İstihdamda en önemli payın perakende, finans, sanayi ve enerji tarafında olacağı belirtiliyor.

Sabancı Holding yönetimi, basın toplantısı ile 2011'i değerlendirdi, 2012 hedeflerini açıkladı. Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve üst yönetici (CEO) Zafer Kurtul'un katıldığı toplantıda ilk olarak bağlı şirketler ile faaliyet alanları anlatıldı. Toplantıda; 2011 rakamlarına değinen Zafer Kurtul'un verdiği bilgilere göre Sabancı Grubu'nun satışları yüzde 17 artışla 22,9 milyar lira oldu. Net kar 4,3 milyar lirayı bulurken, FAVÖK 1,1 milyar lira seviyesine geldi. 2011 yatırımları yüzde 29 artışla 1,45 milyar dolara dayandı. Özkaynaklar da 14 milyar lirayı gördü.

Gruba bağlı 12 şirketin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda payı yüzde 12 oldu. Net aktif değeri ise 13 milyar dolara çıktı. Enerji tarafında 2011'de üç santral devreye alındı, Kurulu güç 1.653 MW'ı, portföy büyüklüğü 5.000 MW'ı aştı. Yenilenebilir enerji kapasitesi de 2.358 MW oldu. Banka tarafında Akbank'ın marka değeri 1 milyar 582 milyon dolara erişti. Perakende tarafında Carrefoursa, Teknosa ve Diasa gücünü artırdı. Toplamda 260 mağazası bulunan Teknosa'nın cirosu 1,7 milyar lirayı buldu. Perakendenin tamamında toplam satışlar yüzde 17, FAVÖK yüzde 70 arttı. Yine Çimentoda, geçen sene 72 milyon dolar yatırım yapıldı. Gelecek 5 sene için alana 200 milyon dolar yatırım hedefleniyor. Sanayide 2011 satışları yüzde 35, FAVÖK yüzde 62 arttı.

Toplantıda 2012 hedeflerinden söz eden Zafer Kurtul, "Holdingin toplam çalışanı 60 bini geçti. 2011'de 3 bin civarında istihdam yarattık. Bu sene, yine 3 bin adet istihdam etmeyi öngörüyoruz. Ağrlıklı perakende, finansal hizmetler, sanayi ve enerjide eleman alımı yapacağız." dedi. 2012 de cironun yüzde 20 büyüme ile 27,6 milyar liraya geleceğini aktaran Sabancı'nın CEO'su, özkaynakların yüzde 11 büyüme ile 15,6 milyar lira olacağını ifade etti. Toplam yatırımların 1,97 milyar dolar olacağını açıklayan Kurtul, bunun 1 milyarının enerji sektörüne gideceğini bildirdi.

Halka açık şirketlere yenilerini ekleyeceklerini duyuran Sabancı Holding CEO'su Kurtul, "Şu an 12 şirket halka açık. Net aktiflerin içinde bunların payı yüzde 65-70. Artık diğer şirketlerimizi de halka arz etmeyi planlıyoruz. 2012'de Teknosa, 2013'te Avivasa, 2014'te Enerjisa, 2015'te Aavivasa halka açılacak." ifadelerini kullandı. Ekonomik gelişmeleri de değerlendiren Zafer Kurtul, Türkiye'de mali ve makro dinamiklerinin kuvvetli olduğunu buna mukabil cari açığın önemli bir sorun haline geldiğini dile getirdi. Bu durumu enerji ve önemli emtialarda dışa bağımlılığa dayandırdı. Kurtul, büyümenın daralmasına bağlı olarak cari açığın bu sene 65-70 milyar dolara inebileceği tahmininde bulundu. 2012 için büyümeyi yüzde 4, enflasyonu yüzde 7, bütçe açığını yüzde 2 olarak öngören Kurtul, doların 1,80 seviyesinde kalacağını savundu.

SABANCI: TÜRKİYE YÜZDE 5 BÜYÜME ELDE EDEBİLİR

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ise "Malum, 2011 sıkıntılarla geçti. Arap uyanışı ve euro kaynaklı ekonomik bunalıma rağmen Türkiye, yüzde 8'i aşan bir büyüme elde etti. Bu bir başarı öyküsüdür. Burada girişimci ruh, ekonominin esnek doğası, esnek kur ve istikrarlı maliye politikalarımız ile güven ortamının rolü büyüktür." dedi. Avrupa Merkez Bankası'nın kıtayı rahatlatacak kararları ve Yunanistan'a yapılan yardımların riski daralttığını anlatan Sabancı, şunları kaydetti:

"Diğer yandan ABD'de seçim senesi; böyle bir ortamda yüzde 3 büyümesi tüm dünya için olumludur. Asya ülkeleri 2011'de belirgin biçimde büyüdüler, 2012'de de bu trendi devam ettirecekler. Çin, minimum yüde 8 büyüyeceğini taahhüt etti. Bunu yapacak gücü de var. Öte taraftan Arap Uyanışı'nın 2012'de de ekonomik etkilerinin 2011 den fazla olmasını beklemiyoruz. Önemli bir engelle karşılaşmazsak Türkiye'nin 2012 de yüzde 5 büyüme yakalaması sürpriz olmaz."

Ekonomide kırılgan alanlara bağlı olarak cari açığın görüldüğünü vurgulayan Sabancı, şöyle devam etti:

"Hedefimiz bu açığın belli bir seviyede, dengede olmasıdır. Onun için tasarrufu daha fazla teşvik etmeliyiz. Bireyler, şirketler ve iktidar olarak hepimiz daha fazla tasarruf etmeliyiz. Bunu birinci öncelik haline getirmeliyiz. Gelir dağılımında görülen iyileşme bunu yapabileceğimize işarettir. Kalkınma ve büyümeyi devamlı kılmak adına daha yapmamız gereken çok şey var. Bunun en önemlisinin yeni Anayasa yapma olduğunda ülke mutabık. Yeni Anayasa faaliyetlerinin bu sene, meyvelerini vermesini umuyoruz. Türkiye'nin ciddi hukuk reformuna ihtiyacı var. Kadın, çocuk, engelli, yerli yabancı yatırımcı için seçilmiş ve atanmış için bu reformlar önemlidir. Bunlarla birlikte 2012'de gri alanları giderecek, kayıtdışılığı daraltacak Vergi Reformu ve yeni Türk Ticaret Kanunu'nun belirtilen zamanda yürürlüğe girmesini ümit ediyoruz. Yerli ve yabancı yatırımcı için bunu mühim görüyoruz."

Güler Sabancı, 2011'in Sabancı Holding adına hedeflerin yakalandığı, başarılı bir sene olduğunu sözlerine ekledi.