İl Afet Acil Durum Müdürlüğü Kriz Koordinasyon Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Atalay, kentte 23 Ekim'de yaşanan depremin 7. gününde olduklarını belirterek, gelinen son durum ve noktayla ilgili bilgilendirme yapmak istediklerini söyledi.
 
“Devletin, kamunun ve sivil toplum örgütlerinin belki en çabuk koordine olduğu ve müdahale ettiği bir afet sonrasını yaşadık” diyen Atalay, depremin hemen sonrasında, Ankara'da Afet Acil Durum Koordinasyon toplantısı yaptıklarını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında kente intikal edilerek, çalışmaların koordine edildiğini dile getirdi.
 
HAYAT NORMALE DÖNMÜYOR / FOTO GALERİ
 
Türkiye'ye, Van ve Erciş halkına “geçmiş olsun” dileğinde bulunan Atalay, Van, Erciş ve köylerdeki vatandaşların metanetli, sabırlı, insani tutum içinde, birbirini kollayan ve yardımlaşan bir tutum içinde olduğunu bildirerek, depremzedelere teşekkür etti.
 
102 SAAT SONRA ENKAZDAN BÖYLE SAĞ ÇIKARILDI / WEB TV
 
AZRA BEBEK BÖYLE KURTARILMIŞTI / WEBTV 
 
“Arızi görüntüler buradaki vatandaşı temsil etmiyor” 
 
Arızi bazı görüntüler (yağma) ve olayların buradaki vatandaşları temsil etmeyeceğini vurgulayan Atalay, böylesi bir durumun onları da üzdüğüne değinerek, şunları kaydetti:
 
“O haberlere vatandaşlarımız o kadar üzülmüş ki bizlere de derin bir üzüntü ile ifade ettiler. 'Bizler bunları yapmayız' dediler. Ben de burada bunu ifade etmek istedim. Deprem sonrası ilk yapılması gereken şey en acil şekilde, arama kurtarma faaliyetlerinin koordinasyonu ve yaralılar için sağlık hizmetlerinin koordinasyonudur. Bizim çalışmalarımız içinde de bu iki boyut en öne alınmış ve en hızlı şekilde yürütülmüştür. Özellikle arama kurtarma çalışmalarında, önce çevre illerimizdeki afet acil durum görevlileri, sivil savunma uzmanları, sonra da bütün Türkiye'nin bu konudaki birikimi buraya getirilmiştir. Bunu iddialı söylüyorum. Türkiye'nin bütün birikimi diyorum. Çünkü hangi ilimizde arama kurtarma konusunda birikimimiz varsa, uzmanlarımız varsa, hemen bir hava köprüsüyle, uçakla Van'a sevk edilmiş ve oradan Erciş'e gönderilmiştir.”
 
102. SAAT MUCİZESİ
 
Toplantı sırasında teşekkür etmek istediği isimler olduğunu belirten Bakan Atalay, şöyle devam etti:
 
“Bunlara teşekkür ederek saymak istiyorum. Yani Afet Acil Durum uzmanları, sivil savunma uzmanları, Genelkurmay Başkanlığı Doğal Afetler Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı'nın (DAK) bu konudaki en iyi yetişmiş uzmanları, jandarmanın, polisin, sivil toplumun bütün uzmanları, hepsi burada olmuştur. Tabi yurt dışından, Azerbaycan ve İran'ın arama kurtarma ekipleri buraya katılmıştır.”
 
Depremde yaklaşık 90 tane çok katlı binanın çöktüğünü ve enkaz haline geldiğini vurgulayan Atalay, bunun 6'sınun Van merkez, 84'ünün ise Erciş'te bulunduğunu kaydetti.
 
Köylerde daha çok kerpiç yapılı tek katlı evlerin hasar gördüğünü anlatan Atalay, “Çalışmalarda 231 vatandaşımız canlı olarak kurtarılmıştır. Şu anda Erciş'te 4 binada, enkaz arama kurtarma çalışması devam ediyor. Diğerlerinde çalışmalar tamamlanmıştır. Bu akşama kadar bu 4 binada da çalışmalar tamamlanacaktır” dedi.
 
DEPREM BÖLGESİNDE ÖLÜ SAYISI 582'YE ÇIKTI
 
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki Van depreminde, bugün saat 10.10 itibariyle 582 kişinin öldüğünü, sağlık ekiplerince hastanelere sevk edilen ve kendi imkanları ile hastanelere başvuran yaralı sayısının 4.152 olduğunu ve enkazdan sağ çıkarılanların 188 kişiye yükseldiğini açıkladı.
 
Açıklamada, AFAD Başkanlığı tarafından Van Valiliği emrine acil ihtiyaçların karşılanması için ilk aşamada 13 milyon TL acil yardım ödeneği gönderildiği, Başbakanlık tarafından başlatılan yardım kampanyasında 22.320 milyon TL toplandığı, 48 il ve 39 kurumdan arama kurtarma, sağlık ve ilk yardım personeli ile ekipmanları, 33 THY, 37 askeri ve 18 özel kargo uçağı olmak üzere toplam 88 uçak ve araçlarla bölgeye sevk edildiği belirtildi.
 
40.721 ÇADIR (6.088'İ YURTDIŞI)
 
AFAD Başkanlığı, deprem bölgesinde çadır ve battaniye ihtiyacının karşılanması için 7 sivil, 3 askeri olmak üzere toplam 10 uçakla ulaşım zinciri oluşturulduğunu, sevkıyatın devam etiği belirtilirken şöyle devam edildi: "Kalıcı konutların inşası için TOKİ görevlendirilmiş olup, afetzede konutları en kısa sürede tamamlanacaktır. Geçici barınma amacıyla da yeteri kadar konteynırın üretimi için çalışmalara başlanmıştır ve en kısa zamanda bölgede kurulması planlanmıştır. Ayrıca, Batman ilinde bulunan 260 adet konteynırın bakım ve onarımı için Başkanlığımızca Batman Valiliği'ne 600 bin TL ödenek gönderilmiştir. Onarımı süren 260 konteynır ile Kocaeli Valiliği'nce yaptırılan 100 konteynır daha bölgeye gönderilecektir. Toplam 4.440 arama-kurtarma, 1.710 sağlık personeli, 18 arama köpeği, 651 iş makinesi ve araç, 7'si hava ambulansı olmak üzere 146 ambulans, 6 tanesi faal olmak üzere 11 seyyar hastane, 143 jeneratör, 77 projektör, 95 seyyar tuvalet, 40.721 çadır (6.088'i yurtdışı) , 54 toplu barınma çadırı, 69 genel maksat çadırı, 65 prefabrik ev, 2.300 Mevlana evi, 159.360 battaniye, 1.179 yorgan, 37 seyyar mutfak, 3.051 mutfak seti, 6.899 katalitik soba, 5.792 uyku tulumu, 1.000 kampet ve 1 mobil fırın gönderilmiştir."
 
ULUSLARARASI YAPILAN YARDIMLAR
 
Uluslararası yardımlar ile ilgili olarak "Uluslararası yardımlar kapsamında Ülkemize; Azerbaycan 140 kişilik arama-kurtarma ekibi, 1.250 çadır, 700 yatak, 40 jeneratör, 5.000 battaniye, 40 adet mutfak malzemesi, Fransa 490 çadır, BM OCHA 400 çadır, Rusya 284 çadır, Kazakistan 60 çadır, 300 battaniye, 300 yatak, 60 soba, Ukrayna 4 adet genel maksat çadırı, Mısır 300 çadır, İrlanda 564 çadır, İsviçre 200 çadır, 800 battaniye, 133 soba ve İsrail 5 adet prefabrik ev, Cezayir 900 çadır, Ermenistan 193 çadır, Belçika 39 çadır, Katar 2.500 battaniye, 580 çadır, Japonya 100 çadır, İsveç 273 çadır, İtalya 200 çadır, İngiltere 1.144 çadır göndermiştir. Karayoluyla gelen uluslararası yardımların kabulü için de Van Valiliği'nce Lojistik Kabul Merkezi kurulmuştur."denildi
 
30 ADET SAHRA ÇADIRI
 
Açıklamada şu bilgilere yer verildi: "3 öğün sıcak yemek dağıtımına başlanmış olup, gıda, kumanya ve diğer tüketim malzemelerinin sevki devam etmektedir. Kamu hizmetlerinin yürütülmesi ve afetzede vatandaşlarımıza psikososyal destek verilmesi için 30 adet sahra çadırı gönderilmiştir. Tüm kamu kurum ve kuruluşları, bölgedeki hizmetlerin aksamaması için Van'a personel takviyesi yapmıştır. Arama-kurtarma, geçici barınma, enkaz kaldırma, sağlık, psikososyal destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, ilgili bakanlıkların afet ve acil durum merkezleri ikinci bir bildirime kadar 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirilmiştir."
 
4 ENKAZDA ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI
 
"Van Valiliği emrine; psikolojik ve sosyal destek hizmetlerinin verilebilmesi için uygun nitelikte ve yeterli sayıda personel görevlendirilmiştir. Başkanlığımızdan gönderilen 20 kişilik teknik heyet, çeşitli illerden görevlendirilen 200 teknik personelle birlikte ön hasar tespit çalışmalarını tamamlamak üzeredir. Van Merkezde 5, Erciş ilçesinde 62 olmak üzere, toplam 67 enkazda çalışmalar tamamlanmıştır. 4 enkazda ise arama kurtarma çalışmaları sürdürülmektedir.
 
1.309 ADET ARTÇI DEPREM
 
Büyüklükleri; 2 ile 3 arasında değişen 396, 3 ile 4 arasında değişen 711, 4 ile 5 arasında değişen 101 ve 5 ile 6 arasında değişen 7 olmak üzere, toplam 1.309 adet artçı deprem meydana gelmiştir. Hasarlı binalara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir"