TBMM Genel Kurulunda, Emniyet Genel Müdürlüğüne 30 bin kadro ihdas eden ve 25 bin öğretmen alımını da içeren kanun teklifinin 1. bölümü kabul edildi.

Temel kanun olarak görüşülen Bazı Kanunlarda ve 190 sayılı KHK'da Değişiklik Yapan Kanun teklifinin 1. bölümü ilk 10 maddeyi kapsıyor.

Teklif, polis teşkilatında ''Kıdemli başpolis memuru'' ve ''Başpolis memuru'' unvanlarını getiriyor.
Emniyet Genel Müdürlüğünce ihtiyaç duyulması halinde, belirtilen kriterlere göre seçilecek en az 10 yıl görev yapan veya 35 yaşından gün alan polis memurları arasından ''başpolis memuru'' kadrolarına, başpolis memuru olarak 6 yıl görev yapanlar arasından ''kıdemli başpolis memuru'' kadrolarına atama yapılabilecek.

Kabul edilen maddelere göre, Emniyet Genel Müdürlüğüne ihdas edilen 30 bin kadronun 20 bini polis memuru ataması için, 10 bini de ''kıdemli başpolis'' ve ''başpolis'' için kullanılacak.

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığına da 25 bin öğretmen alınacak.

Polis meslek eğitimine alınacaklarda yaş sınırı 27'den 28'e çıkarılacak.

Teklif, ayrıca yeşil kartlıların Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) devrini, 1 Ocak 2012'ye kadar uzatıyor.
Teklifin görüşmelerinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, ''Artık şerefli Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) CHP'nin arka bahçesi değil. Onlar şerefli, onurlu komutanlar olarak Türkiye'nin hem iç hem dış güvenliğindeki görevini çok iyi yapmaya başladılar'' sözleri gündeme geldi.

CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır, madde üzerinde verdiği önerge hakkında yaptığı konuşmada, Arınç'ın açıklamalarını ''hayret ve ibretle'' dinlediklerini söyledi. Çakır, bu sözün CHP ve TSK'nın manevi şahsiyetine, askerlere hareket olduğunu savunarak, ''TSK'nın artık darbe yapamayacağı açıklamasını anlamakta da zorluk çektik. Dünden bugüne ne değişti, dün yaparken bugün yapamamasının gerekçesini Başbakan Yardımcısı açıklamalı'' diye konuştu.

MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal da Arınç'ın, ''Onlar şerefli, onurlu komutanlar olarak Türkiye'nin hem iç hem dış güvenliğindeki görevini çok iyi yapmaya başladılar'' sözüne işaret ederek, ''AKP iktidarının operasyonlarından sonra mı onurlu ve şerefli komutanlar haline geldiler, daha önce değil miydi, hizaya mı çektiniz?'' diye sordu.

SABAH