Yeryüzünün en eski sanatlarından, ''yaşamın aynası'' tiyatronun şenlik havasında yaşandığı ''Dünya Tiyatro Günü'', yarın dünyanın dört bir yanında kutlanacak.

Bu özel gün için çeşitli etkinlikler hazırlanırken, Devlet Tiyatroları (DT), perdelerini ücretsiz olarak açacak. Devlet Tiyatroları 26 değişik sahnede 26 oyunu ücretsiz sahneleyecek. DT, 11 bölgedeki 24 sahnesinde ve 2 turne sahnesinde ücretsiz temsil verecek.

Ankara Devlet Tiyatrosu, Büyük Tiyatro'da ''Kerbela'', Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde ''Dün Gece Yolda Giderken Çok Komik Bir Şey Oldu'', Şinasi Sahnesi'nde ''Bir Savaş Hikayesi'', Küçük Tiyatro'da ''Kahramanlar Öldü mü?'', Akün Sahnesi'nde ''Bir Delinin Hatıra Defteri'', Altındağ Tiyatrosu'nda ''İçlerinden Hangisi'', Stüdyo Sahnesi'nde ''İşte Baş İşte Gövde İşte Kanatlar'' adlı oyunları seyirciyle buluşturacak.

İstanbul Devlet Tiyatrosu, Cevahir Salon 1'de ''Bırdy'', Cevahir Salon 2'de ''Karanlık İşler'', Üsküdar Stüdyo Sahne'de ''Baştan Çıkarma'', Küçük Salon'da ''İki Çarpı İki'', Küçük Çekmece DT'de ''Ne Dersin Azizim'', Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezi Feridun Karakaya Sahnesi'nde ''Pir Sultan Abdal'', Tekirdağ'a yapacağı turnede ''Herkes Sihirbaz Olacak'' oyunlarını ücretsiz sahneleyecek.

İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi'nde ''Şili'de Av'', Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi'nde ''Barut Fıçısı'', Konak Melek Ökte Sahnesi'nde ''Kadın ile Memur'' ile seyircinin karşısında olacak.

Bursa Devlet Tiyatrosu AVP Sahnesi'nde ''Özgürlük Oyunu'', Trabzon Devlet Tiyatrosu Atapark Haluk Ongan Sahnesi'nde ''III. Richard'', Ordu Kültür Sanat Merkezi'ne yapacağı turnede ''Ben Feuerbach'', Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Orhan Asena Sahnesi'nde ''Görünmeyen'', Antalya Devlet Tiyatrosu Haşim İşcan Kültür Merkezi Sahnesi'nde ''Sırça Kümes'', Erzurum Devlet Tiyatrosu Devlet Tiyatrosu Sahnesi'nde ''Asiye Nasıl Kurtulur'', Konya Devlet Tiyatrosu Devlet Tiyatrosu Sahnesi'nde ''Suskunlar Kapısı'', Sivas Devlet Tiyatrosu Atatürk Kültür Merkezi Sahnesi'nde ''Bekçi Murtaza'', Van Devlet Tiyatrosu Kültür Merkezi Sahnesi'nde ''Masanın Altında'' adlı oyunları ücretsiz sahneleyecek.

Öte yandan, sanatseverler, ücretsiz biletlerini Devlet Tiyatroları gişelerinden ya da ilgili müdürlüklerden temin edebilecek.

-''DÜNYA TİYATRO GÜNÜ'' BİLDİRİSİ...-

Her yıl bir tiyatro sanatçısının kaleme aldığı ''Dünya Tiyatro Günü'' bildirisini bu yıl usta sanatçı Ali Poyrazoğlu hazırladı.

Poyrazoğlu, bildiriye, ''Bence tiyatro, küçükken annelerimizin ya da şanslıysak, onlarla yaşayabilmişsek, büyükannelerimizin ellerimize taktığı yün çilelerine benzer. Hani 'Tak bakayım şunu, sana bir kazak öreyim' derler. Uzatırsın iki elini. Geçiriverirler yün çilesini. Alırlar yünün ucunu, başlarlar sarmaya, top yapmaya. Siz açarsınız onlar sarar, siz açarsınız onlar sarar. Rengarenk yün çileleri top olur, örmeye hazır hale gelir. Kazak olur, kaşkol olur, eldiven olur, yaşamı ısıtır. Tiyatro dediğiniz de böyle bir şeydir işte. Sizi sarar sarmalar, yaşamınızı ısıtır'' sözleriyle başladı.

-''BİZ AÇARIZ ÇİLEYİ SİZ SARARSINIZ''-

Usta sanatçı Poyrazoğlu, bildiride şunları kaydetti:

''Biz oyuncular her akşam geliriz sahnenin üstüne, ellerimize insanla ilgili bin bir düğümü olan rengârenk yün çilelerini takarız, başlarız açmaya. Yünün bir ucunu da sizlere, sahneden aşağıya seyircilere atarız. Onlar da başlarlar sarmaya, top yapmaya. Biz açarız onlar sarar, biz açarız sizler sararsınız sayın izleyiciler, saygıdeğer seyirciler.

Biz açarız çileyi, siz sararsınız. Biz asılırsak da yün kopar, seyirci çok çekerse de. İki taraf da büyük bir dikkatle işini yapar. Oyunun sonunda bizim elimizdeki yün çileleri biter. Yünün ucu sahneden salona kayar...

Ve sevgili seyirciler, çıkar gidersiniz tiyatrodan yüzünüzde çiçek açmış gülücüklerle, zihninizde bin bir renkli yün topçuklarıyla. Sorarsınız, 'Ne kaldı bende oyundan geriye? Ne kaldı bende?'

Oysa bilmezsiniz ki ya da çok iyi bilirsiniz ki zihin alır, biriktirir, sıralar, dosyalar, yerleştirir. Üstüne düşünmeye, fikir üretmeye, yorum yapmaya başlar.

İşte tiyatroda da aynı şey olur. Çıkarsınız oyundan zihninizde rengârenk yün topçuklarıyla. Başlarsınız kafanızın içinde çevirmeye. Kah güler, kah hüzünlenir, kah coşup oyunu yeniden yaratmaya koyulur zihin...''

-''İYİ BİR TİYATRO SEYİRCİSİ DE TİYATROCUDUR''-

Her seyircinin oyunu yeniden zihninde yazdığını kaydeden Ali Poyrazoğlu, bildiride şu ifadelere yer verdi:

''Tiyatro sanatını vazgeçilmez kılan şey, izleyicilerini birer yaratıcı çizgisine yükselten bu büyüde gizli. Bir gün bir bakarsınız ki yünün ucunu yakalayıp atmışsınız birine, başlamışsınız anlatmaya; kendi yorumunuzu eklemeye yüne. Karşınızdaki de kapmış yünü, açıp iki elini başlamış yeniden çile yapmaya. Siz açarsınız o sarar, siz açarsınız onlar sarar. Tiyatro dediğiniz elden ele, yürekten yüreğe dolaşan yün çilecikleridir. Bir de bakmışsınız tiyatro elden ele.

Bu işin yüzde ellisi sizsiniz, siz seyirciler, yüzde ellisi de biziz, oyuncular. Tiyatronun iki temel ögesi, oyuncuyla izleyici karşı karşıya gelmeden tiyatro dediğimiz mucize gerçekleşmiyor. İzleyicilerle oyuncular karşı karşıya gelmeden, insan kadar eski, insan üstüne düşünme, insana bakma, eğlenirken insanı ve dünyayı yorumlama, yeniden yaratma eylemi gerçekleşmiyor.

Yani efendim uzun sözün telgrafı, bizler meslektaşız. İyi bir tiyatro seyircisi de tiyatrocudur. Benim meslektaşımdır. Giden, okuyan, izleyen, parasını ayıran, izledikleri üstüne fikir üreten, çağdaş, uygar yaşama gönül vermiş insanlar benim meslektaşlarımdır. İzlediklerini başkalarıyla paylaşan, onların da tiyatroya gitmesini sağlayan sevgili tiyatroseverler, benim meslektaşlarım... Onlarla birlikte gerçekleştiriyoruz tiyatro denen mucizeyi. Yıllardır hep sizler bizleri alkışladınız, şimdi de biz sizleri alkışlıyoruz sevgili meslektaşlarımız. Yaşam boyu birlikte eğlenip, insana ayna tutup, o aynada kendini arama sevincimizin, şenliğinin devam etmesi dileklerimle.''

A.A.