Sağlık Bakanlığı"nın açıkladığı rakamlara göre 6 günde 53 kişi domuz gribinden can verdi. Toplam kayıp ise 93

Sağlık Bakanlığı, halk arasında “domuz gribi” olarak bilinen Pandemik grip nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 93"e yükseldiğini duyurdu. İlk ölümün gerçekleştiği 24 Ekim"den bu yana en fazla ölüm son bir haftada yaşandı; 6 günde toplam 53 kişi öldü.
Sağlık Bakanlığı, domuz gribi nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 93"e çıktığını bildirdi.
Bakanlıktan dün yapılan açıklamada, “Pandemik grip nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı maalesef 93 olmuştur” denildi. Pandemik grip sebebiyle hastanelerde yatan hasta sayısının 280 olduğu kaydedilen açıklamada, bu hastaların 59"unun takip ve tedavisinin yoğun bakım servislerinde sürdüğü, 15 hastanın da solunum destek cihazına bağlı olarak izlendiği vurgulandı.

Hastanede yatan hasta sayısı 249
Bakanlık 16 Kasım"da yaptığı açıklamada, domuz gribi sonucu yaşamını yitirenlerin sayısını 73 olarak açıklamıştı. Aynı açıklamada hastanelerde yatan hasta sayısı 249, yoğun bakımdakilerin sayısı 56, solunum destek cihazına bağlı olanların sayısı da 21 olarak kamuoyuna duyurulmuştu.

Haftada iki kez bilgi
Bu arada, Sağlık Bakanlığı İletişim Koordinatörü Osman Güzelgöz, H1N1 pandemi süreciyle ilgili genel vaka bildirimleri ve gelişmelerin, bundan böyle pazartesi ve perşembe günleri bakanlığın www.saglik.gov.tr adresindeki web sayfasında yer alacağını bildirdi.
Güzelgöz, süreçle ilgili bütün gelişmeleri hızlı, açık ve şeffaf biçimde medyayla paylaşacaklarını, her türlü bilgi ve konuk talebinin de 24 saat hizmet veren İletişim Merkezi"nden alınabileceğini dile getirdi.

Gün gün ölüm listesi
24 Ekim: 1 kişi
29 Ekim: 2 kişi
1 kasım: 3 kişi
3 Kasım: 5 kişi
4 Kasım: 4 kişi
5 Kasım: 4 kişi
6 Kasım: 2 kişi
7 Kasım: 2 kişi
8 Kasım: 4 kişi
9 Kasım: 3 kişi
10 Kasım: 6 kişi
11 Kasım: 4 kişi
13 Kasım: 20 kişi
16 Kasım: 13 kişi
19 Kasım: 20 kişi

DÜNYADA 65 MİLYON KİŞİ AŞILANDI
WHO: Aşı güvenli
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), domuz gribi aşısı olduktan sonra bazı kişilerin hayatını kaybettiğini, ancak ölümlerin aşılarla bağlantılı olmadığını belirlediklerini açıkladı.
WHO"nun aşı uzmanlarından Marie-Paule Kieny, “Aşı mevsimsel grip aşısı kadar güvenli” dedi. Ölümlerin araştırıldığını bildiren Kieny, bu duruma aşıların yol açtığına dair kanıt bulunamadığını söyledi. Kieny, dünya çapında salgına karşı 65 milyonu aşkın kişinin aşılandığını belirtti.
Öte yandan Portekiz"de biri 34 haftalık hamile olan iki hamile kadının aşı olduktan sonra bebeklerini kaybettikleri belirtildi.
Almanya"da domuz gribinden ölenlerin sayısı 24"e çıkarken Paul Ehrlich Enstitüsü aşının yan etkileri konusunda bir araştırma gerçekleştirdi. Ülkede şu ana kadar yaklaşık 1.5 milyon kişinin aşılandığı tahmin ediliyor. Yapılan araştırmada, bu kişilerden sadece 197"sinde çeşitli yan etkiler saptandığı ortaya çıktı. Hastalarda sıklıkla saptanan yan etkiler, aşı bölgesinde kızarıklık, baş ağrısı, ateş, yorgunluk ve kas ağrısı gibi genel şikâyetler. 53 vaka önemli semptomlar nedeniyle “ciddi” olarak sınıflandırıldı./milliyet