Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, günümüz Türkiye'sinde önemli siyasi görevler alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun aile kökenler tarihinde "Devlet gücüyle ve katliam yaparak yok etme" olayının simgesi haline gelen Dersim benzeri olaylar yaşandığını ileri sürdü.
 
Yurtsever, liderlerin kökenleriyle ilgili tarihi gerçekleri Osmanlı ve Cumhuriyet tarihi arşiv belgelerini inceleyerek ortaya çıkardığını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aile kökenleri hakkında araştırmalar yaparken 1851 tarihli ve kayıtlı bulunan öşür defterinde Rize'nin Pulihoz (Dumankaya) köyünde yaşayan köy ağası Bagatolu Memiş'in dedesi olduğu bilgilerine ulaştığını belirten Yurtsever, "Bagatoğlu sözcüğünün köken ismi olarak anlam kazanmasında Rize yöresinde yaşanan Tuzcuoğlu Memiş Ağa isyanına destek vermekten dolayı "İsyancı, direnişçi" anlamlarına geldiğini öğrendim. Tuzcuoğlu'ndan haraç almak isteyen Trabzon Valisi Süleyman Paşa'nın Padişah II. Mahmut ve o zamanki Osmanlı hükümetini yanlış raporlarla yönlendirmesi sonucu askeri kuvvetler kullanılarak Rize dağlarında yakalandı ve idam edildi. Rize dağlarında yaşayan ağaların tamamı Erdoğan'ın dedeleri de Memiş Ağa isyanına destek vermişlerdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın babası Ahmet Ağa, 1934 yılında soy ismi alınırken aile hatırası olarak bilinen sülale ismi 'Bagatoğlu'nun karşılığı olarak 'Erdoğan' soy ismini aldı" dedi.
 
DEVLET BAHÇELİ'NİN İDAM EDİLEN DEDELERİ
 
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin kökenler tarihini araştırırken Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde Fettahlı aşiret beylerinin 1817 yılında idam edilen dedeleri Ağca Bey ve kardeşi Ahmet'in mezarlarının da bulunduğu türbe ile karşılaştığını belirten Yurtsever, Osmanlı arşivinde bu olayı aydınlatan padişah onaylı çok sayıda Hattı Hümayun kod isimli belgeler bulduğunu söyledi. Adana Valisi'nin, öncelikle kendi çıkarları için fazladan vergi alma veya tehditle haraç alma amacına uygun olarak önce Karaisalı'daki Menemenci aşiret beyleri, sonra da Payaslı Küçükalioğlu Dede Bey üzerine askeri güç sevk ettiğini anlatan Yurtesever, "Menemenci beyleri 6 ay süren savaş sonrası yakalandılar mallarına el kondu, sürgüne gönderildi. Küçükalioğlu Dede Bey, kaçarak Bahçeli'nin dedelerinin aşireti Fettahlı'ya sığındı. Gavurdağları eteğindeki Sarvandi kalesinde Valilik askerleri ile gerçekleşen savaş sonrası Devlet Bahçeli'nin ailesinden 30'a yakın kişi öldürüldü. Aslında Adana Valiliği toplu katliam yaparak Bahçeli'nin aşireti Fettahlı'nın soyunu kurutmak istemişti" diye konuştu.
 
KILIÇDAROĞLU'NUN AİLESİNE YAPILAN KATLİAM
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tarihi ismiyle Dersim'in (Tunceli) Nazımiye ilçesinde yaşayan Horasanlı Türkmen asıllı Baba Kureyş neslinden gelen Alevi inanç ve kültürünü "dede" olarak yaşatan bir ailenin mensubu olduğunu kaydeden Yurtsever, Kureyşan Dede ailesinin "Cebeli" sülalesinden gelen Kemal Kılıçdaroğlu'nun aile ve akrabalarından 1936 yılında başlayan ve 1939 yılına kadar süren Dersim askeri harekatı çerçevesinde katledilenlerin sayısının 40 civarında olduğunu ailenin yaşlılarının açıkladığını söyledi.
 
Yurtsever, açıklamasının sonunda, "Günümüz Türkiye'sinin yönetiminde söz sahibi olan siyasi liderler Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bahçeli ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun aile/aşiret kökenler tarihindeki 'Devlet gücü kullanılarak katliam yapma olaylarını açıklarken 'Zulüm ile abad olanın akıbeti berbat olur' atasözünün unutulan tarihi gerçekleri hatırlattığını düşünüyorum. Devlet gücü kullanılarak yapılan katliamlardan dolayı 'özür dilenmesi' bir olgunluğun gereğidir" dedi.