EPDK'ya ithalat lisansı almak üzere başvuran şirketler arasında OMV, Aygaz, Zorlu, Aksa, Demirören, Turcas'ın yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki olan İstanbul Enerji de yer alıyor.


EPDK Kurul Kararı çerçevesinde Batı hattından özel sektör tarafından getirilecek gaz miktarı 1 Ocak 2012'den itibaren 2014'e kadar yıllık dörder, 2015 yılında 5, 2016 yılı sonrası 6 milyar metreküp olarak belirlendi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Türkiye'nin batı hattından doğalgaz ithal etmek üzere çok sayıda şirketin başvurmuş olmasını memnuniyet verici bir gelişme olarak değerlendirdi.

EPDK olarak doğalgaz ithalatının serbestleşmesi, ithalat ve toptan satışının rekabete açılmasını istediklerini belirten Köktaş, bu sayede özel sektörün bu işi piyasa koşullarında yapabileceğini sürekli savunduklarına dikkat çekti.

EPDK Başkanı Köktaş şöyle konuştu:

''Batı hattından gaz getirmek için aralarında dünyanın önemli şirketleri ve ülkemizin önemli holdinglerinin de olduğu şirketin başvurması son derece önemli. Bu şirketler Gazprom ile anlaşma yaparak getirecekleri gaza müşteri bulacaklarını düşünüyorlar. Bu durumu bu alanında rekabetçi bir yapıya kavuşacağının önemli bir göstergesi olarak değerlendiriyorum.''

-Eksikler için 10 gün

Köktaş, mevzuatları gereği başvuru yapan şirketlerin, ithalat lisansı alabilmeleri için 10 işgünü içerisinde aralarında Gazprom Export ile doğal gaz alım satım kontratları da dâhil olmak üzere eksik evraklarını tamamlayarak EPDK'ya sunmaları gerektiğini aksi halde başvuruların reddedileceğini vurguladı.

-Başvuran şirketler

Edinilen bilgilere göre, EPDK'ya ithalat lisansı almak için başvuran şirketler şunlar:

Aygaz, OMV, Demirören, Zorlu, Aksa, Kor Doğal Gaz, Turcas, Gazon, İstanbul Enerji, Naturgaz, Egegaz, Enerco, Bosphorus, Avrasya Gaz, Akfel, Gazline, Gazport, Bir Enerji, Doğal Enerji, Çeşme Gaz, Hattuşa, Saf Doğal Gaz, OPM Enerji, Kibar, Maya, Sezar Tekstil.

AA