2009 Avrupa Basketbol Şampiyonası Eleme Grubu maçlarını 3-20 Eylül arasında yapacak (A) Milli Takım'ın aday kadrosu açıklandı. 3 yıldız isim kadroya alınmadı.

Esma Sultan Yalısı'nda aday kadroyu açıklamak için düzenlenen basın toplantısına Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, (A) Milli Takım Antrenörü Bogdan Tanjevic, Basketbol Federasyonu Genel Sekreteri Ali Özsoy, (A) Milli Takım Menajeri Harun Erdenay, Milli Takımlar İdari Menajeri Barbaros Akkaş ve yardımcı antrenör Aziz Bekir katıldı.

Milli Takımlar İdari Menajeri Barbaros Akkaş tarafından açıklanan 18 kişilik kadroda şu oyuncular yer alıyor:

Ersin Görkem (Antalya Büyükşehir Belediyespor), Ersan İlyasova (Axa FC Barcelona), Ümit Sonkol (Banvit), Engin Atsür (Benetton Treviso), Sinan Güler (Beşiktaş Cola Turka), Barış Hersek, Bora Hun Paçun, Ender Arslan, Kerem Gönlüm (Efes Pilsen), Oğuz Savaş, Ömer Faruk Aşık, Ömer Onan, Semih Erden (Fenerbahçe Ülker), Cemal Nalga, Cenk Akyol (Galatasaray Cafe Crown), Hidayet Türkoğlu (Orlando Magic), Kerem Tunçeri (Real Madrid), Doğuş Balbay (Texas Longhorns)

-MEHMET OKUR SAKATLIĞI NEDENİYLE KADRODA YOK-

NBA takımlarından Utah Jazz'da forma giyen Mehmet Okur, sakatlığı nedeniyle milli takım kadrosuna alınmadı.

Mehmet'in yanı sıra İbrahim Kutluay, Kaya Peker, Ermal Kurtoğlu ve Fatih Solak gibi oyuncular da kadroda yer almazken, Kerem Tunçeri uzun bir aradan sonra aday kadroya alındı.

-ELEME GRUBUNDAKİ İLK MAÇ 3 EYLÜL'DE-

Eleme maçlarını eylül ayında oynayacak milliler, 16 Temmuz'da İstanbul'da kampa girecek ve hazırlık çalışmalarına başlayacak.

Milli takım, eleme grubu maçlarında (C) Grubu'nda Fransa, Belçika ve Ukrayna ile karşı karşıya gelecek.

Grubundaki ilk maçını 3 Eylül'de sahasında Ukrayna ile yapacak ''12 Dev Adam''ın diğer karşılaşmalarının tarihleri şöyle:

6 Eylül Belçika-Türkiye
10 Eylül Türkiye-Fransa
13 Eylül Ukrayna-Türkiye
17 Eylül Türkiye-Belçika
20 Eylül Fransa-Türkiye

Bu arada, 2009 Avrupa Şampiyonası'nda eleme turu müsabakaları, 4'er takımlı 3 grup ve 5 takımlı bir grup halinde oynanacak. Gruplarında ilk sırayı alan ekipler ile en iyi ikinci 3 takım finallerde mücadele etmeye hak kazanacak. Finallere katılacak son ülke ise İlave Takım Belirleme Turu'nun ardından belli olacak.

BASKETBOL FEDERASYONU BAŞKANI DEMİREL: ''ELEMELERDE BAŞARILI OLUP, 2009'DAKİ FİNALLERE KATILACAĞIMIZA İNANIYORUM''

Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, (A) Milli Erkek Basketbol Takımı'nın eleme maçlarında başarılı olup 2009 Avrupa Basketbol Şampiyonası finallerine katılacağına inandığını söyledi.

Demirel, Esma Sultan Yalısı'nda aday kadronun açıklanması için düzenlenen ve Milli Takım antrenörü Bogdan Tanjevic, Basketbol Federasyonu Genel Sekreteri Ali Özsoy, (A) Milli Takım Menajeri Harun Erdenay, Milli Takımlar İdari Menajeri Barbaros Akkaş ile milli takım yardımcı antrenörü Aziz Bekir'in katıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, milli takımın hazırlıklarını ciddi bir şekilde yapacağını söyledi.

Milli takımın 1993 yılından bu yana her Avrupa Şampiyonası'na katıldığını belirten Demirel, ''Milli Takım 2009'daki finallere iştirak etmek için hazırlıklarını en ciddi şekilde yapacaktır. Sporla dolu günler yaşadığımız böyle bir günde futbol milli takımımıza da başarılar diliyorum. Şampiyonada iyi derece elde etmeleri bizi sevindirecektir. İnşallah biz de eleme müsabakalarında başarılı olarak gelecek yıl Polonya'da başarılı olacağız'' diye konuştu.

Demirel, eleme grubundaki rakipleri Fransa, Ukrayna ve Belçika'nın güçlü ekipler olduğunu kaydederek, ''Elemelerin hem Türk basketbolu hem de Türk sporu için iyi geçmesini diliyorum'' diyerek sözlerini tamamladı.

-TANJEVİC:''GENÇ BİR KADRO KURDUK''-

Demirel'den sonra söz alan Milli Takım Antrenörü Bogdan Tanjevic ise kadroyu genç ve yetenekli oyunculardan kurmaya çalıştıklarını söyledi.

Takımda Hidayet ve Ömer Onan gibi deneyimli oyuncuların da bulunduğunu ifade eden Tanjevic, ''Bu oyuncularımız gençlere yol gösterecek. Hedefimiz 2009'daki şampiyonaya katılmak, eleme maçlarını kazanmak. Bu kadro yeterli güce sahip'' dedi.

Bu kadroda yer alan oyuncuların en az 8-9'unun 2010'daki Dünya Şampiyonası'nda da yer alacağını ifade eden Tanjevic, ''2009'daki Avrupa Şampiyonası için kimseye kapıların kapanmadığını da söylemek istiyorum. Bu sene çağırmadığımız oyuncuları seneye kadroya çağırabiliriz'' diye konuştu.

-MEHMET OKUR VE DİĞERLERİ-

NBA'de forma giyen Mehmet Okur'un kadroya alınmamasıyla ilgili olarak da Tanjevic, ''Mehmet Okur, bu sene ağır bir sakatlık geçirdi ve bu yaz boyunca sakatlıklarını düzeltmek için çalışmasını istiyoruz'' şeklinde konuştu.

Tanjevic, kadroda İbrahim Kutluay'ın yerine Ömer Onan'a fırsat tanıdığını dile getirerek, ''Ömer muazzam bir sezon geçirdi ve İbrahim'den daha genç. Ayrıca Cenk Akyol'u ön plana çıkarmak istiyorum. 2010'da ondan faydalanacağız'' diye konuştu.

-KAYA, FATİH VE ERMAL-

Kaya Peker, Fatih Solak ve Ermal Kurtoğlu'nun da kadroda olmadıklarını belirten Tanjevic, bu konuda şunları söyledi:

''Ermal benimle konuşup yaz boyunca hayatında çok önemli değişiklikler olacağını ve bu yazı milli takımda geçirmemeyi istedi. Kaya Peker ve Fatih Solak'ın'ın yerine Fenerbahçe'de oynayan 3 oyuncumuzu kullanmak istiyorum. Bu sene çok iyi bir sezon geçirdiler. 3 tane dana önce çağırmadığım oyuncu var. Ersin, Sinan ve Ümit. Doğuş ve Barış Hersek genç milli takımdan sonra bizim takıma katılacak. Bize ne kadar faydalı olacaklarını kamp süresince göreceğiz.''

Tanjevic, son yıllarda hep kadroya çağırdığı Hakan Demirel için de ''Son senelerde Hakan Demirel'i çağırıyordum. Onu çağırmadım. İleriki seneleri iyi kullanıp, milli takıma dönmesini ümit ediyorum. İstediğim performansı sergilemeyince bu kararı aldım'' dedi.

-KEREM TUNÇERİ-

Kerem Tunçeri'yi milli takım kadrosuna almasıyla ilgili bir soruyu da Tanjevic, şöyle yanıtladı:

''Dünya şampiyonasına gitmeden önce Kerem büyük bir sakatlık geçirdi ve milli takıma katılamadı. Dünya Şampiyonası'nda oyun kurucularımızdan memnunduk. Bu nedenle Avrupa Şampiyonası'nda aynı kadroyla devam etmek istedik. 2009'da tecrübesinden yararlanacağız. Ayrıca Real Madrid'de iyi performans gösterdiğini ve basketbolunu geliştirdiğini düşünüyorum. Bu nedenle kadroya çağırdım.''

Tanjevic, Mirsad Türkcan'ı yaşından dolayı kadroya almadığını, 2010 Dünya Şampiyonası'nda 30 yaş üzerinde olan oyuncularla oynamamaya çalışacaklarını da sözlerine ekledi.

Toplantıda daha sonra Milli Takım Menajeri Harun Erdenay ve Basketbol Federasyonu Genel Sekreteri Ali Özsoy, milli takımın programı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

16 TEMMUZ'DA İSTANBUL'DA ÇALIŞMALARA BAŞLAYACAK

2009 Avrupa Erkekler Basketbol Şampiyonası Eleme Grubu maçlarını 3-20 Eylül tarihleri arasında yapacak (A) Milli Takım'ın aday kadrosu bugün açıklanırken, millilerin kamp programları da belli oldu.

Hazırlıklarına 16 Temmuz'da İstanbul'da başlayacak olan milliler, 25 Temmuz Cuma gününe dek İstanbul'da çalışacak. 26 Temmuz'da Hong Kong üzerinden Macao'ya gidecek olan ''12 Dev Adam'', 31 Temmuz'da ABD, 2 Ağustos'ta da Litvanya ile hazırlık maçları oynadıktan sonra 4 Ağustos'ta İstanbul'a dönecek.

9 ve 10 Ağustos tarihlerinde Sırbistan ile 2 hazırlık maçı oynayacak olan milliler, 16-18 Ağustos tarihlerinde de Makedonya'ya giderek, Karadağ, Makedonya ve Romanya'nın katılacağı turnuvada mücadele edecek.

-SON SINAV EFES WORLD CUP-

(A) Milli Basketbol Takımı, 2009 Avrupa Basketbol Şampiyonası Grup Elemeleri öncesi son sınavını Efes World Cup'ta verecek.

Konya'da 28-30 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek turnuvaya Türkiye'nin yanı sıra İngiltere, Portekiz ve Bosna Hersek takımları katılacak.

AA