Ancak çalışacak erkek eleman bulmada güçlük çekildiği için çoğunlukla bayanlar görevlendiriliyor

Tekirdağ Malkara'da beyaz peynir üretimi yapan Kaanlar Gıda, mevcut tesislerin yanıbaşında temelini attığı yeni bir yatırımla şimdiki kapasiteyi üç kat artırmayı planlıyor. 20 milyon avroyu bulacak yatırımla dünyadaki en yüksek üretim kapasitesine ulaşacaklarını belirten Kaanlar Gıda Pazarlama ve Satış Müdürü Abdurrahman Kaan, şöyle devam etti: “Beyaz peynir bize ve Avrupa'ya özgü bir peynir türü. Beyaz peynirde şu anda en büyük kapasite Almanya'da iki üreticide var. Hepsini de gezdim, gördüm. Şu anda biz günde 300 ton süt işliyoruz. Peynirde en fazla süt işleyen firmalardan biriyiz.”

ÇALIŞACAK ERKEK ELEMAN YOK

Özsermayeyle yatırım yaptıkları için rahat olduklarını, ancak çalışan bulmada zorlandıklarına dikkat çeken Abdurrahman Kaan, şunları kaydetti: “İşsizlik olduğu söyleniyor, ancak biz çalışacak insan bulamıyoruz. Şu anda 300'e yakın doğrudan istihdamımız, 8 bine yakın da bize üretim yapan çiftçi var. Kapasite yaptığında bu rakamlar da 3'e katlanacak. Çalışacak erkek bulamadığımız için bayan eleman alıyoruz, fakat bu iş onlara biraz ağır kaçıyor.” Diğer bir zorluğu da süt bulmada yaşadıklarını anlatan Kaan, yeni tesisleri 2011 Mayıs ayında hizmete açmayı hedeflediklerini söyledi.

Peynir suyundan gaz üretimi

Dünyada son 4-5 yılda gündeme gelen, ancak henüz Türkiye'de bulunmayan 'Biyogaz' üretimine de geçeceklerini dile getiren Abdurrahman Kaan, şöyle devam etti: “Peyir üretimi sonrasında ortaya çıkan ve 'Peyniraltı suyu' olarak tanımlanan bir sıvı var. 2002'de biyolojik arıtmaya geçen ilklerdeniz. Şu anda 220 ton seviyesinde olan 'Peyniraltı suyu', kapasiteyi artırdığınız zaman çok ciddi miktarlara çıkıyor. Öte yandan bizim çok fazla yakıt ihtiyacımız oluyor. Her iki problemi de çözmek için 'Biyogaz' projesini geliştirdik. 'Peyniraltı suyu'ndan önce metan gazı üretilecek, sonrasında da elektrik üretimi gerçekleştirilecek. Kaan, eğer devlet üretilecek elektriğe alım garantisi verirse bölgedeki başka üreticilerin 'Peyniraltı suyu'nu da toplayarak değerlendirebileceklerini kaydetti. - yenişafak