Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sözleşmeli avukat alacak.


Kurum ile sözleşme imzalayan avukat, kendi bürosunda çalışmaya devam edecek.

Yargıya intikal etmiş yaklaşık 260 bin dosyanın bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu, dosya sayısını azaltabilmek için "özel avukatlık hizmeti" satın alıyor. Bugüne kadar 125 avukatla sözleşme imzalayan kurum, bu sayıyı 400"e çıkarmak için harekete geçti.

Kurumun, kendi bünyesinde ise 400 kadrolu avukat görev yapıyor. Sözleşmeli avukatlarla birlikte kurumun, hukuki kapasitesi yüzde 100 oranında artırılmış olacak. Ancak bunun 260 bin dosyayı eritme konusunda ne kadar yeterli olacağı ise bilinmiyor.

Kimler başvurabilir?

81 ilde toplam 275 avukat alacak olan kurum; sözleşme imzalayacağı avukatlarda sosyal güvenlik hukukunda dava tecrübesi olma şartı arıyor. Ayrıca İstanbul, Ankara ve İzmir için staj süresi hariç asgari 5 yıl; diğer iller içinse asgari 3 yıl mesleki deneyim istiyor. Başvuranlar içinde sigorta ve iş hukuku alanında master veya doktorası bulunanlara öncelik tanınacak.

SGK; İstanbul için 60 avukat, Ankara için 26, Konya için 15; İzmir ve Mersin için de 10"ar avukat ile sözleşme imzalayacak. Diğer illerde ihtiyaç duyulan avukat sayısı ise başvuru formlarının ekinde belirtiliyor. Avukatların görev yapacakları illerde ikamet etmeleri bir diğer şart olarak ileri sürülüyor.

Sözleşmeli avukat, Kurum hakkında açılmış veya açılacak davalar ile icra takiplerinin ve kurumun müdahil olması gereken ceza davalarının takibi ve sonuçlandırılmasıyla yükümlü olacak. Başvuran avukatın idari ve adli bakımdan kurumla ihtilaflı olmaması gerekiyor.

Cazip Ücret

SGK ile sözleşme imzalayan avukatlara aylık, Türkiye Barolar Birliğince hazırlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi verilecek. 2009 için yaklaşık 700 liralık bu tutarın yanı sıra lehte sonuçlanan davalarda yargının hükmettiği vekalet ücretinin tamamı sözleşmeli avukata ödenecek. Bir kurum yetkilisi, birçok kamu kuruluşunda vekalet ücretinin tamamının değil bir kısmının sözleşmeli avukata ödendiğini belirtirken; kendilerinin iyi avukatların başvurularını özendirmek için hükmedilen vekalet ücretinin tamamını verdiklerini söyledi.
Başvuruların Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü ile Baro Başkanlıkları ve Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesi kanalıyla kabul edilecek.