Obama, New York West Point Askeri Akademisi'nde yeni Afgan stratejisini açıkladığı konuşmasında, "Başkomutanınız olarak, Afganistan'a 30 bin takviye Amerikan askerinin gönderilmesinin hayati ulusal çıkarımıza olduğuna karar verdim" dedi

Takviye askerlerin 2010 yılının ilk yarısında Afganistan'a mümkün olan en süratli biçimde konuşlanacağını, böylece direnişi hedef alabileceklerini ve önemli yerleşim birimlerinin güvenliğini sağlayabileceklerini belirten Obama, '18 ay sonra askerlerin evlerine dönmeye başlayacağını" bildirdi.
"YENİ STRATEJİNİN 3 ANA HEDEFİ"

Obama, yeni stratejisinin üç ana hedefinin bulunduğunu ifade ederek, bunları El Kaide'nin güvenli barınak imkanına erişmesinin engellenmesi, Taliban'ın sağladığı ivmenin tersine çevrilmesi ile Afgan hükümetini devirebilme kapasitesine ulaşabilmelerinin önlenmesi ve Afgan güvenlik güçleriyle hükümetinin güçlendirilmesi olarak sıraladı.

"Yeni politikasının, Afganistan'daki savaşı başarıyla sonuçlandırmak olduğuna" işaret eden Obama, "El Kaide'nin güvenli barınak imkanına erişmesine engel olmalı, Taliban'ın sağladığı ivmeyi tersine çevirmeli, Afganistan güvenlik güçlerinin ve hükümetinin kapasitesini güçlendirmeliyiz" dedi.

"AFGANİSTAN KAYBEDİLMEDİ"

"Yaşanan tüm zorluklara ve Taliban'ın kazandığı ivmeye" rağmen, "Afganistan'ın kaybedilmediğinin" altını çizen Obama, ülkesinin Afganistan'daki ana hedefinin El Kaide terör şebekesinin yenilgiye uğratılması olduğunu kaydetti. Obama, El Kaide'nin Afganistan'da 11 Eylül'den önceki rakamlara ulaşmadığını, ancak sınır boyunca güvenli barınak imkanları edinebildiğini belirtti.

"11 Eylül'de saldırıya buradan uğradık, yeni saldırılar da buradan tezgahlanıyor" ifadesini kullanan Obama, "ABD ve Amerikan halkının güvenliğinin Afganistan'da tehlikede olduğunu düşünmesem, her bir askerimizin yarın evine dönmesi için memnuniyetle talimat verirdim" dedi.

Başkan Obama, askerlerin sayısının artırılmasının, Afgan güvenlik güçlerinin eğitilmesine dair kapasitelerini artıracağını, ABD'nin sorumluluğu Afganlara devretmesine ilişkin koşulların yaratılmasına katkı sağlayacağını kaydetti.

"SONSUZ BİR SAVAŞ YA DA İŞGAL NİYETİMİZ YOK"

Afganların güvenlikleri için sorumluluğu devralması gerektiğine işaret eden Obama, ABD'nin Afganistan'da "sonsuz bir savaş" yürütmeye ve bu ülkeyi işgal etmeye niyeti olmadığını söyledi.

Konuşmasında, NATO üyesi müttefiklerine de çağrıda bulunan Obama, "Dostlarımız Afganistan'da bizimle birlikte savaştı ve hayatlarını kaybettiler. Şimdi, bu savaşı başarıyla sonlandırmak için bir arada olmalıyız. Tehlikede olan basit bir biçimde sadece NATO'nun güvenilirliğinin testi değil, tehlikede olan, müttefiklerimizin ve dünyanın ortak güvenliği" diye konuştu.

ABD'nin müttefiklerinin de önümüzdeki günlerde takviye birlikler göndereceğinden emin olduğunu ifade eden Obama, "Amerikan askerleri ve NATO müttefiklerinden de beklenen ekstra kuvvetler, sorumluluğun Afgan güçlerine devri sürecini hızlandırmamıza ve Temmuz 2011'de Afganistan'daki askerlerimizin bu ülkeden çıkışı sürecine başlamamıza olanak verecek" diye konuştu.

Afganistan'ın istikrarlaştırılması ve yönetimindeki yolsuzluğu temizleme gayretlerini sürdürme taahhüdünü yineleyen Obama, bu ülkenin El Kaide lideri Usame Bin Ladin ve terör örgütü için güvenli barınak haline gelmesini engelleme taahhüdünde bulundu.

"AFGANİSTAN VİETNAM'A DÖNMEZ"

Obama, Afganistan savaşını Vietnam savaşına benzeten yorumları reddederek, ikisine dair karşılaştırmanın "tarihin yanlış okunmasının bir sonucu" olduğunu belirtti. Obama, ülkesinin Afganistan'daki varlığının Vietnam'a dönmeyeceğinin sözünü verdi.

Vietnam'ın tersine, ABD'ye Afganistan'da, 43 ülkenin içinde yer aldığı bir koalisyonun da katıldığına ve geniş kapsamlı, yaygın bir direnişle karşılaşılmadığına dikkati çeken Obama, Vietnam ile Afganistan arasındaki en büyük farkın, "Amerikan halkının Afganistan'dan zalimce saldırıya uğraması ve El Kaide tarafından bir hedef olarak görülmesi" olduğunu söyledi.

"YENİ STRATEJİNİN MALİYETİ 30 MİLYAR DOLAR"

Obama, Afganistan'a dair bu yeni yaklaşımlarının bu yıl yaklaşık 30 milyar dolara mal olacağını, bu konuda Kongre ile yakın çalışma içinde olacağını da bildirdi.

Başkan Obama, ülkesinin Afganistan'a yönelik stratejisinin Pakistan'ı da içine alması gerektiğini vurguladı.

'ABD ve Pakistan'ın ortak düşmanı olduğunu' kaydeden Obama, "Afganistan'da bir kez daha kanserin yayılmasını önlemek için bulunuyoruz. Aynı kanser, Pakistan'ın sınır bölgesinde de kök saldı. Bu nedenle, sınırın her iki tarafından işleyen bir stratejiye ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Afganistan stratejisini gözden geçirme süresinin uzun sürdüğü ve takviye Amerikan askerlerinin konuşlanmasını geciktirdiği eleştirilerini de kabul etmeyen Obama, salonda bulunan ve bazıları Afganistan'da savaşmış olan askerlere hitaben, "Başkomutanınız olarak, size, net tanımlanmış ve hizmetlerinize layık bir misyon borçluyum" dedi.

Obama, bunun için derinlemesine bir gözden geçirme çalışması yürüttüğünü, ekibiyle birlikte, zor soruları sorup bütün seçenekleri ele aldıklarını belirtti. Obama, komutanların sunduğu seçeneklerin hiçbirinin 2010'dan önce asker konuşlanmasını öngörmediğini, gerekli kaynakların yollanmasında bir gecikme olmadığını vurguladı./yeni şafak