Davanın aylar önce tahliye edilen önde gelen sanıkları E. Org. Tolon ve Aygün Silivri'de bir araya geldi.


Darbe iddialarının ağırlıkta olduğu ikinci davada, emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, eski İstanbul Organize Suçlar Şubesi Müdürü Adil Serdar Saçan, Gazeteci Tuncay Özkan, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt"ün eşi Ferda Paksüt ve ATO Başkanı Sinan Aygün de aralarında bulunduğu sanıklar iddialara yanıt verecekler.

1 yıldır içerdeler

Sanıklardan Saçan, Çapan, Özkan ve emekli Albay Hasan Atilla Uğur tutuklandıktan 1 yıl, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz 6 ay, gazeteci Mustafa Balbay 4.5 ay sonra hakim karşısına çıkacak. Hastanede tedavileri devam eden tutuklu sanıklar Levent Ersöz, Hasan Atilla Uğur ile tutuksuz sanık emekli Albay Arif Doğan"ın duruşma salonuna gelmedikleri takdirde ifadeleri bulundukları yerde alınabilecek. İkinci davanın ana dava ile birleştirilmesi talebi, sanıkların ifadeleri bittikten sonra değerlendirilecek. 1909 sayfalık ikinci iddianame, 25 Mart 2009"da davanın görüldüğü İstanbul 13"üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.

İlk gelenler Tolon ve Paksüt

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan 740 kişi kapasiteli salonunda görülen davanın ilk duruşmasına, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'ın da aralarında bulunduğu 16 tutuklu sanık katıldı.

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, ATO Başkanı Sinan Aygün, gazeteci Emin Şirin ve Ferda Paksüt'ün de aralarında olduğu 28 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu.

Tutuklu sanıklar emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve emekli Albay Hasan Atilla Uğur ile tutuksuz sanıklardan emekli Orgeneral Mehmet Şener Eruygur, İlker Güven, Arif Doğan, Ercüment Ovalı, Murat Avar, Siyami Yalçın, Levent Temiz, Merdan Yanardağ ve Hakan Şanlı ise duruşmaya gelmedi.

Hakkında yakalama kararı bulunan firari sanık Turhan Çömez ise yakalanamadığı için duruşmada hazır edilemedi.

Salona önce tutuklu sanıklar, ardından da tutuksuz sanıklar alındı. Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, duruşmaya katılan sanıkları tespit ettikten sonra duruşmayı başlattı.

Başkan Şengün, birinci “Ergenekon” davasında aldıkları her sanık için 3 avukat sınırlamasına ilişkin kararın bu davada da geçerli olduğunu bildirdi.

Bu arada, bazı avukatlar salona ilk etapta alınmamalarına sözlü olarak tepki gösterdi. Bunun üzerine Başkan Şengün, bütün avukatları salona aldı.