Gerginliğin yansıdığı yuvarlak masadaki zirvenin ardından 3 cümlelik bir açıklama yayınlandı. Açıklamada, “Gündemdeki meselelerin Anayasal düzen ve kanunlarımız çerçevesinde çözüme kavuşturulacağından vatandaşlarımızın emin olmaları ve bu süreçte kurumlarımızın yıpranmaması için herkesin sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiği hususları vurgulanmıştır” denildi.

BALYOZ Operasyonu"nda emekli orgenerallerin gözaltına alınmasından sonra Genelkurmay Başkanlığı"ndan yapılan “Ortaya çıkan ciddi durum” açıklamasıyla su yuzüne çıkan hükümet-Silahlı Kuvvetler gerginliği, dün Çankaya Köşkü"ne taşındı. Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ"un "çantaları" ile geldikleri üçlü zirveden, “Kurumların yıpranmaması için herkesin sorumluluk bilinciyle hareket etmesi” çağrısı çıktı. Orgeneral Başbuğ"un ayrı ayrı yaptığı haftalık olağan görüşme, Cumhurbaşkanı Gül"ün çağrısıyla dün Çankaya"da üçlü zirve olarak gerçekleştirildi. Gül, Anayasa"nın 104"üncü maddesinde kendisine verilen “Devlet organlarının düzenli uyumlu çalışmasını gözetme” görevini yerine getirmiş oldu.

3 saat sürdü

Köşk"e, ilk olarak saat 10.50"de Başbuğ, ondan beş dakika sonra da Erdoğan geldi. Toplantının yapılacağı odaya ise Gül"ün ardından önce Erdoğan, sonra da Başbuğ girdi. Ellerinde siyah bond çantaları bulunan Erdoğan ve Başbuğ, görüşme sırasında masaya getirecekleri belgeler ile evrakların bulunduğu çantalarını hemen ayaklarının dibine koydu. Görüşmeden sonra Gül, Erdoğan ve Başbuğ, öğle yemeğini de birlikte yedi. Erdoğan ve Başbuğ, saat 14.00"te Köşk"ten ayrıldı. Yemekle birlikte 3 saat süren zirvenin ardından Cumhurbaşkanlığı"ndan yapılan üç cümlelik açıklama aynen şöyle:

Çok kısa açıklama

“Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakan ve Sayın Genelkurmay Başkanı ile bu haftaki olağan görüşmelerini birlikte yapmayı uygun bulmuşlardır. Görüşmede son günlerde kamuoyunda tartışılan konular ayrıntılı bir biçimde ele alınmıştır. Bu bağlamda gündemdeki meselelerin Anayasal düzen ve kanunlarımız çerçevesinde çözüme kavuşturulacağından vatandaşlarımızın emin olmaları ve bu süreçte kurumlarımızın yıpranmaması için herkesin sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiği hususları vurgulanmıştır.”

Erdoğan: Gayet iyi geçti

Başbakan Erdoğan, Çankaya Köşkü"ndeki zirvenin ardından CHP"nin İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında verdiği gensoru önergesinin TBMM Genel Kurulu"ndaki görüşmelerini izlemek üzere Meclis"e geçti. Burada gazetecilerin toplantının nasıl geçtiği yönündeki sorularına Erdoğan, “Gayet iyi” yanıtını verdi. Erdoğan, Genel Kurul"a girmeden önce kuliste bazı milletvekilleriyle sohbet etti.

Zirve sonrası görüşmeler

Köşk"teki zirvenin ardından akşam saatlerinde Resmi Konuta geçen Erdoğan, burada Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin ile ayrı ayrı görüştü. Erdoğan"In görüşmeleri yaklaşık 30"ar dakika sürdü.

Yuvarlak masada sıkıntılı diyalog

ZİRVENİN başında görüntü alınırken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ arasında sıkıntılı bir diyalog yaşandı. Gül, “Mısır"a gidemediniz” dedi, Başbuğ bir yanıt vermedi. Gül, sorusunu ikinci kez tekrarlayınca Başbuğ, başını kısa bir süre kaldırarak, “Hııı” demekle yetindi.

Başbuğ, emekli generallerin Balyoz operasyonunda gözaltına alınması üzerine Mısır gezisini iptal etmek zorunda kalmıştı. Gül, gülümsemeye çalışırken, Başbuğ"un gergin olduğu dikkat çekti.

Zirvede Gül, Erdoğan ve Başbuğ, yuvarlak masa etrafında oturdu. Daha çok diplomatik görüşmelerde tercih edilen yuvarlak masada herkes birbirine eşit mesafede oturmuş oluyor ve oturma düzeni açısından bir kişi diğerine üstün görünmüyor. Çankaya zirvesinde, psikolojik olarak eşitlerin görüşmesi anlamına gelen yuvarlak masanın tercih edilmesi önem taşıyor.

Zirveden çıkan mesajlar

- Hükümet ve Silahlı Kuvvetler arasında bir gerginlik olduğu artık gizlenemez duruma gelmiştir.
- Cumhurbaşkanı Gül, çantalarıyla masaya oturacak kadar aralarında sorunlar yaşanan iki taraf arasında Anayasa"nın 104. maddesine dayanarak hakemlik yapmıştır.
- Erzincan ile başlayan yargı krizi ve Balyoz operasyonunda emekli orgenerallerin gözaltına alınması "mesele-leri"nin Anayasal düzen ve kanunlar çerçevesinde çözüme kavuşturulması için Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık gereken özeni gösterecek.
- Kurumların, yani yargı organları ve Türk Silahlı Kuvvetleri"nin yıpranmaması için herkes sorumluluk bilinciyle hareket edecek. Ak Partili bakan ve yöneticiler, Silahlı Kuvvetler"e suçlayan açıklamalar yapmayacak.

Hürriyet