Enstitüde kurulu olan 6 laboratuarda çalışan 12 mühendis Ege tarımın gözbebeklerinden olan pamuk üzerinde incelemeler yapıyor. Yapılan araştırmalar neticesinde renkli pamuk dahi üreten mühendisler, yaptıkları çalışmaları sonunda pamuğu toprağa ekmeden özel kaplarda üretmeyi de başardılar.

Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız, İlçe Milli eğitim Müdürü Faruk Ercan ve Ak Parti İl Genel Meclis Üyesi Kadir Mutlu Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü"nü ziyaret ederek, enstitüde yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Enstitünün çalışmaları hakkında bilgiler veren Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Yüksel Kabakcı, “Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü 1934 yılında kurulmuş, ülke tarımında özel yeri ve ekonomik önceliği olan pamuk bitkisi konusunda detaylı araştırmalar yapan konu araştırma enstitüsü ve ülkesel koordinatördür. Ülkesel bazda pamukta veri toplamak, değerlendirmek, projeler hazırlamak, eğitim programları düzenlemek, pamuk araştırmalarında ülkesel koordinasyonu sağlamak gibi görevler üstlenmiştir” dedi.

Enstitü bünyesinde faaliyette olan “Islah ve Genetik Biriminde” ülkedeki pamuk üretim sahalarının ekolojilerine uygun yeni pamuk çeşitlerinin geliştirmekte ve mevcut çeşitlerin safiyetinin korunarak nüve tohumlukların üretiminin yapılmakta olduğunu açıklayan Kabakçı, “Bugüne kadar yapılan ıslah çalışmaları sonucunda 24 adet orta erkenci çeşit, 2 adet erkenci, 1 adet kuraklığa dayanıklı, 4 adet uzun lifli, 1 adet glandsız (Gossypolsüz Nazilli) ve 1 adet renkli olmak üzere toplam 33 adet pamuk çeşidi tescil ettirilmiştir. 2003 yılına kadar Enstitümüzde geliştirilen çeşitler elle toplanmaya çok uygun olduğundan geniş alanlarda ekilmiştir. Ancak son yıllarda ülkemizde pamukta makineli hasadın yaygınlaşması ve özel sektör tohumculuk firmalarının gelişmesi ile bu çeşitlerin ekim alanı daralmıştır. Piyasada yüksek bedelle satılan yabancı pamuk tohumlarına rakip olarak Enstitümüz tarafından makineli hasada uygun ve yüksek verimli GSN 12 pamuk çeşidi geliştirilerek 2007 yılında tescil edilmiş ve tohumu çoğaltılarak 2009 yılından itibaren satışına başlanmıştır” diye konuştu.

PAMUK GEN BANKASI

Enstitüde 2004 yılı sonlarında kurulan “Pamuk Gen Bankasında” yurt içi ve yurt dışında geliştirilen yeni pamuk çeşitlerinin saklanmakta ve bu materyallerin yurtiçi ve yurt dışı çeşit geliştirme çalışmalarında kullanılmakta olduğunu kaydeden Kabakçı, şunları söyledi: “Genetik stokta çeşit ve hat olarak 2009 yılı itibariyle 512 adet materyal mevcuttur. Klasik ıslah yöntemleri ile yapılan iyileştirme çalışmalarından günümüze kadar belirli seviyelerde sonuçlar elde edilebilmiş fakat gen havuzunun daralması ve fenotipe dayalı seleksiyon çalışmaları ile klasik ıslahta son noktaya gelinmiştir. Enstitümüzde Biyoteknoloji laboratuarı ile geliştirilen moleküler işaretleyicileri ve genom haritaları bitki ıslahında kullanılarak bitki ıslahçılarına yeni ufuklar ve imkânlar sunulmaktadır. Bu laboratuarda moleküler işaretleyiciler kullanılarak pamuk ıslahı yapılmakta, solgunluk hastalığına dayanıklı, verim ve lif kalitesi iyi çeşitler geliştirilmektedir. Enstitümüz bünyesinde bulunan Doku kültürü laboratuarı ile pamuğun bitki dokusundan bitki üretme çalışmaları başlatılmıştır. Bitki doku kültürü Aseptik şartlarda yapay bir besin ortamında hücre, doku veya organ gibi bitki kısımlarından (eksplant) kontrollu çevre koşullarında yeni doku, bitki veya bitkisel ürünlerin üretilmesidir. Yeni çeşit geliştirmek ve mevcut çeşitlerde genetik varyabilite oluşturmak, kaybolmakta olan türlerin korunması ve çoğaltılması zor olan türlerin üretiminde rutin olarak uygulanmaktadır. 2008 yılında başlayan Pamukta Hücre Süspansiyon Kültürü Yöntemi ile In vitro Rejenerasyon Araştırmaları projesiyle ekonomik öneme sahip mevcut tescilli çeşitlerin bazılarında hücre kültürü protokollerinin oturtulması amaçlanmıştır”/iha