Ayşe Yeşin'in haberine göre Formula 1"in patronu Bernie Ecclestone, organizasyonun İstanbul ayağının sözleşme bedelini iki katına çıkarttı. 2005"ten bu yana İstanbul Park"ta yapılan dev organizasyon için yıllık 13.5 milyon dolar ödenirken, Formula 1"e ev sahipliği için Türkiye 2011"den itibaren 26 milyon dolarlık bir maliyetin altına girmek zorunda kalacak.

Formula 1 grand prix müsabakalarının 2011 ve sonrası takvim çalışmaları çerçevesinde Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak"a bir yazı gönderen Ecclestone, yeni sözleşme koşullarını 26 milyon dolar olarak açıkladı.

Ecclestone, bu ay sonuna kadar kendilerine yanıt verilmesini isterken, teklifin kabul edilmesi halinde Formula 1"in İstanbul ayağının devam edeceğini ifade etti.

Organizasyona talebin çok olduğu belirten Ecclestone, başta Hindistan olmak üzere pekçok ülkenin Formula 1 Grand Prix yarışlarını almak için 30 milyon dolar para önerdikleri ileri sürdü.

Formula 1"in İstanbul ayağı için istenen ücretin 3. dünya ülkelerine uygulanan tarife üzerinden konulduğunu belirten Türk yetkililer, Avrupa"daki fiyatlandırmaya dikkat çekerek Fransa, İtalya ve Almanya gibi ülkelerde Formula patronunun 1.5 ile 4 milyon dolar arasında talepte bulunduğunu kaydetti.

SOFUOĞLU'NDAN DA BİLGİ ALDI

Bakan Özak, Otomobil Sporları ve Motosiklet Federasyonları Başkanları ile birlikte Dünya Süpersport şampiyonluğunu kazanan Kenan Sofuoğlu"dan da konuyla ilgili bilgi aldı.

Otomobil Sporları Federasyonu Formula 1"in İstanbul ayağının devam etmesi gerektiğini savunurken, Motosiklet Federasyonu, İstanbul Park"ta Supersport, Superbike ve MotoGP yarışlarının yapılmasının çok daha yararlı olacağı görüşünü ortaya attı.
Motosiklet yarışlarının çok daha popüler olduğu, daha fazla seyirci çekeceği ve organizasyon ücretinin de en yüksek 2 milyon doları çıkacağı belirtildi.

KARARI BAŞBAKAN VERECEK

Formula 1 İstanbul Park ile ilgili federasyon görüşleri ve diğer bilgiler toplanırken, Bakan Özak"ın dosyayı önümüzdeki günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"a sunacağı bildirildi.

2005"ten bu yana yıllık ücret olan 13.5 milyon doları ödeyen Maliye Bakanlığı"ndan da bu artışla ilgili görüş alınacağı vurgulandı. Aralık ayı sonuna kadar Türkiye"nin bu konuda vereceği kararı Formula 1"in İstanbul etabının kaderini belirleyeceği vurgulandı.

TEHLİKE YAŞADI

2006 yılındaki yarışta Ferrari pilotu Brezilyalı Flip Massa"ya ödülünü KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat"ın vermesi, organizasyonun tarafsızlığına gölge düşürdüğü gerekçesiyle tartışma yaratmış, Türkiye"nin bir sonraki yıl yarış takviminden çıkması tehlikesi yaşanmıştı. Ancak Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) yaptığı kritik toplantıda Türkiye"yi yarış takviminden çıkarmak yerine 5 milyon dolar para cezası vermiş, yapılan itiraz sonrası bu ceza yarı yarıya indirilmişti.

İNGİLTERE'DEN ALDI

İngiltere"deki Silverstone Pisti"nden 17 yıl için 300 milyon sterlin alan Formula 1"in başkanı ve CEO"su Bernie Ecclestone, bu rakamın normalde isteyeceğinin çok çok altında olduğunu söylemiş, sadece Britanya GP"sini bitmemesi için bu öneriye razı olduğunu açıklamıştı. Anlaşmanın duyurulmasıyla birlikte geçen sezon sadece 662 bin sterlin kâr ettiğini açıklayan Silverstone Pisti, 2010 sezonu biletlerine şimdiden yoğun bir talebin var olduğunu bildirmişti.

2008'DE TAKVİYE

Formula 1 organizasyonundaki aksaklığa Başbakan Tayyip Erdoğan, 2008"de müdahale etmişti. Geçen yılki organizasyon için 2008 Başbakanlık faaliyet bütçesinden, F1"e tam 16 milyon 830 bin dolar verilmişti.

214 MİLYON DOLARA ÇIKTI

Dünyanın en büyük spor organizasyonlarından biri olan Formula 1"in İstanbul ayağının yapıldığı İstanbul Park"ın temelini 10 Eylül 2002 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan attı.

25 Ay süren yapım sürecinde sıkıntılar yaşanırken, pistin yapımı önce İstanbul Ticaret Odası tarafından üstlenildi. Ardından Başbakan Erdoğan"ın talimatı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul İl Özel İdaresi de maliyete ortak oldu.

25 milyon dolara mal olması planlanan, ancak 214 milyon dolara çıkan İstanbul Park 2 milyon 215 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. Toplam uzunluğu 5 bin 378 metre olan pistte 6 sağa, 8 sola olmak üzere toplam 14 viraj yer alıyor. Seyirci kapasitesi 500 bin kişi olan İstanbul Park"ta 12 bin araçlık otopark da bulunuyor.

SEYİRCİ ERİDİ

İstanbul"da ilk Formula 1 Grand Prix"i 21 Ağustos 2005"te yapıldı. McLaren Mercedes"in Fin pilotu Kimi Raikkonen"in kazandığı bu yarışı 200 bin kişi izledi. 2006"da yapılan ikinci yarışta izleyici sayısı 135 bine düştü. 2007"de bu sayı 80 bine inince pistin işletmeciliğini yürüten FİYAŞ ve MSO firmaları zarar gördükleri gerekçesiyle İstanbul Park"ı 2021 yılına kadar Formula 1"in patronu Bernie Ecclestona"a kiraladı. 2008 yılındaki yarışı izleyenlerin rakamı 40 bine inerken, bu sene Jenson Button"un kazandığı yarışta ise tribünlere ancak 30 bin civarında Formula meraklısı geldi.

2005: 200 bin kişi
2006: 135 bin kişi
2007: 80 bin kişi
2008: 40 bin kişi
2009: 30 bin kişi