Doğan Grubu'nun 28 şirketinin yüzde 34'ünü sattığı belirlendi. Usulsüzlüğü saptayan Maliye müfettişleri durumu RTÜK'e bildirildi. RTÜK, Doğan'a usulsüzlüğü gidermesi için 3 ay süre verdi. Bu sürenin sonunda yayın lisansı iptali gündeme gelecek.

Doğan Yayın Holding'in (DYH) 26 Aralık 2006 tarihinde Alman Axel Springer'e devrettiği hisselerin oranının yüzde 25'lik yasal ortak olma sınırını aşarak yüzde 34'lere ulaştığı belirlendi. Ayrıca sadece bir şirketinin yüzde 25'ini devretme hakkına sahip olan Doğan'ın Almanlar'a 28 şirketinin hisselerini sattığı saptandı. Grup, hisse devrini RTÜK'e bildirmezken usulsüzlük uyarısının Maliye Bakanlığı tarafından yapıldığı kaydedildi. RTÜK'ün de Doğan Grubu'na usulsüzlüğün düzeltilmesi için 3 aylık süre verdiği, sürenin 2010 yılı Ocak ayı ortasında dolacağı öğrenildi. Doğan Grubu, belirlenen sürede usulsüzlüğü gidermezse yayın lisansları iptal edilebilir.

TEK KURULUŞA İZİN VAR

RTÜK Üst Kurulu, Doğan Grubu'nun 26 Aralık 2006 tarihinde Alman Axel Springer'e yaptığı hisse devrinde, RTÜK mevzuatına aykırı davrandığını belirledi. Mevzuata göre bir yabancı kişi veya kuruma sadece bir TV ve bu TV'nin de en fazla yüzde 25 hissesi devredilebiliyor.

YASA HÜKMÜ AÇIK

Üst Kurul, Alman Axel Springer'e hisse devriyle ihlal ettiği RTÜK Yasası'nın 29. maddesinin (h) ve (ı) bendlerine göre düzeltmesi için Doğan Grubu'na 3 aylık süre verdi. Söz konusu yasanın h) bendinde; “Bir özel radyo ve televizyon yayın kuruluşunda yabancı sermayenin payı ödenmiş sermayenin yüzde 25'ini geçemez” denilirken, ı) bendi şöyle: “Bir özel radyo ve televizyon yayın kuruluşunda ortak olan gerçek veya tüzel yabancı kişi bir başka radyo ve televizyon kuruluşuna ortak olamaz.”

HİSSE DEVRİ DE RTÜK'TEN GİZLENDİ

RTÜK Kanunu'nun 29'uncu maddesinin j) bendi ise hisse devrinin Üst Kurula bildirilmesi şartını getiriyor. Grubun bu maddeyi de ihlal ettiği ortaya çıktı. RTÜK Kanunu'ndaki madde bendinde: “Radyo ve televizyon yayını izni verilen bir anonim şirketin hisse devirleri, devir tarihinden itibaren bir ay içinde, ortakların ad ve soyadları ile şirketin devri sonucunda oluşan ortaklık yapısı ve oy payları hakkındaki bilgilerle Üst Kurula bildirilir. Bu şirketlerin bir başka şirkete devri, bir başka şirketin devralınması, bir başka şirketle birleşme işlemlerinden önce, Üst Kuruldan gerekli bilgi ve belgelerle izin alınması zorunludur. Bu işlemler sonucunda şirket yapısında bu Kanun hükümlerinde öngörülen hususlara aykırılık oluştuğu takdirde Üst Kurulun vereceği süre zarfında bu aykırılık giderilmek zorundadır. Aksi halde yayın izni iptal edilir” deniliyor.


13 Ocak 2010'a kadar süre verildi

RTÜK Üst Kurulu, 13 Ekim Salı günkü toplantısında Alman Axel Springer kuruluşunun hissesinin yasal sınır olan yüzde 25'leri aştığı, yüzde 34'lere çıktığını belirlemeleri üzerine, 29'uncu maddenin h ve ı maddelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle Gruba, hisse devirlerindeki ihlalin düzeltilmesi için 3 aylık süre verdi. 3 aylık sürenin başlangıcının yapılan tebligat tarihinden itibaren geçerli olacağı öğrenildi. Buna göre, 2010 yılı Ocak ayının 13'ünde bu süre dolacak. Verilen süre içerisinde düzeltme yapılmaması halinde ise gruba bağlı yayınların izinlerinin iptali gündeme gelecek./yeni şafak