve ve projedeki taşıyıcı sistem eleman sayısı ve boyut uyumsuzluğu' projesinin olmadığı ve bunlardan yapı sorumlusu, teknik uygulama sorumlusu ve belediyenin ilgili biriminin sorumlu olduğu ifade edildi. Bilirkişi raporunda yıkılan Sevgi Apartmanı'nın yapım yılının tam olarak bilinmediği, fakat evraklardan binanın 1997 Afet Bölgelerine Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik kapsamına girdiği belirtildi. Binaya ait herhangi bir statik proje bulunmadığından kolonların boyut ve detaylarının belirlenemediği de belirtildi.

BETON KALİTESİ STANDARDIN ÇOK ALTINDA

Raporda şöyle denildi:

"Dosya üzerinde yapılan incelemeler sonucunda düğüm noktası detay yetersizliği kolon ve kirişlerde çirozların gözlenmediği ve ertiye kancalarındaki katlanma açılarının uygun olmadığı görülmektedir. Taşıyıcı sistem elemanlarında donatı detayı ile eksiklikler olduğu görülmektedir. Van depremlerinde oluşan hasarlar incelendiğinde bahsedilen donatı detay eksikliklerinin binaların yıkılmasında etkili olduğu düşünülmektedir.

Binada dökülen betonun oldukça heterojen olduğu belirlenmiştir. Elde edilen ortalama basınç dayanımı 1997 yılında yayımlanan Afet Bölgelerine Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelikte belirtilen minimum beton sınıfı olan C16'dan düşük olarak belirlenmiştir. Beton dayanımı binada ortalama C6 olarak belirlenmiştir. Ayrıca yönetmeliğin ?7.2.5. Malzeme Dayanımları' Bölümünde 'birinci ve ikinci derece deprem bölgelerindeki binalarda C20 veya daha yüksek dayanımlı beton kullanılması zorunludur' ibaresi bulunmaktadır. Sonuç olarak, soruşturma dosyası üzerinden yapılan inceleme değerlendirme ve elde edilen bulgular neticesinde söz konusu binada projelendirme, yapım ve iş bitim aşamalarında Afet Bölgelerine Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik ve İmar Kanunu esaslarına yeterince uyulmadığı görülmüştür."