Günün erken saatlerinde Citi'den gelen 8,29 milyar dolarlık zararın ardından Bank of America ve Merrill Lynch toplamda 17,1 milyar dolar zarar yazdı.

CİTİGROUP 4. ÇEYREKTE 8,29 MİLYAR DOLAR ZARAR ETTİ
Citigroup, 4. çeyrekte 8,29 milyar dolar bir başka deyişle hisse başına 1,72 dolar zarar etti. Böylece, banka 5 çeyrektir üst üste zarar etmiş oldu.
Banka, 2007 yılı 4. çeyrekte 9,8 milyar dolar (hisse başına 1,99 dolar) zarar açıklamıştı.
Bankanın gelirleri söz konusu dönemde yüzde 13 düşerek 5,6 milyar dolar oldu.
Citigroup"dan yapılan açıklamada, bankanın 2 ayrı birime ayrılacağı belirtilerek, Citicorp"un geleneksel bankacılığa devam edeceğini, Citi Holdings"in ise şirketin riskli varlıklarını elinde tutacağını bildirdi.
Geçen yıl sonlarında yöneticisi Robert Rubin"i kaybeden banka, yönetim kurulundan daha fazla ayrılış beklediğini ifade etti.
Hükümet, Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı (TARP) kapsamında 45 milyar dolar sermaye yardımında bulunduğu Citigroup"a, ayrıca batık varlıklarından kaynaklı zararları için 306 milyar dolar garanti sağlamıştı.
Citigroup Üst Yöneticisi Vikram Pandit, para piyasalarındaki emsalsiz bozulma ve zayıf ekonomi nedeniyle sonuçların baskı altında olmayı sürdüreceğini ifade etti.

BANK OF AMERİCA 1,79 MİLYAR DOLAR, MERRİLL LYNCH İSE 15,31 MİLYAR DOLAR ZARAR AÇIKLADI
Bank of America 4. çeyrekte 1,79 milyar dolar, Merrill Lynch ise 15,31 milyar dolar zarar açıkladı.
Charlotte merkezli Bank of America, geçen yılın son çeyreğinde 1,79 milyar dolar bir başka ifadeyle hisse başına 48 sent zarar açıkladı.
Banka, bir yıl önce aynı dönemde 268 milyon dolar veya 5 sent kar elde etmişti. Bank of America, geçen yıl genelinde ise 4 milyar dolar kar elde etti.
Bankanın net gelirleri ise yüzde 22 artarak 15,68 milyar dolar oldu.
Sorunlu Varlıkları Kurtarma Planı (TARP) çerçevesinde 25 milyar dolar
sermaye aktarılan bankaya hükümet bugün 20 milyar dolar daha enjekte etmeye karar verdi.
Bank of America, satın aldığı Merrill Lynch"in batık varlıklarından kaynaklı zararlar için de 118 milyar dolar devlet garantisi aldı. Potansiyel batık varlıkların 10 milyar dolarını Bank of America, 10 milyar dolarını ise hükümet, batık varlıklardan kaynaklı zararın 20 milyar doları aşması halinde yüzde 90"ını hükümet ve yüzde 10"unu ise banka karşılayacak.
Öte yandan, Bank of America tarafından satın alınan Merrill Lynch de 4. çeyrekte 15,31 milyar dolar zarar etti.
Merrill Lynch"ın zararında, riskli varlıklara ilişkin zarar yazması etkili oldu.

MİLLİYET