Söke Belediyesi öncülüğünde Söke Genç İş Adamları Derneği (SÖGİAD) tarafından düzenlenen 24. SökeTarım Sanayi Ticaret Sergi ve Panayırı üç farklı sektörden 53 firmayı bir araya getirdi.

Söke Tarım Sanayi Ticaret Sergi ve Panayırı pazaryeri alanında yer alırken, 24 Eylül akşamına kadar açık kalacak. Gerçekleşen açılış törenine Ak Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Söke Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, Belediye meclisi üyeleri, siyasi parti yöneticileri, meslek Odası yöneticileri, daire müdürleri başta olmak üzere ve vatandaşlar katıldı.

Yaptığı konuşmasında açılış törenine katılan herkese teşekkür ederek sözlerine başlayan SÖGİAD Başkanı Bilal Ülker; "Düzenlediğimiz organizasyon başta Söke sanayicisi, esnafı ve diğer illerden gelen katılımcıları bir araya getirerek, nihai tüketici olan Söke halkı ve dışardan gelen vatandaşlarımızı buluşturmaktadır. Gizli vatanseverler olarak adlandırdığım işverenlerden oluşan KOBİ'lerimiz ürün portföylerini, ulaştıkları teknolojiyi bu organizasyon alanında paylaşarak kamuoyuna sunmaktadırlar. Bu organizasyonlar katılımcıların misyon ve vizyonları dahilinde bilgi ve birikimlerini hem birbirlerine hem de misafirlerine sunmaları için önemli bir fırsattır" dedi.

Yaptığı konuşmasında bölgenin ekonomisine dikkat çekmek için genel ekonomiye ilişkin önemli rakamsal tespitler sunan Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran; tarımın kalkınmasının ülke ekonomisini canlandırılması açısında çok önemli olduğunu vurguladı. 2017 Temmuzayı itibariyle Türkiye'nin ihracat rakamının 90 milyar dolar, ithalat rakamının 130 milyar dolar, enerjiye ödenen paranın 17 milyar dolar olduğunu belirten Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran; "İlk 7 ayda 40 milyar dolarlık dış ticaret açığından söz ediliyor. Bu dış ticaret açığının yarıdan fazlasını maalesef enerjiye harcıyoruz. Bu açıkları kapatmak üzere üç önemli kol var. Turizm gelirlerinin arttırılması, tarımda kalkınmayı sağlamak ve en azından tükettiğimiz enerjiyi kendimiz üretmek" dedi. Tarımsal kalkınmanın önemini vurgulayan Başkan Toyran, "İçinde bulunduğumuz coğrafya turizm, tarım ve enerji üretiminde son derece elverişli bir coğrafya" dedi. Yüzölçümü Konya ili kadar olan Hollanda'dan örnekler veren Başkan Toyran; "Bu ülkede yapılanlar Türkiye'de bizim bölgemizde olmayacak işler değil" dedi.

SÖGİAD'ın talep ettiği yeni ve daha geniş bir fuar alanı için çalışma başlattıklarını söyleyen İlçe Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu; gerek hazine arazileri, gerekse fuarın OSB alanında yapılabilmesi için çalışma yürüttüklerini söyledi. Kurtbeyoğlu ilçedeki tarımsal firmaların OSB çatısı altına alınması anlamında da çalışmaları olduğunu kaydederek, Söke'de bir ARGE merkezi oluşturma gayreti içinde olduklarını da ifade etti.

Milletvekilleri Mehmet Erdem ve Hüseyin Yıldız'da birer konuşma yaparak 24. Söke Tarım Sanayi Ticaret Sergi ve Panayırı'nın hayırlı olmasını dilediler. Konuşmaların ardından katılımcı protokol üyeleri tarafından açılış kurdelesi kesildi, stantlar gezildi. 

soke-tarim-sanayi-ticaret-sergi-ve-panayiri-acildi.jpgpage-045.jpgsoke-tarim-fuari-acilci.jpg