15 aydır fizik tedavi gören 25 yaşındaki genç kadın, şimdi de ''yürümeyi tekrar öğreten cihaz'' olarak adlandırılan ''lokomat'' (robotik yürütme cihazı) ile yeniden ayağa kalkmaya çalışıyor.

 

Tuğba Kaştan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşinin makine mühendisi olduğunu, tanıştıktan 1 yıl sonra evlendiklerini belirterek, ''Evliliğimin 5'inci ayında bu talihsiz kazayı yaşadım. 17 Haziran 2010 tarihinde, 5'inci kattan çamaşır asarken düştüm. 15 aydır bu haldeyim. Belim 3 yerden kırılmıştı ve belden aşağım felç olmuştu. Doktorlar, (En az 2 yıl hiç bir gelişme beklemememi) söyledi, ama ben azmimle, gördüğüm fizik tedavilerle ve doktorlarımın sayesinde az da olsa iyileştim. Sağ ayağımı geri kazandım, kullanabiliyorum'' dedi.
Kaştan, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesindeki doktorların, ''yürümeyi yeniden öğreten cihaz'' olarak bilinen ''lokomat''ı önerdiğini ve bu yüzden İstanbul'a geldiklerini kaydetti.
 
İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 45 gündür tedavi gördüğünü ifade eden Kaştan,''Artık yürüyecek aşamaya geldim. Sol ayağımı da kazandığım zaman inşallah ayağa kalkacağım. Umudumu hiç yitirmedim. Lokomat cihazının çok faydasını gördüm. Cihazla kaslarım çalıştığı için, yürüme dengem düzeldi. Lokomatla, eskisi gibi (sağlıklı nasıl yürünebilir), onu hatırladım. Bu cihazın, yürümemde çok büyük faydası oldu. Lokomat cihazına 6. girişim. Çok şükür faydasını gördüm'' diye konuştu.
 
-''EŞİMİN DESTEĞİ OLMASAYDI TOPARLANAMAZDIM''-
 
Kazadan sonraki 15 ayın, 10 ayını hastanelerde geçirdiğini bildiren Kaştan, şunları söyledi:
 
''Kaza sırasını hatırlamıyorum. İlk 1 aylık süreç, zihnimde hiç yok. İlk dönem, hastanede 3,5 ay yattım. 1 ay yoğun bakımda kaldım. Daha sonra 5 ay evde kaldım. Sinirlerim biraz toparlandıktan sonra Ankara'ya fizik tedaviye gittim. Müthiş derecede hamdolsun ilerleme var. Sağ bacağımı çok rahat kullanabiliyorum, ama sol ayağım o kadar güçlü değil. Eşimin ve ailemin çok büyük desteği oldu. Eşimin desteği olmasaydı toparlanamazdım, toparlanmam mümkün değildi. Eşimin kazayı ilk geçirdiğim günden beri, bana söylediği tek bir şey var. (Sen varsan hayat benim için güzel, sen yoksan benim için hiçbir şey güzel değil). Ailemin de çok büyük desteği oldu. Annem hep yanımda, herkes iyileşmem için uğraşıyor. Bana hep moral verdiler, her şeyimle ilgilendiler.''
 
-''OLUMLU GELİŞMELER VAR''-
 
İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizyoterapist Elçin Özer de cihazı 1 yıldır kullandıklarını belirterek, ''Daha çok, yürüme bozukluğu çekenler, denge problemi, koordinasyon problemi bulunan hastalarımızda kullanıyoruz'' dedi.
 
Tuğba'nın tedavisiyle kendisinin ilgilendiğini aktaran Özer, şöyle konuştu:
 
''Tuğba'ya 10 seans tedavi uygulamayı düşünüyoruz. İhtiyaç olursa, tekrar devam edebilecek. Durumu, başlangıca göre çok iyi. Gün geçtikçe, aktif hareketi artıyor, yürümesi daha iyi konuma geliyor. Bunlar, düzenli egzersiz ve lokomat sayesinde oluyor. Lokomat, kasları çalıştırıyor, güçlenmeyi artırıyor. Olumlu gelişmeler var. Bu cihaz Türkiye'de yeni yeni biliniyor. Sanırım, lokomattan, Türkiye'de 4-5 tane var. Bu cihaz, beyinde var olan yürüme alışkanlığını hatırlatıyor. Beyni uyarmada yardımcı oluyor. Beyindeki yürüme fonksiyonunu uyarıyor. Eski alışkanlıkları hatırlatıyor.''
 
Cihazın, tedavi sürecini hızlandırdığını vurgulayan Özer, ''Cihazda sayısal verilerin olması çok iyi. Hastadaki gelişmeleri kolayca takip edebiliyoruz. Hastanın motivasyonunu sağlıyor. Hastada, ayağa kalkma hissi uyandırıyor. O açıdan çok iyi. Cihaza, çok fazla talep var. İnsanlar sıranın kendisine gelmesini bekliyor'' diye konuştu.