Madencilik sektöründe faaliyet gösteren Soma Grubu, kazandığı dev ihaleyle bölgeye modern madencilik teknolojisi ve geniş bir istihdam olanağı sunacak.
 
130 milyon tonu aşkın kömür rezervi
 
Bağlık-İnağzı sahasında 130 milyon tonu aşkın kömür rezervi bulunduğu tahmin ediliyor. İhale şartlarına göre, ilk 2 sene arama çalışmaları yapılacak, sonraki 4 yılda ise yatırım süreci tamamlanacak. İhale, kömürün çıkarılması için de 30 yıllık süre öngörüyor. Madencilik faaliyetleri, deniz seviyesinden 400 metre derinlikten itibaren gerçekleştirilecek.
 
Türkiye’deki en kaliteli kömürün bulunduğu Zonguldak havzasından çıkarılacak koklaşabilir taş kömürü, hem sektöre, hem de Türk ekonomisine önemli getiriler sağlayacak. Demir çelik üretim safhasında kullanılan koklaşabilir taş kömürünün mevcut rezervi yeterli olmadığı için Türkiye, her yıl çok yüksek miktarda kömür ithal ediyor. İhalesi yapılan sahadan çıkan kömür, Türkiye’nin bu ihtiyacına önemli ölçüde katkı sağlayacak.
 
3 bin yeni istihdam olanağı   
 
Madencilik sektöründe 40 yıllık deneyime sahip Soma Grubu’nun, Türkiye’nin en önemli enerji ihalelerinden birini kazanmasından dolayı gurur duyduğunu belirten Soma Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan şunları söyledi: “Bu ihale bölgeye ve Türk ekonomisine büyük katma değer sağlayacak. En ileri teknolojinin uygulanacağı bir işletme oluşturmak için yaklaşık 200 milyon dolar yatırım yapacağız. İşletme faaliyete geçtiğinde bölgede 3 bin kişilik yeni bir istihdam olanağı yaratacağız. İleri teknoloji ve başarılı çalışma modelimizle, bölgenin modern madencilik için önemli bir cazibe merkezi haline geleceğini ve bu gelişim sürecinin Türk ekonomisine çok güçlü katkı sağlayacağına inanıyorum. Türk madenciliği açısından önemli bir adımı attık.”